Categories: Brestovec

Brestovec – história

Obec bola založená v roku 1955 odčlenením z Veľkej obce Myjava, ktorá zaberala do roku 1955 všetky rozsiahle kopanice, a to Brestovec, Stará Myjava, Poradie, Rudník, Jablonka, bývala osada u Baranov a Polianka.

Pri založení mala obec celkom 1649 obyvateľov, 379 rodinných domov na 38 osadách. Množstvo osád vzniklo v čase feudalizmu, z čias tureckých výbojov a rôznych prenasledovaniach, ktoré sa diali počas uplynulých niekoľko storočí.

Do roku 1918 tu boli dve maďarské školy. V rokoch 1924 až 1927 sa budovala železnica a tunel, ktorý nesie názov: Tunel generála Dr. Milana Rastislava Štefánika. Dlhý je 2987 m a v tom čase bol najdlhším tunelom v Československu. Budovaním tohto tunela bola odňatá voda občanom z osád Bucalovia, Brunov a u Pekníkov. Z tohto dôvodu im ČSD vybudovali gravitačný vodovod z Poľany dlhý 2 km. Bol to prvý gravitačný vodovod svojho druhu v Brestovci a v celom Myjavsku.

Komunikačne obec vybudovaná nebola a poľné cesty slúžili na zvoz dreva z cirkevných lesov. Počas okupácie na jar v roku 1945 bol u Petrášov vyhodený do vzduchu železničný most. Po vojne bol ihneď opravený. V roku 1948 bol v obci založený Jednotný zväz slovenských roľníkov a strojové družstvo, ktoré napomáhalo roľníkom. Zaniklo v roku 1949 a 1950, kedy stroje prevzala Strojová a traktorová stanica na Myjave.

V roku 1955 boli osady v Brestovci scelené v jednu obec Brestovec. V tomto roku sa prvýkrát konali voľby do miestnych zastupiteľských orgánov.

V roku 1957 sa v obci previedla elektrifikácia a vybudovala sa svojpomocne cesta od Vdoviakov na Myjavu v dĺžke 7 km. V tom čase bola zavedená i autobusová doprava Myjava – Vdoviaci a späť a Myjava – Pecnovia a spať. Občania vybudovali autobusovú garáž ČSAD u Vdoviakov, požiarnu zbrojnicu a železničnú stanicu pod Poľanou.

Zdroj: Obec Brestovec

Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

8 hodín ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

10 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

13 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

15 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

2 dni ago