BSK

📺 BSK: Víkend zatvorených hraníc aj na Záhorí

Víkend zatvorených hraníc sa prvýkrát uskutoční v regióne Záhoria. Prinesie strhujúce príbehy ľudí túžiacich po slobode. Ako prežívali deti a mladí ľudia časy za železnou oponou.

Podujatie, ktoré je súčasťou Festivalu slobody, sa uskutoční 10. – 11. novembra 2023.Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Podujatie prvýkrát na Záhorí

Víkend zatvorených hraníc sa prvýkrát uskutoční v regióne Záhoria. V piatok 10. novembra v Malackách bude pre stredné školy a verejnosť divadelné predstavenie Krídlo, ktoré vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom. Po predstavení sa uskutoční diskusia s historikom ÚPN Petrom Miklem a účinkujúcimi.    

Cyklomost Slobody v Devínskej Novej Vsi

Sobota 11. novembra sa bude odohrávať pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Návštevníci sa k cyklomostu budú môcť prepraviť zážitkovým autobusom Železná opona, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť. Cestou sa stanú svedkami príbehu o tom, ako sa deti a mladí ľudia pred rokom 1989 nevedomky stávali súčasťou represívneho režimu na hraniciach.

Prihlásiť sa na cestu zážitkovým autobusom BSK môžete tu.

Historik o útekov cez železnú oponu

Na brannom cvičení si návštevníci vyskúšajú, čo všetko musel ovládať „uvedomelý“ občan ČSSR. Na „cestičke pohraničníkov“ v Devínskej Novej Vsi im historik Peter Mikle priblíži príbehy útekov cez železnú oponu. Pripravená je aj nová geokešingová hra Iron Curtain, kde sa hráči virtuálne ocitnú v totalitnom režime, ktorý neskončil. Špeciálne pre deti je pripravený zážitkový program o opone, ktorá nepatrila do divadla.

Koho spojila Nežná revolúcia?

Program na pódiu bude patriť nezabudnuteľným skladbám Nežnej revolúcie v podaní Andrey Bučko a Dominiky Kavaschovej. Ako zasiahla železná opona do životov detí a mladých ľudí porozpráva historik Peter Mikle. Herci Divadla ASTORKA Korzo´90 prednesú autentické príbehy ľudí, ktorí túžili po slobode. Program spestrí aj jedinečný príbeh lásky slovenskej colníčky a rakúskeho colníka, ktorých spojila Nežná revolúcia v roku 1989.

K Pamätníku obetí železnej opony

Záver podujatia bude patriť pietnej spomienke a kladeniu sviečok k Pamätníku obetí železnej opony

Víkend zatvorených hraníc organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa, Krajskou organizáciou cestovného ruchu, OZ v Lepších časoch a Mestskou časťou Bratislava – Devínska Nová Ves.

zdroj: BSK

Tlačová správa

Recent Posts

Kaplnka Zázračnej studne v Marianke sa zaskvie v novom šate

Marianka, obľúbené pútnické miesto neďaleko Bratislavy, sa môže pochváliť viacerými významnými pamiatkami. Jednou z nich…

8 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

10 hodín ago

Polícia hľadá svedkov vážnej nehody traktora a cyklistu na Záhorí

Senickí dopraváci objasňujú okolnosti sobotnej zrážky traktora a cyklistu pri obci Moravský Svätý Ján, v…

14 hodín ago

Výstava Secesia zo zbierok Záhorského múzea a zberateľov

Záhorské múzeum v Skalici v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja pripravilo výstavu Secesia zo zbierok Záhorského…

15 hodín ago

Holíč: Noc múzeí a galérií na zámku s kostýmovými prehliadkami

Holíčsky zámok sa už tradične zapája do obľúbeného podujatia Noc múzeí a galérií. Tento rok…

17 hodín ago

Sociálny sprievodca pre občanov Myjavy

Oddelenie Sociálnych služieb mesta Myjava pripravilo pre obyvateľov mesta publikáciu s názvom Sociálny sprievodca. Jej…

19 hodín ago