Brezová pod Bradlom

Brezová: Zomrel posledný preživší Reptovho partizánskeho oddielu Ján Krutý

Ján Krutý, rodák z Brezovej pod Bradlom, bol posledným žijúcim členom oddielu Repta II. partizánskej brigády M. R. Štefánika. Zomrel 20. apríla 2022 vo veku nedožitých 97 rokov.

„ Ján Krutý, rodák z Brezovej pod Bradlom, bol posledným žijúcim členom oddielu Repta II. partizánskej brigády M. R. Štefánika. ​​​​​​​Česť jeho pamiatke!,“ zverejnilo dnes (23.4.2022) na sociálnej sieti Mesto Brezová pod Bradlom.

zdroj:http://muzeumjurkovic.sk/admin/resources/odboj-v-brezovej.pdf

V Brezovej pod Bradlom v miestnej časti Dvoly v septembri 2019 dokončili obnovu pamätníka k SNP. Pri tej príležitosti posledný žijúci člen partizánskej skupiny veliteľa Reptu Ján Krutý povedal: „ Mladí by si mali vážiť tých, ktorí padli za demokraciu. Lebo nebyť nich, nemohli by sa teraz hrať na počítačových hrách, či tráviť čas na sociálnych sieťach. Mali by si uvedomiť, že tento ich pokojný život bol vykúpený krvou.”

Obnovený pamätník pripomína nielen pôsobenie partizánskej skupiny z druhej Štefánikovej brigády, ale aj významné udalosti späté s históriou SNP v podbradliansko-podjavorinskom regióne.  Partizánska skupina v okolí Brezovej bola aktívna aj po potlačení SNP, až do oslobodenia mesta. “Partizáni svoj boj zakončili výnimočným činom v rámci celého Slovenska, keď v noci zo 6. na 7. apríla 1945 oslobodili Brezovú pod Bradlom. Partizánsky odboj v regióne bol tak úspešný aj z toho dôvodu, že mal veľkú podporu civilného obyvateľstva,” uviedol historik Matúš Valihora.

Ján Krutý sa narodil 16. júla 1925 v Brezovej

Po absolvovaní Meštianskej školy v Brezovej, pokračoval v štúdiu na Obchodnej akadémii v Trnave. Štúdium však nedokončil, odišiel do Povstania. Rodina, z ktorej pochádza bola silne národovecky založená. Z domu si odniesol hlboko demokratické presvedčenie. Jeho otec bol príslušníkom československých légií. 29. marca 1948 sa v Trnave oženil a spolu s manželkou vychovávali dcéru Vieru a synov Jána a Miroslava. Má troch vnukov, 3 vnučky a 3 pravnukov. V Tlmačoch žil nepretržite od roku 1952.

V roku 1944 sa stal členom 2. partizánskej brigády M .R. Štefánika, pod velením Viliama Žingora, ktorá pôsobila v Turci. So skupinou veliteľa Jána Reptu sa z Turca dostal na západné Slovensko.

„Bojové ostrohy“ si mladý partizán obúval na viacerých bojových Po skončení vojny sa v júli 1945 prihlásil do vojenskej akadémie v Hraniciach na Morave. Po ukončení akadémie bol v roku 1946 odvelený do 23. pešieho pluku amerických Slovákov v Trnave. Tento pluk bol po „Víťaznom februári“ rozpustený a Ján Krutý bol prevelený do Levíc k 12. pešiemu pluku generála M.R. Štefánika.

Na jar 1951 bol zbavený vojenskej služby a bol zatknutý ako nepriateľ štátu. Vo vyšetrovacej väzbe si odsedel 97 dní. Podobne postihnutí boli aj ďalší povstalci, čo mali niečo spoločné s Viliamom Žingorom. V roku 1951 bol prepustený z armády ako politicky nespoľahlivý.

Po návrate z väzenia a zaškolení v Blansku, sa dostal do Tlmáč ako robotník, kde sa rozbiehala výstavba kotlárskeho závodu. Počas práce v strojárňach si urobil večernú priemyslovku. V osemdesiatych rokoch pracoval na montážach po celom Československu. V ich závere pracoval aj v Rumunsku.

V roku 1989 počas „Nežnej revolúcie“ pôsobil v Tlmačoch ako člen koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu. Premeny po novembri 1989 uvítal s nadšením. Znovu sa začínali uplatňovať ideály, pre ktoré sa spolu so svojimi druhmi aktívne zapojil do národnooslobodzovacieho boja, do SNP.

V roku 1990 na I. konferencii Zväzu protifašistických bojovníkov bol zvolený do čela Okresnej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Desať rokov bol členom Ústrednej rady, taktiež predsedom Základnej organizácie v Tlmačoch a členom Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Leviciach.

 V roku 2019 vyšiel vo filmotéke dokument režiséra Dušana Hudeca „Bol som blízko neba“, ktorého účastníkom je aj Ján Krutý.

Dokument, ktorý ukazuje pravdu partizánskeho boja o surovosti, ktorá vyplynula z každodenného stretu so smrťou na jednej či druhej strane. Nosnou myšlienkou tohto dokumentu je aj hanobenie odkazu bojov za slobodu v SNP.

Dokument predkladá spomienky na boje II. Slovenskej partizánskej brigády generála Štefánika, kde Žingor bol jej veliteľom a Repta jeho zástupcom. Koncom augusta sa Ján Repta odlúčil od Žingora a presunul sa do Brezovej. Tu sa jeho skupina rozrástla na oddiel o 6. čatách v sile 150 partizánov. Jeho oddiel dokázal úspešne pôsobiť až do konca vojny a podieľal sa na oslobodení Brezovej dňa 7.4.1945.

zdroj: Mesto Brezová pod Bradlom

Posledná rozlúčka so zosnulým bude dňa 27. apríla 2022 o 14.00 hod. v krematóriu v Leviciach.

Zdroj: Mesto Brezová pod Bradlommesto Tlmače

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

3 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

4 hodiny ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

11 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago