Categories: Senica

Chcete si pri bytovom dome v Senici skrášliť priestor?

Mesto Senica nielen poradí so založením takejto predzáhradky, ale pomôže aj finančne.

Senická radnica vyčlenila v rozpočte na tento rok prostriedky na predzáhradky pred bytovými domami.  NaZahori.sk o tom informovala Tatiana Moravcová, hovorkyňa mesta Senica. 

PREDZÁHRADKY S PRÍSPEVKOM MESTA

Priložte ruky k dielu

Výsadba predzáhradky môže byť zábavná, skrášli ulicu a v lete ochladí okolie bytových domov. Vďaka vyššej zeleni spraví mesto odolnejším voči klimatickým zmenám a je dobrá aj pre vtáky a hmyz. Predzáhradky tvorí pás rastlín vysadený popri fasáde domu, najmä pri hlavných vchodoch do bytoviek, no môžu byť zakladané aj zo zadnej strany domov. Každá popínavá rastlina, šalvia alebo slnečnica spríjemní pouličnú scenériu. Spravte spolu s nami mesto pestrejším. 

Senická radnica vyčlenila financie

O príspevok bude môcť požiadať ktorýkoľvek občan na vytvorenie novej alebo revitalizáciu exitujúcej predzáhradky pri svojom bytovom dome. Zároveň bol na oddelení výstavby, životného prostredia a dopravy MsÚ spracovaný manuál výsadieb na verejných priestranstvách, ktorý stanovuje postup, ako pri realizácii takého zámeru majú občania postupovať.

Na rok 2021 boli  v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky aj  na skrášľovanie mestských predzáhradiek. Cieľom tejto mestskej novinky je pomôcť skrášliť, zútulniť a zatraktívniť verený priestor. Zároveň týmto zámerom samospráva sleduje to, že získa aktuálnu evidenciu vysádzaných plôch najmä kvôli údržbe verejnej zelene, kontrolu nad nesprávnym umiestňovaním rastlín, vysádzaním drevín na vedeniach inžinierskych sietí, v blízkosti fasád, ale aj ako prevenciu proti konfliktom a následným výrubom drevín. 

Na čo môžete žiadať finančný príspevok?

Z finančných prostriedkov konta určeného na mestské predzáhradky bude žiadateľom zakúpený rastlinný materiál, kôra, či zemina a obyvatelia si v rámci svojej komunity svojpomocne pretvoria priestor pred panelákom na predzáhradku.

Žiadateľ má možnosť vybrať si zo 4 typov výsadbových zmesí (rôzne zloženie rastlín, rôzne farebnosti). Niektoré sú vhodné svojim zložením na slnečné stanoviská, iné zas na tienisté miesta. Zmesy majú názov ROSANNA, LEA, MELANIE a ANGELA (viď prílohy).

Podmienkou podpory je následná starostlivosť obyvateľov o novovysadenú zeleň a udržiavanie predzáhradky vo vynovenej forme.  V prípade, že záujem o poskytnutie finančných prostriedkov prevýši sumu tohtoročného rozpočtu a občania prejavia zvýšený záujem o takúto pomoc, je možné uvažovať do budúcna o jej navýšení.

S finančným príspevkom občanom môže pomôcť aj mestský výbor podávajúci návrhy na participatívny rozpočet. 

Dve možnosti výsadieb

Použitím vlastných zdrojov – výsadby v priebehu roka, na základe pravidiel v manuáli výsadieb, treba predložiť ŽIADOSŤ O SÚHLAS S VÝSADBOU 

S finančnou podporou mesta – formulár, na základe ktorého môžete žiadať o finančnú pomoc tu: ŽIADOSŤ O PODPORU PRI VÝSÁDZANÍ  PREDZÁHRADKY PRI BYTOVOM DOME 

Termín na podávanie žiadostí: do 15. 6. 2021. 

Komunikácia so žiadateľmi a vyhodnotenie – do 15. 7. 2021 

Realizácia predzáhradiek – september, október 2021. 

Kontakt: predzahradky@senica.sk, 034/6987 622 

Výsadba na verejnom priestranstve má svoje pravidlá

Ak chce niekto sadiť na verejnom priestranstve, alebo na pozemku, ktorý nie je v jeho vlastníctve, musí mať na to vždy súhlas vlastníka. Buď ide o spoločný majetok majiteľov bytov alebo o pozemok, ktorého majiteľom je mesto. 

Preto samospráva prichádza s manuálom výsadieb a nastavením pravidiel výsadby na verejnom priestranstve 

Pravidlá pri zakladaní – záhony

• pre umiestnenie záhonov vždy kontaktujte oddelenie výstavby, životného prostredia a dopravy mestského úradu!, umiestnenie záhonov môže kolidovať s inými zámermi pre daný priestor,

• pre mulčovanie záhonov nepoužívajte materiály ako je štrk, farebné štiepky, 

• ak sa rozhodnete realizovať záhon, vždy myslite aj na jeho následnú ÚDRŽBU: tá spočíva v pravidelnom vyplievaní, odstraňovaní odkvitnutých kvetov, jarnom odstránení uschnutých častí rastlín, zálievke v obdobiach sucha.

Viac  tu: https://bit.ly/3dZbIXK 

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

9 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

10 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

10 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

11 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

12 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

14 hodín ago