Nahrávam Udalosti

« Všetky Udalosti

  • Táto udalosť už prebehla.

S vetrom o preteky

2. decembra 2021 - 29. apríla 2022

Výstava historických bicyklov a cyklistických doplnkov z Trnavy a okolia s názvom S vetrom opreteky bude prístupná v múzeu do 29. apríla 2022.
S činnosťou Združenia cyklistických nadšencov Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo sa akiste Trnavčania stretli na rôznych podujatiach. Na nich si pripomenuli atmosféru cyklistov v minulosti – najmä však éru cyklistov z obdobia od prvej republiky po 40. roky 20. storočia.

Páni a dámy v kostýmoch na dobových, pekne zreštaurovaných bicykloch pútali pozornosť verejnosti všade, kadiaľ prechádzali. Táto skupina nadšencov má za sebou aj zopár výstav. Už minulý rok plánovanú výstavu v múzeu prerušila pandémia, a tak sme sa k tejto téme vrátili.

Okrem zbierky historických bicyklov sa skupina Tyrnaviavelo predstavuje aj zbierkou doplnkov. Ide napr. o historické cyklistické lampy, zvončeky, zámky a pod., ďalej dobových odevov, prípadne ich replík, reklám niekdajších obchodov v Trnave a na okolí a pod. Západoslovenské múzeum v Trnave doplnilo výstavu odevmia  drobnými predmetmi. Ide napr. o ceny pre víťazov cyklistických pretekov v Trnave a bicyklom ľudovo zvaným „kostitras“.

Na cyklistickej výstave nesmie chýbať miesto pre bicykle či doplnky od trnavských predajcov, ako bol Jozefa Péchy, Štefan Dalmády, Franta Oudes, Rudolf Vaculík, Hermann Fiíscher a Pavol Lojkovič.

Múzeum však plánuje po zlepšení pandemickej situácie vernisáž výstavy S vetrom o preteky a zároveň stretnutie cyklistických nadšencov s verejnosťou. Výstavu organizuje múzeum v spolupráci s klubom Tyrnaviavelo.

Výstava S vetrom o preteky
Výstava S vetrom o preteky

Podrobnosti

Začiatok:
2. decembra 2021
Koniec:
29. apríla 2022

Najbližšie podujatia

Nadchádzajúce udalosti

TE

Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist