Categories: Senica

17. máj: Medzinárodný deň boja proti homofóbii a transfóbii

17. mája si pripomíname ľudskú rôznorodosť a prízvukujeme dôstojnosť a jedinečnú hodnotu všetkých ľudí, bez ohľadu na to, kým sú, alebo koho milujú.

Práva lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí (LGBTI) sú ľudskými právami – všetci ľudia si zaslúžia rovnakú dôstojnosť a právo žiť život bez strachu, násilia a diskriminácie.

 Ako ukázal eurobarometer z jesene 2019, sme krajinou s najväčším sociálnym dištancom voči ľuďom s inou sexuálnou orientáciou. V tomto prieskume sme dokonca aj za Poľskom a to už je čo povedať. 

Aj toto je odpoveď na to, prečo je dôležité poukazovať na poslancami parlamentu neschválenie Správy Verejnej ochrankyne práv….   

zdroj: FB Miro Kollár

Ombudsmanka Mária Patakyová predniesla za prítomnosti prezidentky SR Zuzany Čaputovej poslancom NR SR v stredu 13.5. Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019. Vo štvrtok 14.5.2020 zákonodarci hlasovali o tejto správe, ktorú napokon neschválili. 

Viac TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/3387-proti-sprave-verejnej-ochrankyne-prav-bol-aj-poslanec-z-holica-sefcik-primatorka-skalice-mierna-hlasovala-za-obaja-olano

“Vo vyspelých krajinách sa v tento deň pretekajú politici a političky, aby vyjadrili sympatie k ľuďom z týchto komunít. Na Slovensku 98 poslancov NRSR odmietlo prijať správu ombudsmanky Patakyovej. Je to veľmi zlý signál pre spoločnosť. Politici dali jasne najavo, kde sa v ich nastavení nachádza dodržiavanie ľudských práv. A áno, aj práv LGBTi osôb. Pred ústavou a zákonmi si musíme byť všetci rovní – či sme liberáli, konzervatívci, lesby, gejovia, heterosexualni alfa samci, politici, zbohatlíci, či ľudia v hmotnej núdzi. Ak majú ľudia z LGBTI komunity povinnosti stanovené ústavou a zákonmi, musia mat aj rovnaké práva.  A tie nemajú – nemôžu žiť v legálne registrovaných zväzkoch, počas uzavretých hraníc kvôli korone, boli oddelené dvojice žijúce spolu cele roky, lebo ich partnerstvo zákon nepozná, nedostanú sa k informáciám o zdravotnom stave partnera alebo partnerky, lebo pred zákonom ich partnerský vzťah neexistuje. Preto sa aj napriek súčasnému zloženiu politického spektra na Slovensku budem vždy zasadzovať o rovnaké práva pre všetkých a budem veriť, že Slovensko sa jedného dňa prestane prepadávať do temných čias katolíckej inkvizície a stane sa z neho krajina, ktorá nebude vyháňať svojich občanov za hranice kvôli inej sexuálnej orientácii,” vyjadrila sa v nedeľu na sociálnej sieti FB Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa Európskeho parlamentu za SaS.

 

NAŠA DCÉRA MÁ DVE MILUJÚCE MAMY

zdroj: FB Lucia Plaváková

“Rodina. Slovo, ktoré si tak radi berú do úst údajní ochrancovia tradičných hodnôt. Ja vám poviem, čo sú tie najväčšie hodnoty. Je to chvíľa, keď moja partnerka bola pri mne, keď sme bojazlivo čakali, či sa embryo uchytí alebo nie. Keď som sa bála aj postaviť z postele hotelovej izby, aby som neznížila šance na úspech a ona mi nosila jedlo a starala sa o mňa. Je to chvíľa, keď som mojej partnerke poslala fotku testu s dvomi čiarkami. Je to chvíľa, keď sme spoločne pozerali na monitor ultrazvuku a lekár nám vysvetľoval podrobnosti o tom, čo na ňom vidíme. Je to chvíľa, keď som jej zavolala, že má rýchlo prísť do pôrodnice, lebo nastal čas. Je to chvíľa, keď moja partnerka prvýkrát držala v rukách našu dcéru a ja som videla tú lásku v jej očiach. Je to chvíľa, keď sme prišli domov z pôrodnice a mali nádherne nachystanú postieľku. Je to chvíľa, keď dnes spolu kráčame ruka v ruka lesom. Je to chvíľa, keď dcéru spoločne hojdáme na záhrade. A keď mi niekto bude tvrdiť, že my nie sme rodina. Že toto nie sú hodnoty hodné ochrany. Že toto nie je priorita. Že máme čakať. Tak nechápe nič. Absolútne nič. Chcem vám všetkým popriať krásny Medzinárodný deň rodiny. A nikdy, naozaj nikdy, si nenechajte inými diktovať, čo máte cítiť a ako máte vnímať vašu lásku a rodinu. Ste všetci úžasní vo svojej rozmanitosti. A hodní rovnakej ochrany ako ktokoľvek iný,” vyjadrila sa Lucia Plaváková.

{Facebook}https://www.facebook.com/Yoplanka/videos/10163828317130323/{/Facebook}
Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

2 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

3 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

14 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

15 hodín ago