Holíč

Definitívne nie pre multimodálne logistické centrum v Holíči

K pertraktovanej téme multimodálneho logistického centra (MLC) v Holíči, či už z hľadiska investora, dotknutých ministerstiev a tiež pamiatkarov, povedal definitívne nie primátor mesta Zdenko Čambal. Informáciu priniesol mesačník Holíčan.

Nemá zmysel podnecovať vášne

„V Holíči sa dostala do popredia otázka multimodálneho logistického centra. Nemá zmysel podnecovať vášne. MLC nebude Bol to príliš náročný projekt a viazaný na súhlas EÚ, českej strany, slovenskej vlády a ministerstiev. Navyše táto otázka rozpoltila aj názory na samotnom Záhorí. Stál som v strede a počúval názory občanov. Presadzoval som referendum, ale dnes je vzhľadom na stavebnú uzáveru zbytočné. O veci mali rozhodnúť poslanci mesta a nie emócie. Ako primátor presadzujem záujem mesta a nad ekonomickými výhodami v tomto prípade stojí pokoj a jednota občanov. Nepotrebujeme ďalšiu otázku, ktorá nás môže polarizovať. Je zbytočné filozofovať, že v prípade úspechu mohol štát upraviť železnicu a postaviť cestné obchvaty. Dnes je fikciou uvažovať o 500 pracovných príležitostiach a skoro pol miliónovom ročnom výnose do mestského rozpočtu. Nájdeme iné cesty rozvoja mesta,“ vyjadril sa  primátor.

MLC Holíč miesto navrhovaného prekladiska zdroj: google maps

Mesto Holíč potrebuje impulzy

„Potrebujeme investície, aby sme zvýšili výber daní a mohli ponúkať občanom vyšší komfort. Za vyšší komfort považujem rozvoj bývania, služieb, zdravotníctva a infraštruktúry. Musíme sa venovať školským a predškolským zariadeniam a rozmýšľať nad rozvojom digitálnych riešení vyučovania. V Holíči stále existujú sociálne slabšie skupiny obyvateľstva a nie každé dieťa disponuje počítačom a internetovým pripojením pre potreby vzdelávania online. Po zavedení stavebnej uzávery nebude možný rozvoj západným smerom v katastri nášho mesta. Už dnes sa stretávame so skutočnosťou, že počet obyvateľov Holíča mierne klesá. Napriek faktu, že sme sa stali skutočne spádovým, kultúrnym, spoločenským a podnikateľským centrom malého regiónu. Holíč potrebuje stabilitu a zároveň rozvojové námety. MLC nebude, ale potrebujeme napredovať a byť príťažliví. Dotiahnuť nových investorov. Potrebujeme ponuku pre mladých ľudí, športové vyžitie, fungujúcu TJ Iskra a bývanie pre mladé rodiny, napríklad osobitnú bytovku,“ doplnil Z. Čambal.

https://www.nazahori.sk/2021/11/08/ministri-navstivili-kvoli-logistickemu-centru-holic/

zdroj: Mesačník Holíčan

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 📺 Desatoro turistu a tipy na výlet

Na čo všetko by ste mali myslieť, v rámci plánovania turistických výletov, pre vás pripravila redakcia…

52 minút ago

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

15 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

16 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

24 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

2 dni ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

2 dni ago