Categories: Brezová pod Bradlom

Brezová pod Bradlom: Napriek možnému šíreniu koronavírusu v sobotu Bradlo zahltili turisti, od nedele je areál uzatvorený

Slnečná sobota 28.3.2020 vylákala ľudí na turisticky atraktívne miesta Slovenska, nevynímajúc aj Bradlo, posledný odpočinok generála M.R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.

Bolo by to úplne v poriadku, nebiť opatrení pre možné šírenie nového koronavírusu – ochorenia COVID-19 na celoslovenskej aj regionálnej úrovni, na základe rozhodnutia krízového štábu.

Reakcia ľudí na sociálnych sieťach nenechala na seba dlho čakať: ” Neskutočné, ako teraz ani po upozornení kompetentných a dokonca aj polície slovenskej republiky nebol nikto schopný spraviť opatrenia proti auto-moto turizmu na Bradlo -Mohylu M.R.Štefánika. Od skorého rána tu je neskutočný príliv turistov z celého Slovenska a vôbec nikomu nevadí, že nás domácich ohrozujú.”

Z dôvodu zvýšeného počtu turistov smerujúcich na Bradlo, sa mesto Brezová pod Bradlom rozhodlo v nedeľu uzatvoriť vstup k Mohyle Milana Rastislava Štefánika. Na Zahori.sk o tom informoval prednosta prednosta mestského úradu Ján Michálek.

Počas soboty navštívilo národnú kultúrnu pamiatku na Bradle, napriek viacerým opatreniam prijatým v boji proti šíreniu nového koronavírusu veľké množstvo ľudí. Lákadlom bolo okrem teplého slnečného počasia aj osadenie ďalekohľadov, ktoré je súčasťou projektu cezhraničnej spolupráce z dotácie Programu Interreg V-A SR-ČR.

Vyhovárať sa na to, že príčinou zahustenia okolia Bradla turistami, je realizácia projektu obnovy Bradla a osadenie ďalekohľadov v týchto dňoch, nie je na mieste. Dôvody musíme hľadať v nedisciplinovanosti a arogantnosti tých, ktorý napriek doporučeniu Krízového štábu SR zostať doma  a nezhromažďovať sa, to nerešpektujú. 

„Problém nerešpektovania obmedzení občanmi je celoslovenský, čo je viditeľné v tomto období aj pri iných pamiatkach. Mesto bude ďalej pokračovať v šírení informácií, aby sme neustále upozorňovali občanov na nutnosť plniť pokyny štátnych orgánov a tiež poskytovať podporu občanom, ktorí to v súčasnosti potrebujú formou pomoci v rámci možností, ktoré má miestna samospráva,“ spresnil Michálek.

Štátna polícia priestory v okolí mohyly kontrolovala, ale podľa slov prednostu má takisto obmedzené možnosti: „Mestská polícia tam ani zasahovať nemôže, lebo priestory patria do katastrálneho územia obce Priepasné. Problémom je aj to, že v území mohyly sa stretávajú až tri katastrálne územia, okrem Brezovej pod Bradlom a Priepasného aj obec Košariská.“ 

Mesto sa od nedele 29.3. 2020 rozhodlo uzatvoriť prístup k mohyle a rozmiestňuje aj upozornenia. „Žiadame o rešpektovanie tohto zákazu a aj týmto opatrením chceme prispieť k tomu, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu,“ dopĺňa Michálek

Angelika Kmecová

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

57 minút ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

2 hodiny ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

12 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

13 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

13 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

14 hodín ago