Skalica

Deviataci zo Skalice sú v učení jazykov najlepší v Trnavskom kraji

Deviataci zo Skalice sú v učení jazykov najlepší v Trnavskom kraji. V jazykovej súťaži sú zapojení žiaci z 8 európskych krajín. NaZahori.sk o tom informovala za WocaBee Jana Čikelová.

Žiaci zo ZŠ Mallého v Skalici zvíťazili v krajskom kole medzinárodnej súťaže v učení cudzích jazykov s názvom Jazykový WocaBee šampionát.

Čo je WocaBee?

Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v online aplikácii na učenie slovíčok WocaBee. Do piateho ročníka šampionátu sa zapojilo rekordných takmer 50 000 žiakov zo slovenských základných a stredných škôl.  Súťaž Jazykový WocaBee šampionát prebieha v 8 európskych krajinách a vyvrcholí medzinárodným finále v dňoch 28.-29. novembra 2023.

WocaBee (www.wocabee.app) je webová aplikácia na učenie cudzích slovíčok pre školy. Funguje veľmi jednoducho –  učiteľ priebežne zadáva do aplikácie balíky slovíčok, ktoré si žiaci precvičujú 10 rôznymi metódami. Aplikáciu už využilo takmer 400 000 žiakov a učiteľov na Slovensku aj v zahraničí, pričom priemerné hodnotenie dosahuje 5 z 5-tich hviezdičiek.

Jazykový šampionát

Jazykový WocaBee šampionát v učení cudzích slovíčok prebieha na slovenských školách už po piaty krát. V súťaži sa hodnotí usilovnosť v učení sa slovnej zásoby, o ktorej vypovedajú body získané za precvičovanie slovíčok v aplikácii, tzv. WocaPoints. V jednotlivých kolách súťaže víťazia triedy, ktoré získajú najvyšší priemerný počet WocaPoints na jedného žiaka. Trieda tak súťaží ako tím a v šampionáte si na rozdiel od iných školských súťaží svoje vedomosti zlepšujú všetci žiaci v triede.

Skaličania do celoslovenského kola

Do celoslovenského kola súťaže sa prebojovala trieda 9.A zo ZŠ Mallého v Skalici z okresného a krajského kola v konkurencii 256 zapojených tried. V krajskom kole súťaže dosiahli v priemere 13 437 bodov, tzv. WocaPoints na jedného žiaka. Pre lepšiu predstavu – každá správna odpoveď pri precvičovaní slovíčok v aplikácii znamená zisk približne 2 WocaPoints. Deviataci zo Skalice sa počas doterajšieho trvania súťaže naučili už 176 nových slovíčok.

Učiteľ úspešných skalických žiakov

Pán učiteľ Jozef Kollár, ktorý v triede vyučuje anglický jazyk, komentuje súťaž a výkon svojich žiakov nasledovne: “Aplikácia WocaBee je moderná, efektívna appka, ktorá stále rastie a vyvíja sa, je vidieť, že reaguje na podnety učiteľov a žiakov a stále sa zdokonaľuje, ale hlavne uľahčuje prácu učenia sa slovíčok. Šampionátu sa zúčastňujeme od prvého ročníka, kde sme sa stali šampiónmi, o to viac ma teší, že vtedy len maličkí piataci vyhrali šampionát a teraz o štyri roky neskôr, tí istí len teraz už deviataci sú najlepší v kraji.”

Do súťaže Jazykový WocaBee šampionát sú v tomto školskom roku zapojení žiaci až z 8 európskych krajín – okrem Slovenska aj z Českej republiky, Rakúska, Nemecka, Chorvátska, Maďarska, Francúzska a Španielska. Medzinárodné finále súťaže sa v aplikácii WocaBee uskutoční v dňoch 28.-29. novembra 2023.  

Organizátor súťaže a autor aplikácie WocaBee Michal Ošvát hodnotí aktuálny ročník súťaže nasledovne: “Piaty ročník Jazykového WocaBee šampionátu sa opäť nesie v znamení rekordnej účasti a vynikajúcich výkonov žiakov v učení cudzích jazykov. Najdôležitejším výsledkom v šampionáte je však motivácia k učeniu a stovky naučených nových slovíčok, ktoré si žiaci skutočne zapamätajú. Prajeme všetkým veľa ďalšej radosti z učenia cudzích jazykov.” 

Doterajšie výsledky súťaže spolu s podmienkami sú dostupné na: www.wocabee.app/sutaz 

Pre viac informácií sledujte náš web: www.NaZahori.sk.

Angelika Kmecová

Recent Posts

📷 Rohožník – obec plná histórie a prírodných krás

Rohožník, malebná obec ležiaca v okrese Malacky, je miestom, kde sa snúbi bohatá história s…

11 hodín ago

Deň matiek – úcta matkám a materstvu

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomíname 12. mája.…

13 hodín ago

Zbierka pre dve deti po tragédii v Rohožníku

Zbierku na pomoc pre dve deti po tragédií, ktorá sa stala v okrese Malacky na…

15 hodín ago

Vrtuľník zasahoval po zrážke cyklistu s traktorom pri Moravskom Sv. Jáne

Dnes (11.5.2024) v ranných hodinách bola letecká posádka záchranárov Krištof 01 z Bratislavy vyslaná k…

17 hodín ago

📷 Polárna žiara nad obcou Záhorská Ves

Zem zasiahla v piatok geomagnetická búrka najvyššieho stupňa. Uviedol to podľa agentúry AFP americký Národný…

20 hodín ago

Výstavba čistiarne odpadových vôd v Gajaroch ide do finále

Výstavba čistiarne odpadových vôd sa blíži ku koncu. Súčasťou projektu odkanalizovania obcí Veľké Leváre a…

21 hodín ago