Obce a mestá Záhoria a Kopaníc

Aktualizované: Búrky s výstrahou pre Záhorie a Kopanice

Aktualizované o19:30 h: Podľa radarov máme na Záhorí a Kopaniciach najhoršie za sebou, búrková činnosť sa presunula nad Piešťany, Trnavu a Hlohovec.

Aktualizované 18:15 h: Od imeteo.sk: Intenzívna búrka za ženie do okolia Břeclavi. V nej je vnorená supercela. Silná búrka čoskoro zasiahne Záhorie.: Rozsiahly búrkový systém práve v týchto chvíľach prekračuje hranice Slovenska a mieri nad Záhorie. Stále naberá na sile a začínajú sa v ňom tvoriť nebezpečné javy. V nadchádzajúcich desiatkach minút radšej zostaňte doma. Hrozí extrémne silný vietor.

radar: blesky.bourky.cz

Meteorológovia SHMU aktualizovali výstrahy 3. stupňa pre búrkovou činnosťou zo štvrtka 22.6. 2023 už na dnes. Intenzívna búrka za ženie do okolia Břeclavi. V nej je vnorená supercela. Silná búrka čoskoro zasiahne Záhorie.

Aktualizované 18:30 h Výstraha až 3. stupňa: Búrka od 21.6.2023 18:30:25 do 22.6.2023 00:00 hodiny.

zdroj: SHMU

V okresoch Malacky, Senica a Skalica na Záhorí a na Myjavsku  je zvýšená pravdepodobnosť výskytu veľmi silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 – 40 mm / 30 min, s nárazmi vetra 25 – 35 m/s (90 – 125 km/h) a s krúpami.

Výskyt sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý, ich intenzita je extrémne vysoká a predpokladá sa, že spôsobia veľké materiálne škody. Môžu vážne ohroziť ľudské zdravie, sú obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb. Je potrebné venovať pozornosť informáciám o meteorologickej situácii, sprievodných javoch a riadiť sa pokynmi krízových zložiek (CO, starostovia, ministerstvá a pod.).

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rýchle rozvodnenie malých tokov a suchých korýt. Môže dôjsť k povodňovým úkazom mimo tokov (stekanie vody zo svahov, zosuv svahov, bahnotok s kamením, zatopenie pivníc a suterénov, podchodov, podjazdov, podmytie cestnej komunikácie a pod.).

Silný vietor môže spôsobiť veľké škody na vegetácii, porastoch, lesoch, na budovách, el. vedení a ďalších objektoch. Lietajúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, väčšie krúpy môžu poškodiť strechy, skleníky, automobily a pod. a predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

zdroj: SHMU

zdroj: SHMU

Redakcia

Recent Posts

V Senici bude Regionálne centrum udržateľnej energetiky

Krajskí poslanci absolvovali v stredu 15. mája 2024 v poradí 12. riadne zasadnutie Zastupiteľstva TTSK. Poslanci schválili aj…

13 hodín ago

📺 Spoločné vyhlásenie Z. Čaputovej a P. Pellegriniho k spoločenskej situácii

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes predpoludním stretla s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. Nasledovalo ich spoločné…

17 hodín ago

Európska Cyrilo-metodská cesta vedie Záhorím

Cesta sv. Cyrila a Metoda spája kultúrne dedičstvo vyše 10 Európskych krajín a tiahne sa rozsiahlym…

17 hodín ago

Zastupiteľstvo TTSK: Župe sa darí dobre hospodáriť

Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) sa darí dobre hospodáriť, využije to na modernizáciu a nové investície.…

20 hodín ago

Cykloturizmus: Európska Cesta Železnej opony vedie aj Záhorím

Cesta Železnej opony, certifikovaná kultúrna trasa Rady Európy, je diaľková cykloturistická trasa, ktorá spája až…

1 deň ago

Vrtuľníková záchranka sa vyjadrila k prevozu premiéra po atentáte

Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Bol spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica. Zasahovala…

1 deň ago