Categories: Myjava

Destiláty pre vlastnú spotrebu sú parlamentom schválené

Slivovica z regiónu Myjavy je považovaná za jednu z najlepších na Slovensku a je neoddeliteľnou súčasťou Myjavských kopaníc. Je zaradená do siedmich divov kopaničiarskeho regiónu podľa ankety Miestnej akčnej skupiny (MAS) Kopaničiarsky región .

Na Slovensku tak ako aj v okolitých krajinách existuje dlhodobá tradícia súkromnej výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia. Na Slovensku však bola postavená mimo zákon. No  i napriek zákazu a hrozbe trestného stíhania dochádzalo a dochádza k súkromnej výrobe destilátov fyzickými osobami a to v nezanedbateľnom rozsahu.

Myjavským regiónom koluje anekdota

Cudzinec príde do dediny ( výber použitia  dediny ľubovoľný ) na myjavské kopanice a pýta sa miestneho, kde si môže kúpiť tú vychýrenú, doma vypálenú kopaničiarsku slivovicu ?  Domáci ho zoberie k miestnej fare a hovorí mu, tu nie, inak všade.

Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku argumentovalo proti novele zákona tým, že ak štát umožní domáce pálenie alkoholu, nebude v jeho silách kontrolovať dodržiavanie akýchkoľvek v zákone uvedených ustanovení. “Je naivné predpokladať, že každý amatérsky výrobca sa po kúpe zariadenia automaticky prihlási a dodrží zákonom stanovený limit. Naopak, je veľmi pravdepodobné, že limity sa budú hromadne prekračovať a vôbec nepôjde o výrobu alkoholu pre osobnú spotrebu,” povedal predseda združenia na tlačovej besede Viktor Mikuška.

Viac tu: http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/1122-ide-zdruzeniu-palenic-a-liehovarov-viac-o-nase-zdravie-alebo-svoje-zisky

 

foto zdroj: deslik.blogspot.com

Ľudia si už budú môcť súkromne vyrábať destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu. Budú ale musieť dodržať zákonom presne stanovené podmienky, inak im môže hroziť sankcia. Počíta s tým novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh z dielne poslancov koaličného Mosta-Híd Petra Antala, Tibora Bastrnáka, Bélu Bugára, Eleméra Jakaba a Petra Kresáka, ktorú vo štvrtok definitívne schválil parlament 94 hlasmi.

Napriek tomu, že na Slovensku ako aj v okolitých krajinách existuje dlhodobá tradícia súkromnej výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia, je táto činnosť postavená mimo zákon. Preto poslanci pripravili túto novelu. “Aktuálne riešenie nemožno považovať za postačujúce, keďže i napriek jednoznačnému zákazu a hrozbe trestného stíhania dochádza k súkromnej výrobe destilátov fyzickými osobami v nezanedbateľnom rozsahu,” tvrdia predkladatelia

Návrh zákona presne definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za ktorých takýto súkromný výrobca destilátu môže výrobu destilátov vykonávať.
Podľa novely sa bude môcť súkromná výroba destilátu predovšetkým vykonávať iba v maximálnom povolenom objeme 25 litrov na osobu za kalendárny rok. Výroba by sa mohla realizovať výhradne v najviac 100-litrovom destilačnom zariadení. V prípade, že viacero členov spoločnej domácnosti spĺňa definíciu súkromného výrobcu destilátu, uplatní sa obmedzenie maximálne 25 litrov destilátu ročne na celú domácnosť.

Súkromný výrobca musí okrem iného spĺňať podmienku dovŕšenia potrebného veku, na výrobu bude môcť použiť iba ním dopestované ovocie a vlastné destilačné zariadenie spĺňajúce zákonné podmienky. Vyrobený alkohol sa nesmie predávať alebo akýmkoľvek spôsobom uvádzať na trh. Ministerstvu musí výrobca oznámiť, ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin nepovolenej výroby liehu, alebo bol právoplatne uznaný vinným z niektorého z vymedzených priestupkov.

 http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/956-budu-domace-palenice-legalne

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh zo spoločnej správy výborov. Jednou zo zmien je, že zariadenia na výrobu destilátov budú musieť byť opatrené uzávermi tak, aby nedošlo k ich poškodeniu alebo odstráneniu. V čase, keď bude chcieť občan vyrábať destilát, bude to musieť v určenej lehote podľa zákona oznámiť colnému úradu, ktorý toto zariadenie odplombuje a následne po ukončení výroby ho opäť zaplombuje. Predkladatelia zákona sa pri tejto zmene inšpirovali Rakúskom. Súkromný výrobca destilátu je povinný oznámiť colnému úradu na príslušnom tlačive napríklad dátum, miesto a čas plánovanej výroby liehu s uvedením druhu ovocia a množstva kvasu, alebo množstvo medoviny, z ktorého sa má destilát vyrobiť.
Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Evy Antošovej (SNS). Ľudia si budú môcť pre vlastnú spotrebu legálne páliť alkohol aj z vlastného medu. Jej návrh počíta aj so zvýšením podmienky veku súkromného výrobcu destilátov na minimálne 21 rokov. Návrh poslankyne rieši aj otázku výmazu výrobcu z evidencie súkromných výrobcov liehu.

zdroj: TS

Redakcia

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

16 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

18 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

19 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

2 dni ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago