TTSK

Cyrilo-metodská cesta cez Kopčany, Holíč, Skalicu a Podbranč

V roku 2023 sme si pripomenuli okrúhle 1160. výročie príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie. Na Slovensku sa sviatok Cyrila a Metoda slávi 5. júla, v neslovanských krajinách 14. februára.

Vierozvestcovia na území Veľkej Moravy

zdroj: wikipedia.org

Vierozvestcovia prišli zo Solúna (dnešné Thessaloniki) na územie Veľkej Moravy v roku 863 na pozvanie panovníka Rastislava, ktorý žiadal byzantského cisára Michala III. o vyslanie učiteľov k svojmu ľudu. Pred cestou Konštantín vytvoril novú abecedu – hlaholiku (predchodca dnešnej azbuky), spolu preložili bohoslužby a Sväté písmo do staroslovienčiny a zaslúžili sa o upevnenie šíriaceho sa kresťanstva.

Vďaka ich aktivite bol starosloviensky jazyk uznaný pápežom Hadriánom II. ako ďalší liturgický jazyk popri latinskom, gréckom a hebrejskom, čo v tých časoch nemalo obdobu. Vybrali si učeníkov z miestnych obyvateľov, aby čo najskôr pripravili nových vlastných kňazov. Putovali po Veľkomoravskej ríši, krstili, stavali kaplnky, kostoly, ohlasovali Kristovo slovo a rozširovali posolstvo do okolitých krajín.

Mladší Konštantín skonal v roku 869 počas pobytu v Ríme. Pred smrťou vstúpil do kláštora a prijal meno Cyril. Je pochovaný v Chráme sv. Klimenta v Ríme. Metod sa vrátil na Veľkú Moravu, kde v roku 885 zomrel. Miesto jeho posledného odpočinku nie je známe. Jedna z legiend hovorí, že jeho hrob by sa mohol nachádzať v oblasti Devín. Hneď po Metodovej smrti vznikol na Veľkej Morave jeho kult ako svätca. Metodovi žiaci však boli uväznení a neskôr vypovedaní z krajiny. Tak sa misia rozšírila k ďalším slovanským národom.

V roku 1980 vyhlásil pápež Ján Pavol II. svätých Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy. Na území západného Slovenska je mnoho atraktívnych lokalít spojených s misiou solúnskych bratov. Stále prebieha archeologický výskum, ktorý prináša nové poznatky. Idea Cyrilo-metodskej kultúrnej cesty sa zrodila v roku 2013 pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie.

V súčasnosti sa cesta rozvíja najmä na cezhraničnom území západného Slovenska a južnej Moravy. Okrem poznávania kultúrno-historických pamiatok či prírodných jedinečností cesta ponúka regionálnu gastronómiu, tradície, oblastné zvyklosti, lokálne produkty a veľa dobrodružstva.

EZUS Veľká Morava

Cyrilo-metodská cesta na Záhorí

S podporou Programu spolupráce Interreg V-A SK-CZ  zrealizoval Trnavský samosprávny kraj projekt na rozvoj Cyrilo-metodskej cesty v moravsko-slovenskom pohraničí. Cieľom cesty je priblížiť Veľkomoravskú misiu solúnskych bratov, ktorí v 9. storočí položili základ kultúry Slovanských národov.

Trasa spája kultúrne dedičstvo vyše 10 Európskych krajín a tiahne sa naprieč Južnou, Strednou a Východnou Európou. Na území Trnavského kraja vedie cez Kopčany, Holíč, Skalicu a Podbranč, pričom má viac ako 67 kilometrov.

Šliapnite preto do pedálov alebo si obujte pohodlnú obuv a vyberte sa spoznávať pamiatky a miesta spojené s Veľkou Moravou nesúce odkaz Sv. Cyrila a Metoda.

Zdroj a viac sa dozviete na Veľkomoravská misia svätých Cyrila a Metoda

Angelika Kmecová

View Comments

Recent Posts

Upozornenie: Vodičov čaká týždeň obmedzení od Kútov na D2

Na diaľnici D2 od Záhoria za Kútmi v smere do Bratislavy bude počas budúceho týždňa…

5 hodín ago

V stredu pochod Sobotištská 15-ka

V stredu sa uskutoční tradičný, tento rok už 40. ročník, turistického pochodu Sobotištská pätnástka. Informujú…

7 hodín ago

Upozornenie: Hraničný most na Záhorí bude uzatvorený

Slovenská správa ciest (SSC) informuje o uzávierke hraničného mosta cez rieku Morava medzi Slovenskom a…

9 hodín ago

Aktuálne: Obmedzenie dopravy pre nehodu na Pezinskej Babe

V klesaní z Pezinskej Baby v smere od Perneku na Pezinok dopravná nehoda v zákrute,…

12 hodín ago

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

16 hodín ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

1 deň ago