Malacky

Chýbajúce športoviská trápia športovcov na Záhorí

Napriek pandemickej situácii sa v Malackách rok čo rok zväčšuje hádzanárska základňa. V rozvoji im však výrazne bráni nedostatok športovísk.

Hádzanári sa rozhodli na komplikovanú situáciu, keď v regióne chýbajú športoviská, poukázať na ich nedostatok v čase reštartu hádzanárskej extraligy, keď spoločné mužstvo Malaciek a Stupavy pod názvom Záhoráci vstupuje do súťaže po zimnej prestávke. „Tešíme sa, že môžeme rozširovať hádzanársku rodinu. V posledných rokoch sa však problémom číslo 1 stal nedostatok športových priestorov pre mládež a pre rozvoj halových športov. Isto nebudeme hovoriť len za hádzanársku komunitu ak povieme, že bitka o halu Malina sa stala akousi samostatnou disciplínou. Je veľmi ťažké nájsť akýkoľvek voľný termín na tréningy pre toľké kategórie z rôznych športov,“ uviedol hádzanársky klub.

Problém s halou mali aj muži

Muži z extraligového tímu Záhorákov mali problém takmer polovicu jesennej časti dostať tréningový čas v športovej hale Malina.

Hádzaná ale nie je len o mužstvách dospelých. Prípravu taktiež zažívajú aj dorastenecké družstvá – chlapci pod taktovkou Záhorákov spolu s mužmi a dievčatá pod taktovkou Malacky/Rohožník. „Nekončí to však tam, Strojár má taktiež hneď niekoľko žiackych tímov, ktoré tiež potrebujú hádzanársku prípravu a pohyb, aby nezanikol ich zápal a radosť pre tento šport. Podľa klubu sa ukazuje ako nutnosť odštartovať projekt multifunkčnej športovej arény v Malackách. Je potrebné uvedomiť si, že športoviská svojou podstatou zmysluplne vypĺňajú podstatný voľný čas našich detí a mládeže. Tým sa stávajú nevyčísliteľnou investíciou pre zdravý rozvoj celej spoločnosti,“ informoval klub.

V novom roku sme začali iniciovať viaceré zmeny v oddiele. Za významnú považujem najmä  transformáciu klubu z oddielu TJ Strojár na suverénnejšiu formu založením občianskeho združenia. Pracujeme na rozširovaní členskej základne v žiackych kategóriách. Snažíme sa prehlbovať a zlepšovať spoluprácu s ŠKH Rohožník a Tatranom Stupava. S Tatranom máme po niekoľkoročnej prestávke opäť spoločný projekt “Záhoráci” v kategórii mužov a dorastencov. V uplynulých rokoch sa nám podarilo klub personálne aj materiálne stabilizovať, i keď v porovnaní s väčšími extraligovými klubmi stále máme čo doháňať a o podmienkach obdobných klubov v Čechách alebo v Rakúsku môžeme, bohužiaľ, stále len snívať,“ doplnil prezident klubu Dušan Frýbert.

Športoviská chýbajú aj iným športom

Prízvukoval, že najpálčivejším trápením je najmä nedostatok kvalitných tréningových priestorov, keď chýbajú športoviská. „Ten je spôsobený absolútnou vyťaženosťou športovej haly Malina, ktorá ako jediná v meste a blízkom okolí rozmerovo spĺňa požiadavky na hádzanú. Tento problém zažívajú aj iné halové športy, avšak hádzanári si, na rozdiel od iných, na rozmerovo menších ihriskách, ktoré ponúkajú napríklad základné školy, regulárnu hádzanú nezahrajú. Nehovoriac o tom, že už musíme využívať aj telocvične základných škôl v okolitých dedinách,“ poukázal na zlú situáciu Frýbert.

Napriek tomu je vidieť značný progres hádzanej v Malackách nielen v kvalite poskytovanej športovej profesionality od trénerov a funkcionárov, ale aj od výsledkov mládežníckych kategórií. V kategóriách dorastencov a dorasteniek vyrastajú mladé talenty, ktoré čakajú na svoje príležitosti a niektorí už dokonca aj reprezentujú výbery  Slovenska. V žiackych kategóriách sa zasa vybudovala silná a perspektívna budúcnosť vzhľadom na početné základne, aké tréneri majú k dispozícii.

Okrem nedostatku športovísk je problém aj prístup k existujúcim

Športoviská a celkovo infraštruktúra je celkovo veľký problém slovenského športu nielen v hádzanej, veľa sa o tom hovorí aj po skončení európskeho šampionátu, ktorý sa nedávno konal u nás a v Maďarsku. Začali sa konečne menovať nedostatky a hľadajú sa nové trendy a spôsoby, ako sa dostať na vyššie pozície. Určite sa to bude skloňovať aj po zimných olympijských hrách. Nedostatok telesnej výchovy na školách, málo športovo zanietených učiteľov, málo trénerov a hlavne kvalifikovaných trénerov. Okrem toho nedostatok športovísk a prístup k existujúcim – všetko za plotom či pod zámkom či nedostatočne financované športové hnutie. Rovnako aj nejasná stratégia štátu v tejto oblasti, to všetko má vplyv na to, že dnes sa organizovaný šport dostáva na okraj záujmu a do popredia ide individualizmus jednotlivca,“ vyjadril svoj pohľad na aktuálnu situáciu tréner a funkcionár Tomáš Stachovič.

Žiaci a žiačky sa do haly ani nedostanú

Vo svojom vyjadrení pokračoval o situácii v klube a o problémoch, ktoré klub momentálne musí riešiť. „Mladší žiaci a mladšie žiačky sa do haly ani nedostanú. Žiačky trénujú v Sološnici a v telocvični na ZŠ Štúrovej, pritom v súťaži ešte neprehrali a je tam veľa talentovaných dievčat. Bez trvalej podpory rodičov pokiaľ ide o dopravu na tréningy, by už veľa z nich nehralo. Nehovoriac o prípravných turnajoch žiactva a dorastov, na ktoré potrebujete súvislý niekoľkohodinový víkendový termín v hale, čo sa málokedy nájde.

Ako doplnil, neostáva nič iné len dúfať, že budúcnosť malackého športu nezostane len v predstavách a prianiach. „Veríme, že projekt novej haly naplní svoje očakávania a potreby priaznivcov halového športu a vypočuje tak dlhotrvajúce potreby športovcov v Malackách,“ apeluje hádzanársky klub.

Vlado Miček

Recent Posts

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 hodiny ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

5 hodín ago

Na Záhorí nehoda mladíkov, úradovať mal alkohol, jeden je v kritickom stave

Dopravní policajti dnes 3.5.2024, v skorých ranných hodinách, riešili dopravnú nehodu medzi obcami v okrese…

7 hodín ago

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

1 deň ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

1 deň ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

1 deň ago