Categories: Bílkove Humence

Bílkove Humence – história

Obec Bílkove Humence vznikla až po 1. sv. vojne. Vo väčšine prameňov sa uvádza rok vzniku 1920, ale sú aj také, ktoré tvrdia, že sa tak stalo až v roku 1926, respektíve v 30. rokoch 20. storočia. Predpokladá sa že obec bola osídlená už vo veľkomoravskej dobe.

K najväčším zemepanským rodom, ktoré vlastnili dedinu a jej rozsiahly chotár boli Coborovci, Zičiovci, Hohenlohovci, ale aj ďalší, ktorých nespomíname preto, že po protihabsburgských povstaniach sa vlastníci hradov a panstiev často striedali. Jedným sa majetky konfiškovali, druhým sa dávali, jedni ich predávali, druhí ich zase kupovali, jednoducho dochádzalo k veľkým presunom vo vlastníctvach. Začiatkom 19. storočia kúpila rodina grófa Pálfiho Lakšársku Novú Ves a spolu s ňou aj Bílkove Humence.

To, že sa Pálfiovci stali vlastníkmi nielen Lakšárskej Novej Vsi, ale aj Bilkových Humeniec znamenalo, že od začiatku 19. storočia bol osud a vývoj Bilkových Humeniec ako poddanskej obce v hospodárskom ohľade už viac závislý od Lakšárskej Novej Vsi než od Borského Svätého Mikuláša, hoci v administratívno-politickom ohľade zostávali Bílkove Humence aj naďalej pričlenené k Borskému Svätému Mikulášu.

O Lakšárskej Novej Vsi existuje prvá písomná zmienka z roku 1392. Počas Rákociho povstania obsadilo Lakšársku Novú Ves, Mikulášov, Bílkove Humence a Šišoláky cisárske vojsko a ťažko ich poškodilo. Ešte viac tieto štyri Pálfiovské poddanské usadlosti trpeli počas prusko- rakúskej vojny v roku 1869. Vtedy len v Lakšárskej Novej Vsi zhorelo vyše 200 domov. Na miestach, kde sa dnes nachádzajú Bílkové Humence, boli na konci 18. storočia, respektíve na začiatku 19.storočia len humná, stodoly a iné hospodárske stavby najprv pre zemepánov. Asi 535 z 537 obyvateľov sa prihlásilo k rímskokatolíckemu náboženstvu.

Kostol v obci bol postavený v roku 1898. Je to vlastne väčšia kaplnka v neoklasicistickom štýle s romantizujúcou fasádou, ukončenou nízkou masívnou vežou, ktorá dosadá na konzolovú arkádu štítu. Kostol je zasvätený Panne Márii Ružencovej. V cirkevnom správnom ohľade sú Bílkove Humence filiálkou rímskokatolíckej farnosti Lakšárska Nová Ves. Pred obcou i v nej je niekoľko pamätných krížov. Náboženská príslušnosť obyvateľov obce sa za ostatných päťdesiat rokov neskúmala.

K počiatkom obce Bílkove Humence sa uvádza, že vznikla osamostatnením sa od obce Borský Mikuláš. Istý je pôvod osady vo Veľkej Morave, aj to, že vznikla v chotári Borský Mikuláš. Podľa miestneho podania osadu založil istý Gočál. K nemu sa údajne prisťahovalo z Moravy viac rodín menom Bilka, po ktorých dostala dnešný názov. Na zakladateľa Gočála sa viaže názov časti obce zvanej Gočály. Osada sa vyznačovala existenciou početných malých humien. Z toho vznikol názov Bílkove Humence.

V roku 1828 sa uvádza, že v obci už stálo 19 domov s 288 obyvateľmi. V roku 1898 bola postavená neoklasicistická kaplnka Panny Márie ružencovej. Bílkove Humence ako obec s vlastnou správou je zatiaľ doložená v roku 1914 (pečiatka s textom POSZONY VARMEGYE BILKAUDVAR KÖZSEG *1914 *

Zdroj: Obec Bílkove Humence

Redakcia

Share
Published by
Redakcia

Recent Posts

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

33 minút ago

Vrtuľníková záchranka dnes večer zasahovala v Malackách

Záchranársky vrtuľník z Bratislavy bol v piatok (26.4.2024) večer vyslaný na Záhorie do Malaciek na…

9 hodín ago

Cez víkend čaká vodičov obmedzenie na D2 v smere od Záhoria

Polícia Slovenskej republiky vydala upozornenie pre vodičov na víkend ohľadom dopravného obmedzenia na diaľnici D2.…

10 hodín ago

Tajomstvo 300-ročnej lipy: Svedok histórie obce Smrdáky

V malebnej kúpeľnej obci Smrdáky na Záhorí, známej svojimi liečivými prameňmi, stojí výnimočný prírodný pamätník…

15 hodín ago

Stretnutie s históriou: Zaujímavé príbehy Záhorákov v Amerike

Cyklus Stretnutie s históriou v Malackách pokračuje v máji prednáškou na tému Zaujímavé príbehy Záhorákov…

16 hodín ago

Aktuálne: Zrážka osobákov na Záhorí uzavrela úsek cesty

Aktuálne nehoda na Záhorí: Zrážka vozidiel na hlavnom ťahu od Holíča na Senicu uzavrela úsek…

17 hodín ago