Cerová

Cerová: 15 rokov od tragického pádu lietadla na Rozbehoch

Tragický pád lietadla: Malé športové lietadlo, ktoré havarovalo 16. decembra 2008 v obci Cerová, patrilo Záhoráckemu aeroklubu v Senici.

Nehoda sa stala okolo 15.30 v nedostupnom teréne, v časti Rozbehy v lokalite veternej elektrárne. Lietadlo malo tri roky. Na jeho palube boli dvaja muži, 26-ročný zo Senice a 66-ročný z Nedožier, o ktorom sa predpokladalo, že lietadlo pilotoval.


Lietadlo padlo pri 2. vrtuli elektrárne

Lietadlo malo štartovať o 13. hodine z letiska v Senici smerom na Kráľovú pri Senci. V čase zistenia tragickej udalosti fúkal vietor rýchlosťou 72 km/hod. Obaja muži po páde zomreli, podľa vtedajším slov zástupcu krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Ľuboša Homolu, bolo lietadlo úplne zdevastované, kabína rozbitá a stroj nepoužiteľný.

Na miesto nešťastia boli privolaní zástupcovia Leteckého úradu SR, ktorí príčinu havárie vyšetrovali. “Lietadlo padlo pri druhej vrtuli elektrárne, čo však ešte nemusí znamenať, že do nej pri lete aj narazilo. Príčiny nešťastia bude vyšetrovať Letecký úrad,” povedal po tragédii Homola.

trosky lietadla zdroj: Polícia SR archív

Pomníky leteckej havárie – Chupek, Hupian, Rozbehy

Dňa 16. decembra 2008 havarovalo pri veternej turbíne pri Rozbehoch na trase Senica Kráľová pri Senci malé lietadlo WT 9 Dynamic s dvojmiestnou posádkou. Trosky lietadla našiel náhodný okoloidúci, v tom čase bol jeden z členov posádky ešte nažive. Samotnú haváriu nik nezaznamenal pravdepodobne aj pre zlú viditeľnosť vo veternom počasí. Na palube bol skúsený inštruktor lietania Jozef Chupek z Nedožier- Brezian a adept na pilotné skúšky Peter Hupian zo Senice.

J. Chupek sa lietaniu venoval takmer 50 rokov a mal za sebou tisíce vzletov. P. Hupian sa pripravoval na pilotné skúšky, ktoré potreboval k práci vo firme s výrobou ultraľahkých lietadiel a v čase havárie bol pilotom lietadla. Piloti podlietavali pole nízkej oblačnosti a pravdepodobne sa orientovali podľa stožiarov elektrických vedení, ale omylom si namiesto VVN vedenia cez Bielu horu vybrali VN vedenie vedúce k veternej elektrárni, pri ktorej pravým krídlom zavadili o prvý stožiar turbíny.

Pomníky leteckej havárie – Chupek, Hupian, Rozbehy zdroj: epocha.sk

Na mieste havárie pred veternou turbínou sú dnes dva individuálne pomníky venované j. Chupekovi a P. Hupianovi. Boli odhalené pred rokom 2011. Pomníky sú príbuzné stavbou, ale nie identické a pravdepodobne ich ani nepostavili naraz.

Zdroj: archív policajné správy – Polícia SR a epocha.sk

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago