Categories: Skalica

Ako to vyzerá pred komunálnymi voľbami v obciach v senickom a skalickom okrese na Záhorí?

V Bílkových Humencoch kandidátom na starostu a poslancov stačí jediný hlas na znovuzvolenie. V Lopašove bude starostom Marián Bederka už piate volebné obdobie.

OKRES SENICA

Z 29 obcí v okrese Senica až v 11 kandiduje jediný kandidát na starostu. Vo všetkých prípadoch ide o súčasných starostov.V ďalších deviatich obciach má súčasný starosta jediného protikandidáta.

Súčasní starostovia nepodali kandidačné listiny iba v piatich obciach. V Borskom Mikuláši sa o uvoľnený post uchádza päť kandidátov. Mimoriadny záujem je v tejto obci s takmer 4000 obyvateľmi o poslanecký mandát. Na 11 miest v obecnom zastupiteľstve sa uchádza až 31 občanov.

V Kuklove bol starostom od roku 1990 Štefan Šimkovič a na jeho uvoľnený post sa uchádzajú štyria nezávislí kandidáti. V obci Sekule končí po piatich volebných obdobiach Pavla Maxianová a na jej pozíciu sa v obci našlo šesť uchádzačov. V Smolinskom končí po troch volebných obdobiach Peter Betták a na pozíciu starostu podala kandidačné listiny trojica občanov obce.

Ďalší dlhoročný starosta končí v obci Štefanov, keď Rudolf Pollák pôsobil na pozícii od roku 1990 sedem volebných období. V obci je na pozíciu starostu päť kandidátov. V obci, ktorá mala ku dňu vyhlásenia volieb 1647 obyvateľov sa o deväť poslaneckých miest uchádza 24 kandidátov.

Zaujímavá situácia nastala v obci Bílkove Humence, ktorá má 189 obyvateľov. O starostu sa uchádza iba súčasný kandidát Rastislav Nemečkay a na pozíciu poslancov do obecného zastupiteľstva kandiduje päť súčasných poslancov. Všetkým kandidátom tak stačí jediný hlas na znovuzvolenie. Bílkove Humence, nie sú jedinou obcou, kde kandiduje rovnaký počet uchádzačov o poslanecké miesta ako je stanovený počet poslancov. Rovnaká situácia je aj v obciach Hradište pod Vrátnom a Sobotište.

OKRES SKALICA

V okrese Skalica z 18 obcí iba v troch nekandiduje na svoju pozíciu i súčasný starosta. Vyplýva to zo zverejnených kandidačných listín jednotlivých obcí.

V tretine obcí si aktuálni najvyšší predstavitelia predĺžia svoje pôsobenie na tejto pozícii, keďže nemajú protikandidátov. V obci Lopašov to bude pre Mariána Bederku už piate volebné obdobie.

V roku 2002 kandidoval ako nezávislý, v ďalších dvoch obdobiach za KDH, pred štyrmi rokmi za koalíciu Smer-SD a KDH a v týchto voľbách sa o pozíciu uchádza opäť ako nezávislý. V Popudinských Močidľanoch bude pokračovať už štvrté volebné obdobie Dana Žurková. Pre Patrika Renováčka v Koválovci, Štefana Beňu v Petrovej Vsi, Petra Flámika v Prietržke a Jána Palkoviča v Uníne pôjde o druhý volebný cyklus.

Meno novej starostky je známe v obci Chropov. Jedinou kandidátkou na túto pozíciu je nezávislá kandidátka Renáta Zdražilová. „U nás je už všetko jasné. Ja som už dôchodca a nekandidujem a aj na miesto poslancov je päť kandidátov, teda presne toľko, koľko ich má byť zvolených,“ uviedol k voľbám v Chropove dosluhujúci starosta Ján Bartal, ktorý vykonával funkciu jedno volebné obdobie.

Nového starostku alebo starostku budú mať aj obce Kátov a Radimov. V prvej menovanej je na uvoľnený post štvorica záujemcov, v Radimove o jedného menej. Najstaršou kandidátkou na post starostky je v okrese Senica 62-ročná súčasná starostka Brodského Anna Krídlová, naopak najmladšou je 27-ročná Martina Čentešová, ktorá kandiduje v Radošovciach. Práve v tejto obci s 1758 obyvateľmi je o post starostu najväčší záujem, keď sa o neho uchádza šesť kandidátov.

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

9 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

22 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago