Senica

Chcete byť dobrovoľným hasičom v Senici?

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v Senici hľadá nových členov do svojich radov. Hlavnou požiadavkou je ochota obetovať svoj voľný čas.

O nábore informuje DHZ Senica.

Z histórie dobrovoľného hasičstva Senice

Oheň je dobrý pomocník, ale rýchlo sa z neho stane nebezpečný a zákerný pán. Rokmi prestali ľudia veriť rôznym poverám a začali sa pálivému živlu brániť. Vlna požiarov donútila mesto Senica už v roku 1889 založiť Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ). Presný dátum založenia je 21. marec 1889. a k prvým funkcionárom patril predseda N. Pachman, veliteľ Ivan Zmertych – krajský poslanec, námestník veliteľa Dr. Pavol Svatý – pravotár. Zbor mal okolo 20 členov.

V roku 1910 bolo v senickom zbore organizovaných už 35 členov, zbor vlastnil 2 ručné striekačky, sudy na vodu, háky a rebríky a funkcionármi boli len vážení a dôstojní občania Senice – predseda Arpád Vagyom – statkár, veliteľ Aladár Maresch – vedúci notár, námestník veliteľa Andrej Kutlík – pomocník notára, pokladník Anton Schleringer – obchodník.

Seničania teda tiež potvrdili prastarý výrok: Čo sú vojenstvú delá, to sú hasičstvu striekačky, lebo ony sú najmohutnejšia zbraň proti ohňu. Hlavne s cirkevných materiálov sa zachovali správy o zostrojení prvej požiarnej striekačky Ktesibiosom z Alexandrie 250 rokov pred Kristom. Po prevrate došlo k reorganizácií DHZ v roku 1923 a z valného zhromaždenia vzišiel popud na vytvorenie Okresnej hasičskej jednoty v Senici, k čomu došlo 8.12.1923. Zbor niekoľkokrát účinne zasahoval pri zdolávaní požiarov aj mimo Senicu – kaštieľ v Rohove,…

Vojnové roky poznačili zbor smútkom za stratou niektorých členov, aj písomnosti prechodom frontu utrpeli – bola zničená pokladničná kniha a iné. Po vojne sa zbor aktivizoval, zameral sa na materiálnu vybavenosť(technika, uniformy), spoločenskú časť, poriadal už aj zábavy a výlety, objavuje sa školenie, hliadky sú vykonávané v kinách, na zábavách, pri letných žacích prácach. Z bratov hasičov sa stávajú funkcionári, hodnotí sa administratíva, vydáva sa požiarnická tlač a stále je čo hasiť.

Oživenie činnosti DHZ nastalo pri zlúčení senického a sotinského DHZ v roku 1944 (zlúčenie trvalo do 1.7.1948, kedy nastal rozpad na DHZ Senica a DHZ Sotiná), no v roku 1948 preferujú členovia DHZ v Senici (veliteľ OHJ Juraj Zuščík a tajomník Alfonz Hečko) svoj materský zbor pri rôznych činnostiach v rámci okresu. Zbor ožil, jeho členovia aktívne pracovali.

Do roku 1978 sa v okrese cvičilo bez použitia vody, hodnotila sa rýchlosť a kvalita požiarneho útoku. Od roku 1979 sa začína cvičiť požiarny útok s vodou, kde požiarne družstvo musí zraziť terč v čo najkratšom čase. Súčasťou súťaže je tiež štafetový beh 4 x 100 m cez prekážky s požiarnym náradím.

Hasičské družstvo bolo postupne dopĺňané mladými novými členmi a v roku 1994 sa vytvorilo družstvo dorastu a dorasteniek a neskôr i družstvo mladých Plameň pod vedením Soni Cádrovej. Títo členovia sa postupne zaradili do družstiev dospelých a začali dosahovať významné úspechy. Zintenzívnila sa preventívna činnosť, začali sa organizovať rôzne významné spoločenské a kultúrne podujatia v meste a zbor začal organizovať aj svoju vlastnú súťaž o pohár primátora mesta.

DHZ Senica dnes

V roku 2007 ukončil svoju činnosť DHZ v Slovenskom hodvábe Senica a na výročnom valnom zhromaždení sa rozhodlo, že členovia ktorí majú záujem môžu prejsť do organizácie DHZ Senica. Dnes má DHZ Senica114 členov z toho 51 žien a 18 detí. Členovia sa aktívne podieľajú na zásahovej, preventívnej a športovej
činnosti, vychovávajú deti v detských hasičských družstvách, starajú sa o mládež v dorasteneckom veku, v hasičskom družstve cvičia ženy aj muži, žijú kultúrnym a spoločenským životom. Poskytujú pomocnú ruku Mestu Senica pri organizovaní rôznych podujatí.

Dobrovoľný hasičský zbor je vybavený cisternovým vozidlom CAS 8 na podvozku AVIA A 31 a CAS 15 na podvozku Iveco Daily plávajúcim čerpadlom, kalovým čerpadlom, benzínovým čerpadlom Honda, štartovacím vozíkom, elektro-centrálou, motorovou pílou, kompresorom, skladacím rebríkom a 2 ks nádrže na vodu. Viac sa dozviete TU.

Redakcia

Recent Posts

Aktuálne: Tragická nehoda uzavrela cestu v okrese Senica

Zrážka auta a motorky na Záhorí má žiaľ tragické následky. Cesta III. triedy je z…

3 hodiny ago

Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure

Pozvánka na X. Krojované slávnosti v Borskom Svätom Jure. Deň plný folklóru s bohatým sprievodným…

6 hodín ago

V sobotu cyklistické preteky Šaštínske kolečko

V sobotu 11.mája 2024 sa v rekreačnej oblasti Gazárka v Šaštíne - Strážach uskutoční 5.…

9 hodín ago

Pre poškodený cyklochodník sa stretli zainteresovaní vo Vysokej pri Morave

Poškodenie cyklochodníka v BSK. Cyklotrasa EuroVelo 13, známa aj ako trasa Železnej opony, prechádza cez…

10 hodín ago

📺BSK: Aké zmeny prináša novela stavebného zákona?

Od 1. apríla 2024 nadobudla účinnosť novela stavebného zákona, ktorá prináša viaceré dôležité zmeny. So…

14 hodín ago

Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

1 deň ago