Categories: Senica

Aktuálne: Parlament schválil lokalizáciu osôb z mobilu pre účely ÚVZ

Poslanci Národnej rady (NR SR) v stredu 25.3.2020 schválili návrh ministerstva spravodlivosti, ktorý by mal pomôcť lokalizovať ľudí, ktorí sú nakazení alebo porušujú povinnú karanténu. 

NR SR dnes schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov. ÚVZ bude mať možnosť používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ, a to v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Spracúvať ich bude v anonymizovanej podobe na štatistické účely potrebné na predchádzanie, prevenciu a modelovanie vývoja ohrozenia života a zdravia. A tiež na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia ÚVZ napríklad v prípade karantény. ÚVZ bude mať prístup k informáciám o čase vzniku lokalizačného údaja ako skutočnosti, ktorá nahradí potrebu získavania prevádzkových údajov.

Údaje budú môcť operátori či telekomunikačné siete poskytnúť úradu na základe písomnej odôvodnenej žiadosti. Takéto možnosti bude mať ÚVZ iba v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu s tým, že zber a uchovávanie týchto dát môže trvať maximálne do konca kalendárneho roka.

Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Zmena bude aj v odvolávaní členov Súdnej rady SR. Lehoty v súkromnoprávnych vzťahoch, ktorých uplynutie by znamenalo zánik alebo premlčanie práva, nebudú plynúť v čase odo dňa účinnosti novely tohto zákona do 30. apríla. Taktiež lehoty, ktoré plynuli po 12. marci, sa neskončia skôr ako za 30 dní po nadobudnutí účinnosti zákona.

Úprava nebude platiť pre trestné konanie s výnimkou lehoty na podanie opravného prostriedku pre obvineného, jeho obhajcu, poškodeného a zúčastnenú osobu. Keby však vec nezniesla odklad z dôvodu ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti, slobody alebo značnej škody, môže súd rozhodnúť, že určí sám primeranú lehotu.

V prípade odvolania člena Súdnej rady nebude plynúť dvojmesačná lehota, keď môže ešte chodiť na zasadnutia a hlasovať. Odvolanie člena súdnej rady bude účinné deň po doručení takéhoto rozhodnutia.

Ak nie je nikto vymenovaný do funkcie predsedu ani podpredsedu Najvyššieho súdu SR alebo ak má podpredseda NS v čase, keď zastupuje predsedu, dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu, neodkladné úlohy predsedu NS má vykonávať najstarší sudca tohto súdu.

Za schválené zmeny v justícii bolo 91 z prítomných 138 poslancov.

zdroj: Zasadnutie NR SR online 

 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

5 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

7 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

10 hodín ago