Categories: Malacky

Akú starostlivosť bude poskytovať nemocnica v Malackách?

Podľa neoficiálnych informácií, na ktoré sa odvolávajú médiá v súvislosti so schválenou reformou zdravotníctva, by sa nemocnica v Malackách mala údajne dostať do poslednej kategórie (doliečovacie a rehabilitačné zariadenie).

Malacky nesúhlasia s postupom ministerstva zdravotníctva v reforme nemocníc. NaZahori.sk o tom informovala Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta.

Hoci ministerstvo tvrdí, že žiadna nemocnica sa rušiť nebude, Malacky zásadne nesúhlasia s doterajším postupom. „Vnímam, že štát chce reagovať na nedostatok zdravotníckeho personálu a jedným z krokov je reforma nemocničnej siete. Zároveň ale považujem za zarážajúce, že v médiách sa objavili akési neformálne zoznamy – bez toho, aby s nami ministerstvo zdravotníctva akoukoľvek formou komunikovalo. Preto v krátkom čase očakávam, že nás bude rezort kontaktovať, aby verejnosti vysvetlil svoje dôvody a podloženými argumentmi presvedčil, že pre 60 tisíc obyvateľov nášho regiónu sa nezhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ skonštatoval primátor Malaciek Juraj Říha. Keďže je zároveň krajským poslancom, na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva BSK požiadal vedenie kraja o jasné vyjadrenie názoru k pripravovaným zmenám.

V prípade, ak by sa nemocnica v Malackách transformovala na doliečovacie a rehabilitačné zariadenie, najbližšia nemocnica pre región dolného Záhoria bude v Bratislave. Primátor Malaciek upozorňuje na riziko horšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti: „Jedným z kritérií reformy siete nemocníc je dojazd do 30 minút, čo Malacky možno spĺňajú, avšak niektoré obce nášho okresu určite nie.“

Okrem návrhu na reformu siete nemocníc včera vláda schválila aj výmenu na poste štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva. Od piatku 1. októbra sa ním stane profesor Róbert Babeľa.

 

zdroj foto: www.rakovinakrvi.sk

„Blahoželám pánovi profesorovi k novej pracovnej pozícii. Keďže zhodou okolností býva v Malackách a je aj členom komisie pre vzdelávanie pri našom mestskom zastupiteľstve, verím, že mu budúcnosť malackej nemocnice nie je ľahostajná,“ vyhlásil J. Říha. Ako nám primátor ďalej potvrdil, samospráva Malaciek chce pozvať zástupcu ministerstva na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva.  

Tlačová správa

Recent Posts

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

5 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

19 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

22 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

1 deň ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

2 dni ago