Categories: Stupava

Ako ďalej so stupavskou školou

Dňa 27. 2. 2018 sa v Stupave konala tlačová konferencia na ktorej zástupcovia mesta a školy informovali médiá o problematickej situácii v stupavskej škole.

Primátor mesta Roman Maroš novinárom zhrnul doterajšie riešenia zamerané na zvýšenie počtu tried pre školské vyučovanie, vrátane rekonštrukcie školskej kuchyne. V druhej časti zdôraznil pripravenosť mesta situáciu riešiť v tomto roku nadstavbou modulovej školy a rozšírením školskej jedálne. Momentálne je mesto Stupava v rozpočtovom provizóriu. Na riešenie situácie je potrebná súčinnosť mestského zastupiteľstva, ktoré schvaľuje rozpočet mesta. Riaditeľka školy Bohdana Cibuľová informovala o aktuálnej situácii v škole. Pri nezvýšení kapacity školy a školskej jedálne bude v budúcom školskom roku zavedené dvojzmenné vyučovanie a obmedzený počet stravníkov v školskej jedálni. Pavol Baxa z mestského úradu doplnil informácie z pohľadu demografického vývoja od roku 1993 s výhľadom do roku 2024.

 

 

Stupavskú ZŠ navštevuje viac ako tisíc žiakov

Školské budovy a jedáleň kapacitne nestačia vyhovieť všetkým požiadavkám. Pri neriešení situácie škola avizuje v budúcom školskom roku zaviesť dvojzmenné školské vyučovanie. Obmedzenia sa budú týkať aj počtu stravníkov v jedálni.Hneď po nástupe nového vedenia mesta po komunálnych voľbách v roku 2014 prebehli stretnutia so zástupcami Základnej školy kpt. Jána Nálepku ohľadom nedostatočnej kapacity školského zariadenia. Na základe informácií zo strany p. riaditeľky bolo potrebné akútne riešiť tento stav, nakoľko v opačnom prípade by v školskom roku 2016/2017 nastala v základnej škole dvojzmenná prevádzka školského vyučovania. Hrozba dvojzmennej prevádzky sa odďaľovala vytváraním nových tried, ktoré vznikali stavebnou úpravou školských chodieb a skladových priestorov. V priebehu roka 2015 a 2016 mesto Stupava intenzívne pracovalo na príprave riešenia zvýšenia kapacity základnej školy.

Okrem potrebných financií bolo nutné v prvom kroku nájsť aj vhodný pozemok na vybudovanie nových tried. Vzhľadom na časové a finančné obmedzenie, ako aj na prítomnosť zázemia (školská jedáleň, telocvične, vonkajšie športoviská) bol vhodným a strategickým riešením areál súčasnej základnej školy. Nakoľko areál základnej školy nie je vo výlučnom vlastníctve mesta Stupava, bolo potrebné získať aj súhlas s umiestnením stavby na pozemkoch Ústredného zväzu židovských náboženských obcí SR. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporilo žiadosť mesta Stupava o poskytnutie nenávratnej dotácie. Stavbu kontajnerovej školy ministerstvo podporilo sumou 250 000 eur. Po splnení všetkých zákonných postupov bola podpísaná zmluva s dodávateľom. Celkové investičné náklady na vybudovanie modulovej školy s 8 triedami, potrebným zázemím a interiérovým vybavením, predstavovali sumu 500 000 eur. Nová modulová budova základnej školy bola uvedená do prevádzky v januári 2017. Už pri príprave projektu modulovej školy, na základe prognóz a demografického vývoja v našom meste, sme pracovali s informáciou, že vybudovanie 8 tried je len dočasným riešením.

Do budúcnosti táto kapacita nie je dostačujúca a bude potrebné uvažovať nad nadstavbou existujúceho zariadenia, alebo uvažovať nad výstavbou novej budovy základnej školy s potrebným zázemím. Oba spôsoby riešenia vyššej kapacity školského zariadenia si vyžadujú časovú náročnosť na prípravu a realizáciu celého projektu. Nemenej náročnou bude aj lokalizácia a zabezpečenie vhodného pozemku a zabezpečenie finančných zdrojov. Základná škola kpt. Jána Nálepku je jedinou základnou školou v meste Stupava, v aktuálnom školskom roku 2017/2018 navštevuje školu 1 096 žiakov. Pri tomto počte žiakov sa problém so samotnou kapacitou základnej školy preniesol aj na školskú jedáleň. Preto sme v priebehu roku 2017 začali s prípravou všetkých potrebných podkladov pre riešenie situácie nielen navýšením počtu kmeňových tried, ale aj s riešením zväčšenia kapacity školskej jedálne. Momentálne sú spracované projektové dokumentácie k obom investičným projektom v celkovom objeme financií 700 000 eur (400 000 eur – nadstavba modulovej školy + vybavenie, 300 000 eur – rozšírenie kapacity školskej jedálne).

http://www.nazahori.sk/index.php/malacky/item/459-stupavskym-detom-hrozi-dvojzmenna-prevadzka

Už pri príprave rozpočtu pre roku 2018 sme zaradili tieto investičné aktivity do návrhu rozpočtu mesta Stupava ako prioritu v rámci školstva na nasledujúci rok. Poslancom boli začiatkom novembra 2017 predložené východiská k rozpočtu pre rok 2018, ktoré odzrkadľujú potreby mesta a jeho obyvateľov, konzultované s vedúcimi oddelení MsÚ, riaditeľmi mestských príspevkových a rozpočtových organizácii. Východiská k rozpočtu, vzhľadom na nedostatok financií, boli predložené spolu so 4 variantmi, ktoré vykresľovali zabezpečenie financií potrebných na investičné aktivity spojené so školou. Vzhľadom na nedostatok disponibilných zdrojov a pri zachovaní riadneho chodu mesta spojených s povinnosťami, ktoré samospráva je zo zákona povinná zabezpečiť, sme navrhli potrebné financie získať miernym navýšením miestnych daní a dorovnať ich tak k okolitým samosprávam. Druhou možnosťou bolo čerpanie úveru vo výške 500 000 eur na prekrytie väčšej časti financií, potrebných na realizáciu plánovaných investičných aktivít v škole. Treťou možnosťou bol návrh v podobe škrtania bežných výdavkov, ktoré by však mali priamoúmerný dopad na výkon úloh samosprávy, ktoré sme povinní zabezpečiť. Posledným variantom bolo nerealizovanie investičných aktivít, teda neriešenie kľúčového problému s ktorým sa momentálne zaoberáme.

Nakoľko schvaľovanie rozpočtu je vo výlučnej kompetencii poslancov mestského zastupiteľstva, našou snahou bolo ich od začiatku vtiahnuť do procesu prípravy rozpočtu. Žiaľ, do dnešného dňa napriek opakovaným výzvam zo strany úradu, aj pri opätovnom predložení návrhu rozpočtu vo februári, ako aj po zahájení procesu pre schválenie rozpočtu pre marcové mestské zastupiteľstvo, neprejavili poslanci záujem o prípravu rozpočtu a neponúkli konkrétne riešenia. Bez schváleného rozpočtu mesta a finančného krytia na realizáciu uvedených investičných aktivít, nemôžeme ako úrad pokračovať v ďalšom procese. Nakoľko realizácia oboch aktivít bola naplánovaná počas letných školských prázdnin, odďaľovaním termínu schválenia rozpočtu sa zároveň posúva aj termín samotnej realizácie projektu. S tým sa, samozrejme, komplikuje aj riadny začiatok školského roka 2018/2019.

Tlačová konferencia bola zvolaná za účelom informovania verejnosti o všetkých krokoch, ktoré pri riešení situácie boli zo strany mestského úradu podniknuté. O celkovej situácii sa otvorene diskutovalo niekoľko krát na pôde mestského zastupiteľstva, je informovaná Rada školy, ktorá následne informuje rodičov. Spoločne máme pomenovaný problém. Chceme zamedziť dvojzmennej prevádzke na základnej škole v školskom roku 2018/2019, ktorá by sa dotkla žiakov 3. a 4. ročníka a zároveň chceme zväčšením kapacity školskej jedálne zamedziť hroziace obmedzovanie počtu stravníkov. Mestský úrad je pripravený pokračovať v procese verejného obstarávania a zabezpečiť realizáciu rozšírenia školských tried a jedálne v čo najkratšom čase. Zodpovednosť za neriešenie tohto stavu je momentálne na pleciach poslancov mestského zastupiteľstva, v ktorých kompetencii je samotné schválenie rozpočtu mesta. 

zdroj a foto: stupava.sk

Tlačová správa

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

4 hodiny ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

5 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

12 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

23 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago