Marianka

Bratislavská  župa sa vyjadrila k zabezpečeniu spojov do Marianky

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zaslal vyjadrenie na dotaz NaZahori.sk k zmene na linke 216, ktorá spája obec Marianka s mestom Stupava a k zabezpečeniu dopravy v danej lokalite. Informácie poskytla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Bratislavská integrovaná doprava zrušila spojenie do Marianky – zverejnila to obec Marianka. Aké je stanovisko župy?

Základná dopravná obslužnosť linkou 215 Marianka – Bratislava, Patrónka zostáva plne zachovaná v súčasnom rozsahu. Trasa súčasnej doplnkovej linky 216 Stupava – Marianka – Stupava sa od 1.7.2023 mení z dôvodu potreby zabezpečenia dôležitého spojenia zo Stupavy do lokality Bory. Na linke 216 Stupava – OC Bory bude od 1.7.2023 zabezpečený atraktívny celodenný 60-minútový interval nie len počas pracovných dní, ale aj počas víkendov. Technologicky z dôvodu tzv. ostrých (pár minútových) obratov vozidla na oboch konečných (Stupava, Aut. stanica a Bratislava, OC Bory) nie je možné do jazdného času vsunúť aj zachádzku do Marianky.

Iné riešenie by si vyžadovalo nasadenie vyššieho počtu vozidiel a vodičov a znamenalo by zbytočné neefektívne takmer hodinové prestoje, na čo by nebolo rozumné vynakladať verejné zdroje. Takisto prevádzkové kapacity dopravcu (vozidlá, vodiči) sú vyčerpané. Nakoľko vyťaženosť linky 216 čo sa týka cestujúcich z/do Marianky bola veľmi slabá až nulová, nie je účelné vynakladať ďalšie zdroje pre vytvorenie alternatívy vo forme priamych spojení, samozrejme okrem nevyhnutného zabezpečenia školských spojov.

Pre cestujúcich na trase Stupava – Marianka je naďalej k dispozícií spojenie s prestupom z linky 215 na linky smer Stupava na zastávke Bratislava, Krče, ktoré je možné využívať denne aj počas voľný dní. Štandardy dopravnej obsluhy považujú spojenie s prestupom za akceptovateľné.

CP linka 216 Bratislava Bory- Stupava

Má BSK k dispozícii štatistiky vyťaženosti spojov?

Presná štatistika o vyťaženosti spojov linky 216 existuje. Zo strany BID bola poskytnutá p. starostke obce Marianka. Vyťaženosť spojov je príliš nízka. Cestujúci využívali v podstate iba spoje v čase školskej dochádzky a tie zostávajú samozrejme zachované. Čo sa týka zvyšných spojov na linke 216, pri počte 0 až 2 cestujúci na spoj nie je zabezpečenie priameho spojenia Marianky so Stupavou v súlade so zásadou efektívneho hospodárenia, najmä, ak je možné takéto spojenie zabezpečiť s prestupom.

Ako bude zabezpečená doprava v lokalite?

Ráno zostáva na linke 216 zachovaný spoj o 7:30 z Marianky, Námestie zabezpečujúci návoz do školy v Záhorskej Bystrici a Stupave. Poobede na linke 216 bude doplnený spoj o 14:21 zo Stupava, Aut. stanica (14:25 Stupava, Škola) pre zabezpečenie odvozu zo ZŠ Stupava do Marianky.

Navyše, k zmene dôjde aj na linke 215, kde budú poobede po novom neštandardne zachádzať vybrané spoje na zastávku Bratislava, MiÚ Záh. Bystrica o 12:50 a o 13:50  pre zabezpečenie odvozu zo školy do Marianky. Týmto riešením budú mať zabezpečené priame spojenie všetky deti dochádzajúce z Marianky do ZŠ Stupava a Záhorská Bystrica.

Ak chcete k tomu niečo zo strany BSK doplniť?

Pri momentálnom tlaku na verejné financie v BSK, a v samosprávach všeobecne, sme nútení hľadať možnosti šetrenia. Do toho vstupuje potreba zabezpečenia atraktívneho spojenia regiónu Záhorie s novou Nemocnicou Bory, ktorá si, bohužiaľ, vyžiada navýšenie nákladov, musí teda BSK hľadať spôsoby ako inde ušetriť a logicky uprednostňuje rušenie prázdnych spojov na trase, kde existuje alternatívne spojenie s prestupom na úkor redukcií v lokalitách bez existencie alternatívneho spojenia, prípadne redukcie na vyťažených úsekoch, ktorá by ovplyvnila výrazne väčšie množstvo cestujúcich.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

2 hodiny ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

5 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

6 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

10 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago

Aktuálne: Nikolasa z Myjavy obvinili za šírenie poplašnej správy

V rámci včerajšieho poobedia (7.5.2024) polícia na linke 158 zaznamenala oznam o nachádzajúcej sa bombe…

1 deň ago