Hradište pod Vrátnom

BVS: Obchvat umožní napojenie obcí vodou zo zdroja Holdošov mlyn až po Holíč

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) dokončila rozšírenie vodárenského zdroja Holdošov mlyn na Záhorí neďaleko obce Hradište pod Vrátnom, rozšírila tak Jeho kapacitu na dvojnásobok.  Celkové investície sa pohybovali na úrovni 4,6 milióna eur.

Oficiálne spustenie rozšíreného vodárenského zdroja do prevádzky bolo v stredu 15.6.2022 za účasti generálneho riaditeľa BVS, starostu obce Hradište pod Vrátnom a zástupcov zhotoviteľa.

BVS rozšírila kapacitu vodárenského zdroja Holdošov mlyn na dvojnásobok NaZahori.sk

Rozšírený vodárenský zdroj má kapacitu 50 litrov kvalitnej pitnej vody za sekundu, ktorá už nepotrebuje ďalšiu technologickú úpravu. To je viac ako dvojnásobok jeho pôvodnej kapacity. Voda z tohto zdroja bude napájať skupinový vodovod v smere Hradište pod Vrátnom – Osuské – Hlboké – Senica.

Peter Olajoš – generálny riaditeľ BVS NaZahori.sk

„Vodné zdroje v okolí Karpát a na Záhorí sú dotované prevažne zo zrážok, ktoré počas roka spadnú na tomto území. So zemnou klímy, stále slabšími zimami bez snehu a prudkými lejakmi, namiesto vytrvalého dažďa, sa zhoršuje aj výdatnosť vodárenských zdrojov v tejto lokalite. Preto sme spravili všetko preto, aby sme rozšírili jeden z posledných kvalitných vodárenských zdrojov na Záhorí,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Peter Olajoš.

Lukáš Piroha – Starosta Hradište pod Vrátnom (vpravo) NaZahori.sk

Vodárenský zdroj Holdošov mlyn

Vodárenský zdroj Holdošov mlyn bol vybudovaný v roku 1985 a pôvodne sa skladal iba z jednej studne s výdatnosťou približne 20 litrov vody za sekundu. Počas rozšírenia vodárenského zdroja BVS dobudovala ďalšie dve studne a zvýšila celkovú kapacitu vodárenského zdroja na 50 litrov za sekundu.

Hĺbka studní je 75 až 80 metrov a ich priemer je 325 mm. Samotné studne majú oceľovú zárubnicu a poskytujú kvalitnú vodu, ktorá je legislatívne vhodná na pitné účely bez ďalšej úpravy. Aj preto je na úpravni vody Osuské táto voda len prečerpávaná ďalej a obchádza technológiu úpravy.

BVS rozšírila kapacitu vodárenského zdroja Holdošov mlyn na dvojnásobok NaZahori.sk

Vodovodný obchvat Senice

Pre ďalší rozvoj v tejto lokalite plánuje BVS vodovodný obchvat mesta Senica, v dĺžke sedem  kilometrov, ktorý je potrebný na dokončenie napojenia ďalších obcí touto vodou – až po mesto Holíč a celkové posilnenie Senického a Holičského skupinového vodovodu.

BVS rozšírila kapacitu vodárenského zdroja Holdošov mlyn na dvojnásobok NaZahori.sk

V Hradišti by už nemali byť problémy s tlakom vody

Spolu s rozšírením vodárenského zdroja BVS zmodernizovala aj vodárenskú infraštruktúru v obci Hradište pod Vrátnom a zlepšila tlakové pomery v obci. Obyvatelia by tak už počas tohto leta nemali mať problém s tlakom vody.

Emil Žeňuch – konateľ spoločnosti Unistav

https://www.nazahori.sk/2022/06/14/bvs-rozsirila-vodarensky-zdroj-pre-zahorie-pri-hradisti-pod-vratnom/
Angelika Kmecová

Recent Posts

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

9 minút ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

6 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

7 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago