Categories: Senica

Čo prinesie schválený rozpočet TTSK pre Záhorie?

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja 12.12.2018 jednohlasne schválilo rozpočet na rok 2019 na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní.

“Rozpočet je navrhnutý ako rozvojový, efektívny, udržateľný, prebytkový a zároveň konzervatívny,” informoval na svojej oficiálnej FB stránke Pavol Kalman vicežupan TTSK.

Pre Záhorie to konkrétne znamená kapitálové investície vo výške viac ako 1,5 milióna EUR do škôl a školských zariadení, sociálnych a kultúrnych zariadení. A ďalších takmer 1,2 milióna EUR do rekonštrukcií ciest.

Okrem kapitálových investícií budú župné organizácie opravovať svoj majetok aj z bežných výdavkov v objeme niekoľko stotisíc EUR.

V Senici budú investície smerovať do všetkých stredných škôl, domova sociálnych služieb, Záhorskej galérie. Župa a župné organizácie intenzívne pracujú na možnosti čerpania európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Tieto projekty sa týkajú napríklad možnosti rekonštrukcie vykurovania v Záhorskej knižnici, vodozádržné opatrenia pre Obchodnú akadémiu v objeme nad 200 tisíc EUR, Záhorské osvetové stredisko pracuje na projekte adaptácie na dopady zmeny klímy a iné.

V budúcoročnom rozpočte je vyčlenených 500 tisíc EUR na rekonštrukciu cesty II/500 v úseku Senica – Kunov. Veľmi intenzívne sa pracuje na GES stratégii pre župné organizácie (garantované energetické služby). V tejto oblasti chce byť TTSK lídrom medzi samosprávami.

Pre budúci rok je vyčlenených viac prostriedkov na poskytovanie dotácií. Pre tri grantové schémy – šport – kultúra – sociálne projekty – je vyčlenených 3*250 000 EUR, spolu teda 750 000 €.

Oprávnenými žiadateľmi budú samosprávy v objeme 30% z výzvy a občianske združenia, neziskové organizácie v objeme 70% z výzvy. Grantové schémy budú odsúhlasené v priebehu prvého župného zastupiteľstva v 2019.

Prvý krát budú vyčlenené prostriedky aj na participatívny rozpočet, ktorý však bude mať mierne odlišné pravidlá ako má senický participatívny rozpočet.Objem tejto dotácie bude 250 000 EUR.

Prijímateľmi budú občania kraja, občianske združenia alebo neziskové organizácie so sídlom na území kraja. O pridelení prostriedkov z tejto schémy budú priamo rozhodovať občania konkrétneho okresu.

zdroj: FB stránka Pavol Kalman

zdroj: NaZahori.sk

 

TTSK má schválený rozpočet 2019

Rozpočet je vyrovnaný a zameraný na systémové opatrenia v oblasti dopravy, premieta zvýšenie miezd pre zamestnancov sociálnych služieb z roku 2018 aj na rok 2019 a výrazne podporí modernizáciu a opravy budov školských zariadení.

„Náš prvý župný rozpočet je dobrou správou pre Trnavský kraj. Za rok  sa nám podarilo ozdraviť župné financie a zadĺženosť kraja sme znížili  o takmer 5%. Teší ma, že sme vytvorili priestor na nové investičné aktivity,“ povedal župan TTSK Jozef Viskupič.

Župa Trnavského kraja bude realizovať napríklad 37 investičných projektov zameraných na rekonštrukcie a opravy budov školských zariadení, v hodnote 4,7 mil. €, výrazne podporí projekty na podporu systému duálneho vzdelávania v hodnote 267 tis. €

Ako doplnil J. Viskupič:” V novom rozpočte plánujeme aj radikálnu obmenu techniky pre našu organizáciu Správu a údržbu ciest. Tento rok zakúpime okolo 40 ks úplne novej techniky, čo určite ocenia najmä vodiči na našich cestách. Okrem toho budúci rok pripravíme technicko-ekonomickú štúdiu, na základe ktorej budeme realizovať ďalšie kroky pri riešení dopravy v meste Hlohovec.“

zdroj: TS

Redakcia

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

5 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

8 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

9 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

12 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

16 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago