Categories: Senica

Andrej Kiska so senickými študentmi

V stredu 25. apríla navštívil mesto Senica prezident SR Andrej Kiska.

Po stretnutí s primátorom Senice Branislavom Grimmom a poslancami mesta, oficiálna návšteva mesta na Záhorí pokračovala stretnutím Andreja Kisku so študentmi stredných škôl.

“Teraz sa teším na stretnutie s mladými ľuďmi. Na SOŠ, kde majú svoju vlastnú elektráreň. Aj na diskusiu so študentmi gymnázia . Doba je politicky veľmi rušná, mladí ľudia majú veľa otázok, teším sa na diskusiu,” vyjadril sa o ďalšom programe Andrej Kiska.

Z radnice sa prezident s delegáciou presunul do Strednej odbornej školy v Senici, ktorá je priekopníkom vo využívaní alternatívnych zdrojov energie.

Zástupca riaditeľa školy Vladimír Michalka prezidenta sprevádzal pri prehliadke školy a prezentoval študijné odbory SOŠ.

Prezident si so záujmom prezrel demonštračné centrum vybudované v rámci európskeho projektu CEC5 s technológiami pre alternatívne zdroje energie s podrobným vysvetlením ich činnosti.

Fungovanie systému vysvetlil študent Jakub Korych a  Vladimír Tomeček

Prezident vyzdvihol potrebu vzdelávania sa mladých ľudí v tradičných remeslách a odboroch potrebných pre trh práce, no zároveň konštatoval, že žiaľ škola, ktorá je moderná, úspešná a realizuje vynikajúce projekty z hľadiska úspory energie, bojuje s nedostatkom študentov.

“Aj táto odborná škola dopláca na zle postavený systém financovania škôl, závislý od počtu žiakov, ktorí smerujú na iné typy škôl. Neustále opakujem, že reforma školstva je nesmierne nutná,“ doplnil prezident Kiska.  

Poslednou zastávkou prezidenta v Senici bolo Gymnázium Ladislava Novomeského, kde ho privítal riaditeľ školy Pavel Otépka. Po stretnutí s predstaviteľmi školy a diskusii na odborné témy školstva sa v telocvični stretol so študentmi.

“Som presvedčený o tom, že s mladými ľuďmi sa treba veľa rozprávať.  Budú to oni, ktorí o 10 – 20 rokov budú riadiť túto našu krajinu. Treba im dať možnosť pýtať sa aj na témy, na ktoré je niekedy ťažké nájsť správnu odpoveď,“ zdôraznil prezident.

Na študentov apeloval, aby veľmi dobre zvážili výber vysokej  školy, na ktorej chcú študovať:  „Mnohé sú na nízkej úrovni, je ľahké sa ne dostať, ale snažil  som sa ich presvedčiť, aby si zvolili kvalitné vysoké školy, lebo to bude prospešné pre ich život.“ 

Tiež prizvukoval, aby sa mladí ľudia, ktorí sa rozhodnú pre štúdiá v zahraničí, nezabudli sa vrátiť na Slovensko, lebo táto krajina ich potrebuje.  V diskusii  študenti kládli prezidentovi otázky na domácu politickú situáciu, zaujímali ich aj jeho názory na niektoré aspekty zahraničnej politiky a pýtali sa okrem iného na to, či neľutuje, že išiel do politiky a či bude opäť kandidovať.

„Ako som už viackrát zdôraznil, rozhodol som sa urobiť pre túto našu krajinu všetko, čo je v mojich silách,“ zdôraznil prezident Kiska, hoci presnejšie nešpecifikoval ako to urobí.   

zdroj: NaZahori.sk a senica.sk

 

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

10 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

23 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago