Categories: Skalica

Chcú Skaličania 580 eur mesačne pred zdanením, alebo by radšej prijali funkčný úrad?

“Anna Mierna venuje celý plat, ktorý jej vyplýva z funkcie primátorky, mestu Skalica. Po tom, čo získala mandát poslankyne Národnej rady SR, ponechá si len jeden plat z verejnej funkcie,” znie začiatok tlačovej správy (TS) mesta Skalica z 24.3.2020

Fakty:

Ak starostovi patrí aj plat poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, počas poberania platu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky patrí starostovi plat najviac v sume minimálnej mzdy; ustanovenia § 4 ods. 1 až 5 sa v tomto prípade neuplatnia. Plat sa zaokrúhľuje na celé euro nahor.

Plat primátorky:

580 eur pred zdanením

Mesačný plat poslanca v roku 2019 bol v hrubom 3 039 eur.  Každému poslancovi prináležia aj paušálne náhrady. Tie zahŕňajú diéty a ďalšie výdavky (napríklad cestovanie) spojené s výkonom funkcie. Tieto náhrady takisto zohľadňujú aj vzdialenosti, ktoré musia jednotliví poslanci precestovať. Napríklad pri poslancoch z Bratislavského kraja sú paušálne náhrady vo výške 1 824 eur za 1 mesiac. Poslanci s trvalým pobytom mimo Bratislavy ich majú každý mesiac vo výške 2 128 eur.

Platy, funkčné príplatky a odmeny ústavných činiteľov sa zdaňujú, ale paušálne náhrady nepodliehajú ani zdaneniu. Plat poslanca NR SR sa podľa zákona vypočítava ako trojnásobok výšky priemernej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve v predchádzajúcom roku. 

Plat poslankyne NR SR:

3 039 eur v hrubom + 2 128 eur nepodlieha zdaneniu

Nuž od primátorky Skalice Anny Miernej, ktorá už dnes sedí v parlamente Národnej rady SR, však mnohí Skaličania očakávali, že sa bude riadiť svojim šéfom OĽaNO a dnes už premiérom Igorom Matovičom, čo znamená že bude sedieť na jednej stoličke.

VIAC TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/3153-anna-mierna-olano-by-aj-po-zvoleni-do-nr-sr-zostala-vo-funkcii-primatorky-nebude-ako-viskupic

V tomto ponímaní v spojitosti štýlu práce a výsledkov od nástupu Miernej na skalickú radnicu, to “darovanie” platu vyznie ako populistické gesto.

A ak by ste chceli vedieť, čo si myslí vedenie OĽaNO na dvojitú funkciu svojho človeka, napriek vyhláseniu Matoviča? Neunúvajte sa, odpoveď nedostanete. Radšej sa Matovič rozhodol zatvoriť hubu novinárom ich “podplatením” 10-miliónmi eur. Nuž servilných adeptov bude asi dosť.  

Primátorka Anna Mierna venuje celý svoj plat mestu

TS 24.3.2020 v plnom znení bez úprav

Anna Mierna venuje celý plat, ktorý jej vyplýva z funkcie primátorky, mestu Skalica. Po tom, čo získala mandát poslankyne Národnej rady SR, ponechá si len jeden plat z verejnej funkcie. 

“Rozhodla som sa, že z verejných funkcií, do ktorých ma zvolili ľudia a dostala som dôveru zastupovať ich záujmy, budem poberať len jednu finančnú odmenu. Celý plat, ktorý mi plynie z funkcie primátorky mesta, bude posielaný na účet nášho mesta a použitý na jeho  rozvoj a pomoc Skaličanom. Transparentným spôsobom budeme informovať o použití týchto prostriedkov,” povedala primátorka mesta A. Mierna.

Celý plat, ktorý je pre primátorku mesta vo funkcii poslankyne NR SR vo výške 580 € pred zdanením, bude darovaný mestu Skalica, a to formou príspevku do Neinvestičného fondu.   

zdroj: NR SR www.nrsr.sk a TS mesta Skalica

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

2 hodiny ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

3 hodiny ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

3 hodiny ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

4 hodiny ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

5 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

7 hodín ago