Stupava

Civilná ochrana obyvateľstva v meste Stupava

Po dvoch rokoch pandémie všetci čelíme ďalšej smutnej realite – vojne v susednej krajine. Vyvoláva to strach, neistotu a obavy z budúcnosti. K civilnej ochrane obyvateľstva na svojom území sa vyjadrilo mesto Stupava.

Protiplynové a protitlakové kryty sa v minulosti budovali len vo veľkých mestách, aj to s obmedzenou kapacitou.

„Mesto Stupava nikdy takýto kryt nemalo. Máme sklad civilnej ochrany, kde sú uložené prostriedky osobnej ochrany obyvateľstva a ďalšie vybavenie. Máme vypracované plány na núdzové zásobovanie obyvateľstva, pohotovostnú zdravotnú starostlivosť a ďalšie operatívne riešenia služieb na zaistenie základných životných potrieb,“ informuje samospráva mesta.

CO SR

Riadenie a koncepcia rozvoja civilnej ochrany patrí pod ministerstvo vnútra, obce sú spolupracujúcim subjektom.

„Do civilnej ochrany sa od roku 1989 neinvestovali zo strany štátu ani obcí v podstate žiadne prostriedky. Mesto Stupava má zadefinovanú koncepciu civilnej ochrany na základe zákona o civilnej ochrane, vrátane ukrytia obyvateľstva v prípade núdze. Úkryty sú určené v pivničných a suterénnych priestoroch v rodinných domoch, bytových domoch, verejných budovách a budovách právnických osôb. To znamená, že ako úkryty by sa v prípade potreby používali aj pivničné priestory škôl, škôlok, MKIC, mestského úradu a ďalších verejných budov v meste,“ doplnilo mesto.

Stupava má takisto zadefinované rozsiahle pivničné a suterénne priestory vo vlastníctve fyzických a právnických osôb, ktoré by sa využívali ako úkryty pre obyvateľov. Je to kombinácia verejných aj súkromných priestorov, ktoré by slúžili ako úkryt.

„V súčasnosti očakávame zasadnutia krízových štábov, inštrukcie od štátnych úradov či bezpečnostných zložiek a sme pripravený posilniť všetky úseky civilnej ochrany. Nikto z nás pred pár dňami netušil, že budeme riešiť otázky krytov a civilnú ochranu. Je to však nová realita, s ktorou sa musíme všetci vyrovnať. Dôležité je nepodliehať zbytočnej panike. Slovensko je členským štátom NATO a má garantovanú kolektívnu ochranu svojho územia,“ uzavrelo Stupava oficiálna stránka mesta.

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

6 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

8 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

9 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

16 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago