Brezová pod Bradlom

Brezová pod Bradlom „vymiera“ a starne, opäť klesol počet obyvateľov takmer o 100

Mesto Brezová pod Bradlom už druhý rok po sebe zaznamenalo výrazný pokles obyvateľov, keď oproti roku 2021 žije v meste o 84 obyvateľov menej. Rok predtým klesol počet obyvateľov o 85 a tak za dva roky prišla Brezová o viac ako 2 % obyvateľov.

Mesto evidovalo k 31. decembru 2022 vo svojich štatistikách 4738 obyvateľov. Ďalším negatívnym demografickým faktom je to, že mesto neustále starne. Kým na konci roku 2021 mali Brezovania vekový priemer 44,3 roka, teraz je to už takmer 45 rokov.

Tieto štatistické údaje ukazujú, že mesto musí riešiť čoraz pálčivejší problém, keďže klesajúci počet a starnúce obyvateľstvo vyvíja tlak aj na financie mesta. Menej obyvateľov a viac v dôchodkovom veku znižuje príjmy mesta z podielových daní, ktoré sú hlavným príjmom každého mestského rozpočtu. Navyše starnúce obyvateľstvo zvyšuje náklady na starostlivosť o ľudí v poproduktívnom veku. Mestu sa napriek týmto hrozbám nedarí dlhodobo zastaviť tento negatívny trend.

Z celkového počtu obyvateľov bolo 2328 mužov a 2410 žien. Informovalo o tom mesto na webovej stránke. Počas roka 2021 sa v meste narodilo 21 detí. Viac bolo chlapcov – 11, dievčat bolo desať. V Brezovej zomrelo 63 občanov, z toho 29 mužov a 34 žien. Priemerný vek zomretých bol 75,7 roka.

Za znížení počet obyvateľov môže aj viac odsťahovaných ako prisťahovaných. Do mesta sa prisťahovalo 69 občanov, 33 mužov a 36 žien, z mesta sa, naopak, odsťahovalo 111. Z nich bolo 51 mužov a 60 žien.

zdroj: Mesto Brezová pod Bradlom.

https://www.nazahori.sk/2023/01/10/v-myjave-sa-vlani-narodilo-84-deti-a-zomrelo-145-obcanov/
Redakcia

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

4 hodiny ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

6 hodín ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

9 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

11 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago