Categories: Myjava

Covid-19: V NsP Myjava je problém len s lôžkami s kyslíkom,v okrese Myjava sa sprísňujú opatrenia

V NsP Myjava napriek napätej situácii spojenej s novým koronavírusom zatiaľ situáciu zvládajú. K piatku 11. 12. 2020 bolo na covidových oddeleniach hospitalizovaných 126 pacientov. Od soboty sa sprísňujú opatrenia aj v okrese Myjava.

Informoval dnes o tom médiá Pavol Halaš, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. 

” Väčšina oddelení, kde sú hospitalizovaní pacienti s príznakmi na ochorenie COVID-19 sú saturované na viac ako 75 percent. Nie je ani tak problém s celkovou kapacitou. Problém je s lôžkami, na ktorých je dostupný kyslík. Pacienti sú hospitalizovaní s problémami respiračného traktu a jedným zo základných pilierov je podávanie kyslíku,“ spresnil primár Halaš.

K dnešnému dňu bolo na covidových oddeleniach v NsP Myjava hospitalizovaných 126 pacientov.

 “Z Trnavského kraja bolo u nás hospitalizovaných 24 pacientov a z okresov Trenčianskeho kraja mimo okresu Myjava ich bolo 25. Najkritickejšia situácia bola 6. a 7. decembra, keď u nás hospitalizovali pacientov zo Skalice a mali sme nasaturované všetky lôžka cez víkend. V súčasnosti máme na covidových oddeleniach hospitalizovaných 24 pacientov, z nich 16 vyžaduje kyslíkovú liečbu. V tejto chvíli máme voľné dve kyslíkové lôžka,” doplnil Halaš.

Čo sa týka personálu primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny povedal: “V súčasnosti máme desať percent personálu na práceneschopnosti z dôvodu nového koronavírusu. Personál, ktorý postupne prekonal toto ochorenie sa vracia do pracovného pomeru. Zatiaľ to zvládame na hrane, čo znamená, že personál máme, ale museli sme zredukovať stavy pacientov na iných oddeleniach. Nemocnica ale zatiaľ zachovala všetky oddelenie okrem rehabilitačného. Snažíme sa zabezpečovať aj plánovanú operatívu, ktorá nebola pozastavená. Zdravotníci vnímajú, že tento rok nebudú mať počas sviatkov voľno. Nebudeme mať dovolenky a pôjdeme v plnom režime. Bude to v prvom rade preto, aby sme zabezpečili plnú starostlivosť pre pacientov.”

V nemocnici zároveň funguje odberné miesto na PCR testy ako aj mobilné odberné miesto na testovanie s antigénovými testami. “Aj keď nemáme dostatočný personál, testy robíme nielen pre pacientov, ale aj pre širšiu verejnosť z okresu Myjava. Pracovisko je otvorené denne a každý deň sa vyšetrí niekoľko sto pacientov,” doplnil na záver Halaš, primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny NsP Myjava.

Prísnejšie opatrenia v okrese Myjava

OV okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Považská Bystrica, Púchov a Ilava sa od soboty 12. decembra 2020 sprísnia opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. 

Vyhláška vo vestníku vlády, ktorú prijali regionálni hygienici RU VZ v Trenčíne, zakazuje:

  • organizovanie príležitostných trhov vrátane prípravy a predaja alkoholických a nealkoholických nápojov na priamy konzum,
  • organizovanie firemných posedení a akýchkoľvek stretnutí spojených s konzumáciou nápojov a pokrmov aj v počte menšom ako šesť ľudí, s výnimkou rodinných stretnutí v priamom príbuzenstve.
  • Vyhláška tiež nariaďuje:
  • obmedziť kapacitu v kinách a divadlách, pričom hromadné podujatia divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, vykonávaných v prevádzkach divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých zariadení možno vykonávať len výlučne so sediacimi účastníkmi a to tak, že je zabezpečené sedenie v každom druhom rade a medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené,
  • obmedziť kapacitu v kostoloch,
  • bohoslužby možno vykonávať s výlučne sediacimi veriacimi, počet účastníkov hromadného podujatia v interiérovom priestore v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedna osoba na 15 m², možno vykonávať len tak, že je zabezpečené sedenie v každom druhom rade a medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené.

zdroj: Úrad vlády SR

Redakcia

Recent Posts

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

32 minút ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

5 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

19 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

20 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

1 deň ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago