Categories: Senica

Daniele dominovali na výstave v Senici

Výstava Trofejí poľovnej zveri a výstava detských výtvarných prác  Zver v našich lesoch v Senici.

Obvodná poľovnícka komora pre okresy Senica a Myjava a Spoločný školský úrad Senica usporiadali výstavu Trofejí poľovnej zveri.

Súčasťou výstavy poľovných trofejí bola aj výstava detských výtvarných prác – Zver v našich lesoch, do ktorej sa zapojilo osem materských a 13 základných škôl a všetky umelecké školy z okresu Senica. Spolu bolo ocenených 35 mladých výtvarníkov.

 “Na základe zákona sa musí každá trofej ulovená v predchádzajúcom roku vystaviť na chovateľskej prehliadke, kde odborné komisie posúdia, či bol odstrel vykonaný správne. Poľovník nemôže zastreliť ľubovoľnú zver, ale musí sa riadiť prísnymi kritériami takzvaného selektívneho odstrelu,.” povedal Jaroslav Pláteník jeden z organizátor súťaže.

“Poľovník sa musí pri odstrele konkrétneho kusa rozhodnúť, či ho môže uloviť. Komisia to následne zhodnotí a ak jeho rozhodnutie nebolo správne, prichádzajú sankcie za chybné rozhodnutie,”  uviedol Jozef Bachratý podpredseda Obvodnej poľovníckej komory pre okresy Senica a Myjava.

Výsledkom poľovníckej sezóny v uplynulom poľovnom období je viac ako 1500 poľovných trofejí, väčšinou jeleňov, srncov a danielov.

 Najhoršia situácia je s danielou zverou. Pred 25 rokmi ju umelo rozšírili, keď sa nakúpil genofond z obory pri Svodíne. Táto zver tu našla ideálne podmienky, a teraz sa už dostala do takých stavov, že sú potrebné veľké odstrely.

 

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

5 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

6 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago