Categories: Brestovec

Brestovec – história

Obec bola založená v roku 1955 odčlenením z Veľkej obce Myjava, ktorá zaberala do roku 1955 všetky rozsiahle kopanice, a to Brestovec, Stará Myjava, Poradie, Rudník, Jablonka, bývala osada u Baranov a Polianka.

Pri založení mala obec celkom 1649 obyvateľov, 379 rodinných domov na 38 osadách. Množstvo osád vzniklo v čase feudalizmu, z čias tureckých výbojov a rôznych prenasledovaniach, ktoré sa diali počas uplynulých niekoľko storočí.

Do roku 1918 tu boli dve maďarské školy. V rokoch 1924 až 1927 sa budovala železnica a tunel, ktorý nesie názov: Tunel generála Dr. Milana Rastislava Štefánika. Dlhý je 2987 m a v tom čase bol najdlhším tunelom v Československu. Budovaním tohto tunela bola odňatá voda občanom z osád Bucalovia, Brunov a u Pekníkov. Z tohto dôvodu im ČSD vybudovali gravitačný vodovod z Poľany dlhý 2 km. Bol to prvý gravitačný vodovod svojho druhu v Brestovci a v celom Myjavsku.

Komunikačne obec vybudovaná nebola a poľné cesty slúžili na zvoz dreva z cirkevných lesov. Počas okupácie na jar v roku 1945 bol u Petrášov vyhodený do vzduchu železničný most. Po vojne bol ihneď opravený. V roku 1948 bol v obci založený Jednotný zväz slovenských roľníkov a strojové družstvo, ktoré napomáhalo roľníkom. Zaniklo v roku 1949 a 1950, kedy stroje prevzala Strojová a traktorová stanica na Myjave.

V roku 1955 boli osady v Brestovci scelené v jednu obec Brestovec. V tomto roku sa prvýkrát konali voľby do miestnych zastupiteľských orgánov.

V roku 1957 sa v obci previedla elektrifikácia a vybudovala sa svojpomocne cesta od Vdoviakov na Myjavu v dĺžke 7 km. V tom čase bola zavedená i autobusová doprava Myjava – Vdoviaci a späť a Myjava – Pecnovia a spať. Občania vybudovali autobusovú garáž ČSAD u Vdoviakov, požiarnu zbrojnicu a železničnú stanicu pod Poľanou.

Zdroj: Obec Brestovec

Redakcia

Recent Posts

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

3 hodiny ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

14 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

1 deň ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

2 dni ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

2 dni ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago