Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

  • Táto udalosť už prebehla.

…druhý život Štefánika

16. novembra 2021 - 21. februára 2022

Slovenské národné múzeum – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave má sprístupnenú autorskú výstavu …druhý život Štefánika.
Termínom druhý život či život po živote sa zvykne označovať miesto danej historickej osobnosti v pamäti spoločnosti a jej cielené pripomínanie (prípadne zabúdanie). Ide teda o prenik reálneho životného príbehu jednotlivca, jeho zásluh a spôsobu, akým sa naň v jednotlivých dobách nazerá.

Aktuálne politické okolnosti a jej ideologické východiská vplývajú na interpretáciu historických skutočností. Rovnako aj jej zrkadlenie vo verejnom v priestore – v názvoch ulíc a námestí, výskyte pamätných tabúľ a pamätníkov či v organizovaní výročných osláv.

Výstava demonštruje prejav vzdoru

Výstava, ktorú pripravila Lenka Mlčúchová z Múzea Slovenských národných rád, však zároveň demonštruje prejav vzdoru voči mocensky presadzovanému ideologickému prúdu. Toto vymedzenie s danou dobou kontrastne zhmotňuje aj pamätník Milana Rastislava Štefánika. Ten bol postavený v Myjave a na svojom mieste nepretržite stojí už 100 rokov. A to napriek tomu, že na iných miestach sa Štefánikove pamätníky odstraňovali.

Výstava …druhý život Štefánika predstaví motivácie vzniku diela

Výstava …druhý život Štefánika návštevníkom predstaví motivácie a okolnosti vzniku tohto jedinečného diela, priblíži vzácne dobové dokumenty a fotografie ako i hmotné stvárnenia osobnosti Milana Rastislava Štefánika na Slovensku a ich osudy počas rôznych politických režimov.

Vstup do múzea bude umožnený podľa aktuálne platných protipandemických opatrení.

Podrobnosti

Začiatok:
16. novembra 2021
Koniec:
21. februára 2022

Najbližšie podujatia

Nadchádzajúce udalosti

TE

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist