Categories: Skalica

Covid-19: Nezaočkovaní po návrate z cudziny do karantény, zaočkovaní nie

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus (SaS) informoval v utorok 29.6.2021 na svojom profile na sociálnej sieti o niektorých novinkách, ktoré by mohli zmeniť spôsob cestovania cez leto 2021.  

Aktuálny semafor, rozdeľujúci krajiny na zelené, červené a čierne, by mal skončiť. Teraz sa ľudia po návrate z krajiny podľa zafarbenia na semafore musia alebo nemusia podrobiť domácej karanténe a PCR testu na detegovanie nového koronavírusu. Po novom by do karantény po návrate z cudziny museli ísť iba nezaočkovaní ľudia. 

„Zaočkovaní ľudia sa podľa návrhu ÚKŠ SR vyhnú domácej karanténe aj testovaniu. Inými slovami – z tzv. teritoriálneho princípu, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, prechádzame do tzv. individuálneho (teda uniformného) systému. Ten nebude rozlišovať, odkiaľ človek prichádza, ale či je človek prichádzajúci na Slovensko zaočkovaný (oboma dávkami) alebo nie je zaočkovaný. Očkovaní už nebudú musieť ísť do karantény,” povedal Martin Klus na sociálnej sieti FB.

Podľa jeho slov každý, kto bude prichádzať ako zaočkovaný naspäť na Slovensko, bude automaticky uvoľnený z karantény aj z testovania, pretože sa vie preukázať európskym alebo národným covid certifikátom.

Klus ďalej zverejnil: “Diskutovali sme aj o tých, ktorí sa z objektívnych zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať resp. o tzv. pendleroch, na ktorých každodenné potreby prechádzať hranicou tiež nesmieme zabúdať. Samozrejme, pri zachovaní ochrany verejného zdravia. Viem si predstaviť pri tejto skupine ľudí pravidelné bezplatné testovania na COVID-19, tak, ako to bolo v predchádzajúcom období. S tým súvisí aj diskusia o dostupnejšom RT-PCR testovaní pre občanov, keďže antigénovému testovaniu do istej miery zrejme „odzvonilo“.”

Budú sa zrejme prísnejšie kontrolovať naše hranice. Slovensko sa chce podľa Klusa inšpirovať Rakúskom, kde pomáha aj armáda.

“Definitívne slovo bude mať až vláda na svojom rokovaní v stredu 30.6.2021. Následne by nové pravidlá mohli začať platiť od piatka, 1. júla 2021, resp. od pondelka 5. júla, čo osobne považujem za reálnejšie a vzhľadom na hĺbku zmien aj korektnejšie. O všetkom podstatnom, vás, samozrejme, budem včas informovať,” doplnil štátny tajomník.

 

Pendleri majú čas do 1. augusta 2021, aby sa dali zaočkovať, potom pre nich prestanú platiť výnimky. Podľa ministerstva zdravotníctva sa zneužívali. Do 31. júla bude možné použiť inštitút pendlera za podmienky pravidelného PCR testu, ktorý nie je starší ako 7 dní.

Redakcia

Recent Posts

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

5 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

6 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

6 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

7 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

8 hodín ago

Ekocentrum Stupava: Atraktívny májový program

Aj v máji pripravilo Ekocentrum Stupava atraktívny program, naplno sa už rozbehnú aj výpravy do…

10 hodín ago