Categories: Senica

Bude v Senici ambulantná pohotovostná služba?

Od 1. júla 2018 sa mení systém pohotovostí. Vzniknú ambulantné pohotovostné služby (APS). 

Ambulantné pohotovosti budú po novom fungovať len do 22.00 h. Súčasné lekárske služby prvej pomoci (LSPP) by mali zaniknúť najneskôr v lete tohto roka. Po novom má vzniknúť takzvaná pevná a doplnková sieť takejto pohotovosti. V pevnej sieti by mala ambulantná pohotovosť po novom povinne fungovať v každom okresnom meste v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 h, v dňoch pracovného pokoja v čase od 07.00 do 22.00 h. Doplnková pohotovosť bude dobrovoľná, k dispozícii môže byť v pracovných dňoch nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v čase, keď budú fungovať normálne ambulantné pohotovosti. Prax ukázala, že po 22.00 h pacienti ambulantné pohotovosti takmer vôbec nenavštevujú.  

Povolenie na prevádzku ambulantných pohotovostí bude vydávať ministerstvo zdravotníctva. V pevnej sieti bude platiť na šesť rokov, v doplnkovej je platnosť viazaná časovo a územne na pevný bod organizátora. O miesto v pevnej sieti sa bude súťažiť vo výberových konaniach. Povolenie na prevádzku doplnkovej pohotovosti by malo vydávať ministerstvo na žiadosť organizátora.

LSPP je zdravotná starostlivosť, ktorou sa v súčasnosti zabezpečuje nepretržitá dostupnosť všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dospelých a špecializovanej zubno-lekárskej starostlivosti. Nejde o zabezpečovanie neodkladnej starostlivosti v život ohrozujúcich a urgentných situáciách. LSPP je segment pokračovania tzv. lekára prvého kontaktu po skončení jeho ordinačných hodín.

V súčastnosti Poliklinika Senica n.o. prevádzkuje obe LSPP . Podľa normy MZSR ambulantná pohotovostná služba pre dospelých by mala byť v každom okrese , teda aj v Senici. APS pre deti a dorast je stanovená na 150 tis. obyvateľov. O niečo menej majú okresy Senica, Skalica a Myjava spolu.Či nakoniec bude v senickej poliklinike aj detská APS, bude závisieť od rozhodnutia kompetentných.

V apríli by mali byť výberové konania na MZ SR a od 1.7.2018 začnú úspešní uchádzači prevádzkovať APS, uvádza sa na stránkach ministerstva zdravotníctva.

 

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Bratislavy bola dnes 27.4.2024 popoludní vyslaná do Vojenského obvodu Záhorie na…

51 sekúnd ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

44 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

11 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

12 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago