Aktuality

Mestá na Záhorí a Kopaniciach pomáhajú Ukrajincom

Aktualizované: Aj mestá na Záhorí a Kopaniciach avizujú pomoc Ukrajincom. Prinášame konkrétne vyjadrenia zosumarizované v článku NaZáhorí.sk.

Pokiaľ sa chcete zapojiť do materiálnych alebo finančných zbierok na pomoc Ukrajine, ktorých počet začína narastať, využite overené zbierky vierohodných organizácií, aby ste nenaleteli podvodníkom.

Myjava

Mesto Myjava

Aktuálna situácia na Ukrajine je naozaj vážna a bezprostredne sa nás dotýka. Náš východný sused sa ocitol v situácií, v ktorej by nechcel byť nikto z nás. V situácií, ktorá bežným ľuďom prináša len strach, bolesť a utrpenie.

„Aj v našom meste žijú a pracujú občania Ukrajiny, ktorí musia v týchto dňoch riešiť doslova existenčné otázky svojich najbližších a potrebujú pomoc. Mesto Myjava je s niektorými z nich už v kontakte a začalo s prípravou ubytovania i materiálnej pomoci pre tieto rodiny. Dovoľujeme si zároveň obrátiť sa aj na vás, občanov Myjavy, fyzické osoby i podnikateľov, ktorí by ste mohli ponúknuť možnosť dočasného ubytovania ľuďom utekajúcim pred vojnou. Ak viete v tomto smere podať pomocnú ruku, záleží vám na ľudských životoch, mieri a spolupatričnosti, dajte nám, prosíme, o sebe vedieť. Ozvite sa nám mailom na adresu primator@myjava.sk alebo v pracovných dňoch zavolajte na číslo 034/6907 210 a my vás zaradíme do databázy. Rovnako tak vyzývame všetkých občanov Ukrajiny, ktorí u nás na Myjave pracujú, bývajú, žijú a potrebujú pomoc, aby sa nám na uvedené kontakty nahlásili. A dali vedieť aj tým, ktorí možno majú problém sa k tejto našej výzve dostať a prečítať si ju. Aby sme vedeli ďalej vedeli nastaviť rozsah pomoci, mali predstavu, koľkých ľudí sa bude týkať…,“ zverejnilo mesto na oficiálnej web stránke www.myjava.sk

Mesto vyzýva občanov, pokiaľ sa chcú zapojiť do materiálnych alebo finančných zbierok na pomoc Ukrajine, ktorých počet začína narastať, aby využívali overené zbierky vierohodných organizácií (Človek v ohrození, Integra, Slovenská katolícka charita…) a nenaleteli podvodníkom. Bohužiaľ, tí sa opäť snažia na tejto situácií priživiť a oklamať tých, ktorí chcú pomôcť. Takže opatrnosť je na mieste.

Brezová pod Bradlom

FB JC

Mesto Brezová pod Bradlom  je ochotné poskytnúť okamžitú finančnú a materiálnu pomoc.

„Včera som absolvoval spoločný obed s predstaviteľmi cirkví pôsobiacich v našom meste – s evanjelickými farármi Lichancovcami, s katolíckym pánom farárom Libičom a tiež s predstaviteľom pravoslávnej cirkvi jerejom Kundisom.

Témou pracovného stretnutia boli potreby a problémy jednotlivých cirkevných zborov. Zároveň sme jednomyseľne odsúdili bezprecedentnú ruskú agresiu a spoločne vyjadrili podporu bezbrannému ukrajinskému ľudu.

Pretože na Brezovej žije a pôsobí niekoľko desiatok presídlencov z Ukrajiny, dohodli sme sa, že ak to bude možné, ponúkneme ukrajinským utečencom ubytovanie v misijnom stredisku v Matejkovej. Verím, že sa to podarí vybaviť,“ zverejnil primátor Brezovej Jaroslav Ciran.

Senica

zdroj: pluska.sk

Včera zasadal Krízový štáb Senice a mesto je pripravené pomôcť ľuďom z Ukrajiny. Bližšie informácie zverejnilo mesto na svojom profile na sociálnej sieti Mesto Senica.

1. Máme pripravené ubytovacie kapacity mesta, avšak čakáme na pokyny od Ministerstva vnútra SR, ktoré koordinuje túto činnosť.

2. Ak ste pripravení poskytnúť pomoc ľuďom z Ukrajiny (ubytovanie, materiálne, …) napíšte nám na pomoc@senica.sk

3. Máme záujem pomôcť všetkým, ktorí prichádzajú z Ukrajiny do Senice. V Senici žije viacero ukrajinských priateľov, ktorí sa snažia dostať k sebe svoje rodiny. Budeme sa snažiť im pomôcť s dokladmi. Žiadame, aby sa nám ľudia, ktorí im pomáhajú, ozvali na e-mail sos@senica.sk. V e-maile nám môžete napísať, ako by sme mohli pomôcť.

4. Zbierky odporúčame, ktoré sú overené ako Slovenský červený kríž, Človek v ohrození a pod. Mesto bude organizovať zbierku pre konkrétnych ľudí, ktorí budú v Senici a budeme presne vedieť, čo všetko potrebujú.

Holíč

Krízový štáb mesta .Holíč Zdroj: FB ZČ

Primátor Holíča zvolal 25.2.2022 Krízový štáb mesta.

„Som schopný okamžite zabezpečiť prijatie ľudí, ktorí k nám smerujú z Ukrajiny. Bude ich dnes približne 20. Viem, že z toho obrovského množstva, ktoré z Ukrajiny príde, sa to zdá málo, ale pomáhajte všetci. Holíč má v sebe ten poklad už dávno. Kultúru iného národa. Ukrajinci a Rusi u nás bývajú už dlho. Ich rodiny a známi, ktorí sa cítia ohrození dnes opäť smerujú k nám a my ich prijmeme.

Prosím kolegov, primátorov a starostov, aby konali rovnako. Školské jedálne sa musia postarať. Ubytovanie, pokiaľ rodiny nebudú vládať zabezpečiť túto pomoc samé, tiež vyrieši mesto. Nestačí tárať o humanizme, musíme sa správať tak, ako to vyžaduje morálny kódex.

Rozprávame o ústave a hanbíme sa byť patriotmi. Rozprávame o zákonnosti a privierame oči pred nezákonnosťou. Teraz nejde o to, či nejaká zdiskreditovaná štvorkoalícia ešte vládne alebo nie. Zapnúť musíme všetci. Veriaci nech si povedia Boh nám pomáhaj a tí, ktorí veria v niečo iné, nech jednoducho konajú dobro. Inak nebudeme ľuďmi,“ zverejnil na svojom profile na sociálnej sieti primátor Zdenko Čambal – Holíč.

Malacky

MV SR

Malacky sú pripravené pomôcť, ak bude potrebné ubytovanie v priestoroch záchrannej brigády. Informuje mesto na svojom webe www.malacky.sk

Primátor mesta Juraj Říha sa vyjadril k situácii u nášho východného suseda: „Som zhrozený a smutný zároveň. Boli hanebne prekročené všetky červené hranice, ktoré nemali byť v čase európskeho mieru prekročené. Boli porušené všetky mierové dohody a medzinárodné právo, na ktorom stojí aj naša vlastná bezpečnosť.

Na základe informácií, ktoré môžem tlmočiť aj verejne, ubezpečujem, že Malackám v súvislosti s terajšou prevádzkou letiska v Kuchyni nehrozí bezpečnostné riziko.

Deklarovali sme pripravenosť mesta poskytnúť súčinnosť ministerstvu vnútra, ak by malo byť v nasledujúcich hodinách aktivované ubytovanie v záchrannej brigáde na Továrenskej ulici. Ukrajinskí priatelia v Malackách, ľudsky stojím pri vás, myslím na vás a vaše rodiny.“

Stupava

zdroj: bazilikamarianka.sk

Zbierka pre Bazilika v Marianke.

„Vážení spoluobčania, už viackrát sme spoločne dokázali pomôcť tam, kde to bolo potrebné. Pre Baziliku v Marianke, ktorá ubytovala 4 matky a 20 detí utekajúcich pred konfliktom na Ukrajine, teraz organizujeme zbierku trvanlivých potravín, oblečenia a drogérie.

Môžete sa zapojiť aj vy a vaše dary priniesť na Mestský úrad do podateľne dnes 26.2.2022 od 13.00 do 15.00 alebo v pondelok 28.2.2022 od 8.00 do 16.30. Budú odovzdané fare Marianka, ktorá sa podujala o týchto ľudí postarať. V prípade väčšieho množstva vyzbieraných vecí ich posunieme organizáciám, ktoré sa pomoci utečencom z Ukrajiny venujú,“ informuje Stupava oficiálna stránka mesta.

Skalica

Pomoc Ukrajincom v núdzi

Mesto Skalica – oficiálna stránka zriadilo emailovú adresu pre všetkých, ktorí by radi pomohli. Ak viete poskytnúť ubytovanie či stravu, aby ste túto informáciu adresovali na uvedený email: pomocukrajine@mesto.skalica.sk

Slovensko

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu 26.2.2022 vláda SR. O darovanie materiálu požiadala Ukrajina.

Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur.

Ministerstvo vnútra SR zriadilo kontakty, na ktoré sa môžete ako verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť občanom Ukrajiny , ktorí utekajú pred vojnou. E-MAIL: pomocpreukrajinu@minv.sk , TELEFÓN: +4212/48 59 33 12

Informácie pre prichádzajúcich Ukrajincov

Slovensko je pripravené zvládnuť očakávaný príchod ľudí utekajúcich pred vojnou. Prijímame opatrenia, aby sme na hraničných prechodoch poskytli účinnú pomoc. Na tejto stránke nájdete podrobnejšie informácie o tom, čo vás čaká priamo na hraniciach a po ich prechode na Slovensko.

Viac TU: https://ua.gov.sk/sk.html

https://www.nazahori.sk/2022/02/25/ukrajincom-sa-umozni-cestovat-v-trnavskom-kraji-autobusmi-zadarmo/
Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

10 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

23 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago