Categories: Malacky

CHKO Záhorie: Šírenie o novej Železnej opone je zavádzanie

Správa Chránenej krajinnej oblasti Záhorie (CHKO Záhorie) reaguje na vyjadrenia na sociálnych sieťach o vytvorení novej „Železnej opone pri rieke Morave“ vyhlásením CHA Devínske jazero.  

Vyhlásenie CHKO Záhorie

(bez redakčných úprav)

Na úvod, cieľom ochrany prírody, respektíve účelom vyhlasovania chránených území nie je aby boli nedostupné pre ľudí, vytváranie akýchsi „Železných opôn“. Naopak veď samy organizujeme podujatia pre verejnosť aj exkurzie v chránených územiach, ale napr. podieľali sme sa pri tvorbe náučných chodníkov. Účelom vyhlasovania chránených území je “nastaviť” režim aby boli zachované tieto územia v priaznivom stave nie len pre nás, ale i pre ďalšie generácie. Súčasťou sú i obmedzenia práve z dôvodu zachovania už spomínaného priaznivého stavu, ale i zmena hospodárenia v území (kosenie lúk, prírode blízke hospodárenie v lese a pod.). Nie sme jediná krajina v ktorej sú z dôvodu ochrany prírody a krajiny platné obmedzenia. Nakoniec stačí sa ísť pozrieť do neďalekého Rakúska. Napríklad i obec Marchegg ležiaca tiež pri rieke Morave. Ktorá sa nachádza v Národnom parku Donau-Auen a platia tu určite prísnejšie obmedzenia ako u nás. Ale napriek tomu majú obyvatelia kategoricky iný prístup k zachovalosti prírody. Vedia ju využiť pre dobro obce a jej obyvateľov. Snažia sa ústretovým prístupom ju využiť pre zatraktívnenie mena obce v rámci krátkodobej rekreácie a turistky. A nevnímajú chránené územia ako „zakázané“, ale ako územie s osobitným „režimom“, ktorý ma svoje opodstatnenie ak majú byť jeho krásy a zaujímavosti zachované..

Áno, od 1.3.2021 platí nariadenie vlády, ktorým bol vyhlásený chránený areál Devínske jazero. Doteraz bolo územie súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Záhorie, kde platil druhý stupeň ochrany, v Národnej prírodnej rezervácii (NPR) Dolný les bol 5. stupeň. V tomto sa to veľmi nemení, územie v zóne A s 5. stupňom ochrany je na mieste bývalej NPR. Do piateho stupňa pribudli lesné porasty južne od štrkoviska Židovky a porasty vo vnútornej strane ramien rieky Morava. Vrátane už celého ramena pod Vysokou (prvé rameno, doteraz tam bola len jeho časť).

 Vo zvyšnej časti CHA Devinské jazero sa zvýšil stupeň ochrany z 2 na 3. Čo to znamená? Niektoré obmedzenia, ktoré boli spomínané platili už v CHKO, takže od roku 1988 – jazda na bicykli, trojkolke, kolobežke a pod., vrátane vjazdu a státia motorovým vozidlom. Sprísnil sa vstup na lúky, zakázané je tam stanovanie a táborenie. Nie je pravda, že tam nie je náučný chodník. Tiež tam je vyznačená cyklotrasa, územie je teda dostupné. Práve teraz sa tam pripravuje stavba cyklomostu do Rakúska pri obci Marchegg. Výhľadovo by sme tam v území tiež chceli zlepšiť infraštruktúru pre turistov. Toľko teda k tej “novej železnej opone”.

zdroj: http://chkozahorie.sopsr.sk/

Výstavba cyklomosta, ktorý spojí obce Vysoká pri Morave a Marchegg

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal s výstavbou nového cyklomosta cez rieku Moravu. taním mostových pilót sa naplno rozbehli stavebné práce na projekte cyklolávky medzi obcami Vysoká pri Morave a Marchegg.

 

Most cez rieku Morava prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March (KTM). Dĺžka mosta bude 270 metrov a dokončený má byť do leta budúceho roka.

Viac v článku s videom a fotogalériou TUhttps://www.nazahori.sk/malacky/item/4569-fotogaleria-zacala-vystavba-cyklomosta-ktory-spoji-obce-vysoka-pri-morave-a-marchegg 

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

8 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

9 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

10 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

11 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

11 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

13 hodín ago