Categories: Malacky

4. liga BFZ: Záhorácke tímy na oboch koncoch tabuľky, spanilá jazda Malaciek

Zatiaľ čo itinerár popredných líg vypĺňa víkendové dni tým najväčším futbalovým fajnšmekrom, oblastné súťaže u nás sa odobrali na zaslúžený zimný spánok.

Hoci viacerí futbalisti si môžu aspoň na chvíľku vydýchnuť a načerpať tak sily do náročnej zimnej prípravy, manažmenty futbalových klubov už intenzívne pracujú na príchodoch možných posíl do svojich kádrov. Ešte pred odvetnou časťou sezóny však nastáva obdobie sumarizovania. Ako sa darilo záhoráckym celkom počas jesennej časti sezóny v štvrtej najvyššej súťaži? 

Pred začiatkom súťaže

Pred začiatkom novej súťažnej sezóny sú očakávania v kabíne každého účastníka vysoké. Nebolo tomu inak ani v Malackách, ktoré sa v poslednom ligovom ročníku museli s treťou najvyššou súťažou rozlúčiť kvôli pasívnejšiemu skóre. Po minuloročnom postupe bratislavskej Petržalky sa šanca na postup otvorila Kalinkovu, ktoré ako jediné dokázalo udržať kontakt so suverénom uplynulej sezóny. Bez šance nebol ani bratislavský Lamač, alebo čoraz viac osmeľujúcejšie sa Rusovce. Jakubov chcel zopakovať pokojné umiestnenie v strede tabuľky a potvrdiť pozíciu najúspešnejšieho záhoráckeho klubu. Prekvapenie sa zrodilo v súvislosti s Borinkou. Klub, ktorý počas posledných troch sezón zažil postup z poslednej futbalovej súťaže až do IV. ligy, neprihlásil A-mužstvo do nového ligového ročníka. Bojom o záchranu sa chcel vyhnúť aj Závod alebo Veľké Leváre. O vyšších priečkach snívali po uplynulých nevydarených ročníkoch v Šenkviciach alebo Slovenskom Grobe.   

Po záverečnom hvizde jesene

A boli to práve Malacky, ktoré dokázali naplniť predsezónne prognózy a už na jeseň urobili významný krok smerom k opätovnému návratu do tretej najvyššej súťaže. Od najbližšieho prenasledovateľa zo Slovenského Grobu, ktorý zažíva oproti predchádzajúcej sezóne výsledkový aj herný progres, ich delí až 11-bodový náskok. Aj Kalinkovo má našliapnuté k úspešnej sezóne, na postup to však opäť zrejme stačiť nebude. Nováčik z Pezinka predovšetkým na domácom trávniku trápi aj tých najväčších favoritov a po polovici ročníka okupuje 6. priečku. Hornú polovicu tabuľky uzatvára bratislavský Lamač.

Najlepším tímom druhej polovice tabuľky je ďalší nováčik z Karlovej Vsi. V úvodných 10 kolách získali Bratislavčania až 18 bodov, v zostávajúcich 6 stretnutiach však bodovali len raz po remíze 1:1 s predposledným Čunovom . Záver jesene vyšiel Viničnému, v posledných kolách zvládli zápasy s konkurentmi v dolnej polovici tabuľky a vyšvihli sa na 10. miesto. Poslednú pätku uzatvára zraneniami zdecimované mužstvo Veľkých Levár, výsledkovo sa trápiaci Závod a posledný tím ligového pelotónu z Jakubova. 

Malacky v trháku 

Záverečný hrací deň súťažnej sezóny 2016/2017. Malacky zvládli derby zápas s Lozornom, napriek tomu sa na štadióne neoslavovalo. Vinou horšieho skóre sa futbalisti z okresného mesta stali druhým vypadávajúcim tímom spoločne s Kráľovou pri Senci. Malačania si však vyhrnuli rukávy a jeseň zvládli tak, ako sa na ašpiranta na postup patrí. Z 15 ligových kôl dokázali získať 43 bodov a ani raz neokúsili chuť porážky! Fanúšikovia sa môžu tešiť predovšetkým na domáce vystúpenia, kedy ich miláčikovia svojou nátlakovou hrou ničia takmer každého súpera. Jediným tímom, ktorý malackému “kotlu” odolal, boli futbalisti z Veľkých Levár. 

Postrachom brankárov a jednoznačne jedným z najlepších hráčov celej súťaže je 19-gólový kanonier Vladimír Ronec. Predsezónna posila z Lozorna vybojovala pre svojich spoluhráčov viacero dôležitých bitiek predovšetkým “last-minute” gólmi z posledných minút zápasu. Zdatne mu sekunduje aj ďalší útočník Tomáš Mifkovič, autor 8 presných zásahov. Oporou v bráne je skúsený Martin Preis. Ochrannú ruku nad svojimi spoluhráčmi drží stabilne hrajúci kapitán Pavol Uhrinec. Po jesennej časti ročníka to vyzerá tak, že Malacky sa z postupu môžu tešiť v rekordne krátkom čase. 

Veľké Leváre doplácajú na zranenia

Začarovaný kruh v podobe dlhodobých zranení sa futbalistom z Veľkých Levár nevyhýba ani tento rok. Úzky káder sa vyznačuje obrovským nasadením a bojovnosťou, koncovky zápasov však vyzneli jednoznačne v prospech súperov. Až 10 z celkového počtu 14 získaných bodov získali na domácej pôde. Kľúčovým víťazstvom z hľadiska boja o záchranu môže byť trojbodový zápis z trávnika Kráľovej pri Senci. Leváre sa vďaka nemu dostali z predposledného miesta v tabuľke. V polovici jesene prišla zmena na trénerskom poste, keď Petra Gála vystriedal Tibor Horváth. Paradoxom je, že toho rovnaký osud ako jeho trénerského kolegu postihol počas jesene v Lozorne. 

Svojimi bravúrami medzi tromi žrďami zaujal Ondrej Klempa. Predovšetkým on má zásluhu na tom, že Veľké Leváre prezimujú na 12. pozícii. Rozdielovým hráčom je bezpochyby Tomáš Hájek. Pokiaľ má svoj deň, svojou ľavou nohou pri zahrávaní štandardných situácií doslova čaruje. So 6 gólmi je zároveň najlepším strelcom tímu. Vzhľadom na už spomínané početné absencie však treba vyzdvihnúť kolktívny výkon. Nielen v jednotlivých zápasoch, ale počas celej ligovej jesene. Uvidíme, ako manažment klubu zareaguje na šírku kádra a absenciu ofenzívnych lídrov. 

Závod nenapĺňa ambície

To, že Závod si musel počkať na prvé ligové víťazstvo až do 4. kola, akoby predznamenalo účinkovanie tímu počas celej jesene. Na súperových trávnikoch Závod nezískal ani jedno víťazstvo, uhral len chudobné 2 body a tak sa musel spoliehať na domácu formu. Zatiaľ čo v predchádzajúcich ročníkoch sa do Závodu po body nechodilo, v prebiehajúcej sezóne to zatiaľ neplatí. Svedčí o tom aj vysoká prehra s Lamačom v pomere 2:8 hneď v úvodnom domácom vystúpení, zakopnutie s nováčikom z Karlovej Vsi po výsledku 2:5 alebo debakel 0:5 s Rusovcami. Záhoráci majú až 4. najhoršiu obranu spomedzi všetkých účastníkov súťaže. 

Súrodenci Blechovci sú zárukou kvality. Bratia Marek a Roman pomáhajú svojimi výkonmi na oboch koncoch ihriska. Najlepším strelcom tímu a ťahúňom je aj kapitán Marek Čemba. Popri 8 góloch zaznamenal aj obdobný počet gólových asistencií. V závere jesennej časti sa však vytratil pre bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Práve tie postihli aj ostatných členov kádra a môžu byť odpoveďou na aktuálne 13. priečku v tabuľke. Mali za následok aj povolanie 47-ročného gólmana Romana Babiráta a 46-ročného Pavla Dvořáka z futbalového “dôchodku”.

Na Jakubov čaká horúca jar

 Len 2 ligové víťazstvá a až dvojciferný počet prehier v tabuľke pravdy. Najmenej inkasovaných gólov vyznieva tragicky. A bez nich sa vyhrávať nedá. Obrana však spĺňa prísnejšie kritériá. Jakubov v porovnaní s ostatnými konkurentmi v boji o záchranu nesklamal ani výsledkovo. Najviac gólov inkasoval len od suverénnych Malaciek. Chýba však strelec, ktorý sa na seba nebojí prevziať zodpovednosť. Veď až v 8 dueloch vyšli zverenci Petra Huka strelecky naprázdno. O vyhliadkach do budúcnosti napovie už začiatok jarnej časti súťaže. V úvodných 5 dueloch privítajú postupne Čunovo a Kráľovú pri Senci, čaká ich aj výjazd do Veľkých Levár. 

Dokážeme vôbec nájsť u posledného celku tabuľky rozdielového hráča? Hoci konkurencia nie je v tomto prípade veľká, našu pozornosť obraciame k Petrovi Gajdárovi. Ikona klubu svojim nasadením strháva miestami až príliš letargicky pôsobiacich spoluhráčov. Najlepším strelcom je s 3 gólmi Martin Petrík. Káder tvoria prevažne mladí hráči, ktorým chýba chladnokrvnosť v zlomových momentoch duelu. V záverečných stretnutiach jesene Jakubov zrážali na kolená aj individuálne chyby defenzívnych hráčov a lacné góly brankára Ťažkého.     

Dávid Malík

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 hodinu ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

3 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

7 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

9 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago