Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Aktuálne vydaná výstraha 2. stupňa pre silné búrky a prudký lejak

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) aktuálne vydal výstrahu 2. stupňa pre hrozbu výskytu intenzívnych búrok a prudkého lejaku aj na území Záhoria a Kopaníc na dnešný večer a noc (12.-13.7.2023).

Na Západe Slovenska vrátane nášho územia je pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 – 40 mm / 30 min, s nárazmi vetra 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h) a s krúpami.


Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a sledovať pokyny krízových zložiek (CO, starostovia, ministerstvá a pod.).

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.).



Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, lesoch, na budovách, el. vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu.

Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky, automobily a pod. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

zdroj a infografika: SHMU

Redakcia

Recent Posts

BSK: Začala rekonštrukcia župnej cesty obcou Závod

Oprava cesty Závod: Medzi ďalšie úseky župných komunikácií, ktoré rekonštruuje Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja…

1 hodinu ago

V sobotu otvorí Trdlofest vynovenú letnú turistickú sezónu v Skalici

Skalica sa zahalí do atmosféry folklóru a privíta návštevníkov lahodnou vôňou Skalického trdelníka. V sobotu…

3 hodiny ago

📺 Na Búroch bude veľkolepá revival šou skladieb skupiny ABBA

Obec Borský Mikuláš pozýva na koncert známej revivalovej kapely ABBA WORLD REVIVAL z Prahy. Príďte…

4 hodiny ago

Aktuálne: V pripájači na D2 z Lozorna zrážka kamióna s osobákom

Nehoda: V pripájači na D2 z Lozorna smerom do Bratislavy sa zrazil kamión s osobným…

5 hodín ago

V Senici bude Regionálne centrum udržateľnej energetiky

Krajskí poslanci absolvovali v stredu 15. mája 2024 v poradí 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Poslanci schválili aj…

21 hodín ago

📺 Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho k spoločenskej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Nasledovalo ich spoločné…

1 deň ago