Categories: Skalica

Cyklistické Okolo Slovenska budú končiť v Skalici, Peter Sagan bude chýbať

Cyklistické preteky Okolo Slovenska, ktoré sa uskutočnia od 16. do 19. septembra 2020, budú finišovať tento rok v Skalici.

Po Senici tak vyvrcholenie najprestížnejších cyklistických pretekov po Senici zažije aj druhé okresné mesto na Záhorí. Podobne ako v minulej sezóne, napriek avizovanej účasti, na pretekoch bude chýbať Peter Sagan. Informoval o tom Slovenský zväz cyklistiky.

Na trase zo Žiliny, cez Banskú Bystricu, Žiar nad Hronom, Topoľčianky a Skalicu prejdú celkovo 661,1 kilometrov cez 125 miest a obcí a potrápia sa s 21 vrchárskymi a 10 rýchlostnými prémiami.

Až šesť tímov z profipelotónu

Slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na 20 tímov, v ktorých uvidíme i „známych“ jazdcov z najvyššej ligy. Účasť potvrdili tímy Deceuninck – Quick Step a Bora-Hansgrohe, Cofidis, CCC team a Israel Start-Up Naton. Premiéru na slovenských cestách budú mať spomedzi 6 top tímov i jazdci nemeckého Sunwebu. Tento počet dopĺňa 6 profesionálnych kontinentálnych tímov, 7 kontinentálnych celkov a výber slovenskej reprezentácie.

Celkovo je profil pretekov viac zvlnený oproti minulému roku. Najdlhším kopcom v programe bude 22 kilometrové stúpanie na Zliechov, najdlhšou etapou bude druhá, zo Žiliny do Banskej Bystrice, ktorá atakuje hranicu 210 kilometrov.

Prvý deň čakajú na jazdcov dve poletapy

Po minuloročnej premiére s dvoma poletapami bude podobný scenár písať i tohtoročná edícia Okolo Slovenska. Trasa prvej etapy povedie prostredím Kysúc a Oravy. Na ceste cyklisti zdolajú štyri stúpania – Sedlo Lutiška (4,3 km – 4,8 %), horský prechod Oravská Lesná (17 km – 3,7 %), stúpania na Erduskú Priehybu (8,2 km – 3,8 %) a nakoniec v Zázrivej na Rovnú horu (3,6 km – 4,8 %).

Poobede osedlajú cyklisti časovkárske stroje a vydajú sa na boj proti chronometru. Sekundové rozdiely z prológov v minulosti veľakrát rozdali karty celkového poradia už na začiatku. Vzdialenosťou len 7 kilometrový, no na rovinatom teréne v okolí žilinského vodného diela môže do scenára zasiahnuť vietor.

Druhý deň je na programe kráľovská etapa

Na Okolo Slovenska bývali najťažšie dni spojené s našimi veľhorami. Aktuálny ročník však bude písať iný scenár. Z rodného mesta Petra Sagana zamieria cyklisti do Banskej Bystrice inou, no na stúpania rovnako náročnou cestou. Až 10 horských prémií čaká pelotón na ceste zo Žiliny, cez Považie, Strážovské vrchy a popri fatranských kopcoch smerom do srdca Slovenska.

Z toho budú štyri prémie prvej kategórie, dve druhej kategórie a štyri tretej kategórie. Na 210 kilometrovej etape druhého dňa môžu zabojovať aj o tri rýchlostné prémie.

Tretia etapa môže rozhodnúť o konečnom poradí

Pelotón v rámci 191,9 kilometrov dlhej etapy z Banskej Bystrice do Žiaru nad Hronom nastúpa slušný počet výškových metrov a zabojuje o 4 horské a 3 rýchlostné prémie. Z Banskej Bystrice povedie trať na Zvolen, odkiaľ sa znova pôjde smerom do kopcov Kremnických a Štiavnických vrchov. Tretia etapa možno ešte výraznejšie prehovorí do celkovej klasifikácie, ako deň predtým.

V Skalici sa očakáva hromadný špurt

Preteky Okolo Slovenska vyvrcholia v etape, ktorej dĺžka je 158,5 kilometrov. Povedie z Topoľčianok s finále v Skalici. Posledných 60 km bude viac-menej rovinatých, a tak sa v závere budú určite o slovo hlásiť šprintéri.

Nezmenený termín otvára možnosť kvalitnej účasti

Presuny podujatí zamiešali kartami účasti mnohých jazdcov, vrátane Petra Sagana. Po predstavení nového kalendára tím Bora-Hansgrohe už avizoval jeho štart na Tour de France. Na druhej strane ponechanie Okolo Slovenska v pôvodnom termíne otvorilo cestu ku kvalitnej príprave na MS mnohým ďalším zaujímavým jazdcom.

Vzhľadom na fakt, že preteky sa konajú v exteriéri, fanúšikovia sa i tento rok môžu tešiť na zaujímavý program v cieľových mestách aj zo strany organizátorov aj zo strany samotných cieľových miest. Fanúšikovia popri trati i v cieli sa môžu tešiť na darčeky z reklamnej kolóny, ktorá pôjde v približne polhodinovom predstihu pred pelotónom.

Tímy na 64. ročníku Okolo Slovenska

WORLD TÍMY

Deceuninck Quick-Step (Belgicko), Bora-hansgrohe (Nemecko), Sunweb (Nemecko), CCC Team (Poľsko), Cofidis (Francúzsko), Israel Start-Up Naton (Izrael)

PRO TÍMY

Alpecin – Fenix (Holandsko), Bingoal Wallonie – Bruxelles (Belgicko), Novo Nordisk (USA), Uno-X (Nórsko), Vini Zabu – KTM (Taliansko), Gazprom Rusvelo (Rusko)

KONTINENTÁLNE TÍMY

Adria Mobil (Slovinsko), Mazowsze Serce Polski (Poľsko), Colombia Tierra de Atletas GW Bicicletas (Kolumbia), Friuli ADS (Taliansko), Elkov Kasper (Česko), Team Novak (Rumunsko), Dukla Banská Bystrica (Slovensko), Reprezentácia SR (Slovensko) 

Tlačová správa

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

5 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

15 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

16 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

16 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

17 hodín ago