Vysoká pri Morave

BSK: Cyklomost Vysoká pri Morave -Marchegg privíta svojich prvých návštevníkov

Pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude rok 2022 podľa slov župy prelomový, dokončené budú viaceré projekty. Očakáva sa na jar aj dokončenie cyklomosta medzi obcami Vysoká pri Morave a rakúskym Marcheggom.

V roku 2022 budú v BSK dokončené viaceré projekty

„Rok 2022 bude pre Bratislavskú župu prelomový. Po rokoch príprav odovzdáme do užívania prvé dokončené projekty. Také, ktoré bude vidno a budú slúžiť pre obyvateľov i návštevníkov Bratislavského kraja. A to všetko aj napriek globálnej kríze. Cesta do tohto bodu nebola vôbec jednoduchá ani krátka. Skôr kľukatá a dlhá. Mať dobrý nápad totiž nestačí. Kým uzrie svetlo sveta konkrétny projekt, predchádzajú tomu roky príprav,“ uviedol Juraj Droba, predseda BSK.

Výzva poraziť pandémiu

Najväčšia výzva je podľa župana poraziť pandémiu nového koronavírusu: „ Pretože od toho závisí, či sa nám podarí vrátiť život do normálnych koľají. Bratislavský samosprávny kraj bude pokračovať v očkovaní vo Veľkokapacitnom očkovacom centre na Národnom futbalovom štadióne.“

Stabilizácia autobusovej dopravy

V oblasti dopravy je najväčšou výzvou pre kraj stabilizácia prímestskej autobusovej dopravy. V súčasnosti by už mala byť výprava spojov nad úrovňou 90 percent. „Vo februári očakávame, že už bude fungovať na požadovanej úrovni. Na európskej úrovni očakávame rozhodnutie o výške prostriedkov, ktoré dostane Bratislavský kraj z fondov Európskej únie,“ doplnil Droba.

Deinštitucionalizácia sociálnych služieb

Z väčších a významnejších projektov dáva kraj do pozornosti napríklad dokončenie viacerých projektov v rámci deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Cieľom tohto procesu je prechod od veľkokapacitných zariadení k menším domovom rodinného typu.

Cyklomost Vysoká pri Morave – Marchegg

Na jar očakáva kraj dokončenie cyklomosta medzi obcami Vysoká pri Morave a rakúskym Marcheggom, čím vznikne nové spojenie cyklotrás v okolí rieky Moravy na oboch jej brehoch. Na jeseň plánuje motoristom odovzdať do užívania úplne novú cestu, ktorá odľahčí automobilovú dopravu v katastroch obcí Chorvátsky Grob a Slovenský Grob. Dokončiť chce tiež rekonštrukciu synagógy v Senci a Malokarpatského osvetového strediska v Modre.

Nezabúda kraj ani na menšie, avšak o nič menej významné projekty. Sú to desiatky malých projektov, ktoré BSK financuje z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Tento rok sú na ne vyčlenené viac ako dva milióny eur.

zdroj: BSK www.bratislavskykraj.sk

Redakcia

Recent Posts

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

8 hodín ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

21 hodín ago

Na Záhorácku stenu slávy pribudne meno Vladimír Sedlák

Zajtra v rámci prvomájových osláv v Senici pribudne na Záhoráckej stene slávy ďalšie ozubené koliesko. Patriť…

1 deň ago

Vyhlásené pátranie po mužovi z Moravského Svätého Jána

Polícia prosí o pomoc pri pátraní. Senickí pátrači hľadajú nezvestného, 53-ročného Jacka Švandrlíka, z okresu…

1 deň ago

AKTUÁLNE: Dopravné obmedzenie na diaľnici D2

Obmedzenie na D2: Bratislavskí dopravní policajti od ranných hodín asistujú pri udalosti v cestnej premávke, ku…

2 dni ago

1. máj sviatok práce

Sviatok práce alebo aj 1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. História sviatku sa začala písať pred 137 rokmi,…

2 dni ago