Categories: Malacky

Diskusia k parkovaniu na cestách v meste Malacky

Týmto článkom a priloženými fotografiami reaguje Mestská polícia v Malackách na svojom sociálnom profile na FB  Mestská polícia Malacky “perom” náčelníka polície Ivana Jurkoviča na pripomienky niektorých čitateľov ohľadne neriešenia nedovoleného parkovania na cestách v meste Malacky.

Je na čase odpovedať na nezodpovedané otázky, ktoré odzneli, avšak ktoré si vyžadujú celkový náhľad na situáciu ohľadne parkovania. Na priložených fotografiách sú motorové vozidlá, ktoré parkujú pozdĺžne pri kraji vozovky, pričom šírka vozovky vo väčšine prípadov je okolo 6 metrov a niekde i menšia.

Teda každé takto odstavené motorové vozidlo na miestnej komunikácii, neponecháva potrebnú voľnú šírku komunikácie 3 metre pre každý jazdný pruh (6 metrov pri obojsmernej premávke) a týmto je naplnená formálna stránka priestupku (porušenie ustanovenia §-u 23, ods. , Zák. č. 8/2009 – o cestnej premávke).

Z pohľadu zákona je jedno, či tam je vozidlo odstavené niekoľko dní alebo či sa vodič vozidla zastavil doma len na obed, prípadne či k niekomu prišla návšteva a ponechala vozidlo na ceste.

Pritom niektoré ulice sú dlhšie ako 500 metrov a najbližšia možnosť odstavenia vozidla v súlade s ustanoveniami zákona o cestnej premávke by si v niektorých prípadoch vyžadovala odstavenie vozidla vo vzdialenosti i väčšej. V týchto prípadoch je nutné zvážiť i to, či by takéto odstavenie bolo vôbec reálne (napr. na sídlisku Juh).

 

V tomto momente sa nastoľuje otázka, do akej miery je v záujme obyvateľov danej lokality stroho posudzovať každé takéto odstavenie vozidla na vozovke ako priestupok. Neuvážené riešenie situácie v zmysle formálnych ustanovení zákona by sa negatívne dotklo prevažnej väčšiny obyvateľov v danej lokalite bývajúcich. Samozrejme mimo tých, ktorí s vozidlom nejazdia a tých, ku ktorým nikto s vozidlom nechodí.

Preto boli policajti usmernení, aby vec vnímali citlivo a prihliadli i na reálne možnosti zaparkovania vozidiel a na záujmy ľudí v danej lokalite bývajúcich. Dôvodom na posudzovanie veci ako priestupku býva predovšetkým taká situácia, ak pri neponechaní potrebnej voľnej šírky vozovky (3 + 3 metre pri obojsmernej premávke) bol zároveň porušený i iný záujem.

 

Napríklad ak je zároveň obmedzené zásobovanie, preprava cestujúcich (MHD), znemožnený prístup vozidiel údržby, vytvorenie prekážky v cestnej premávke, zablokovanie výjazdu z rodinného domu, atď. Citlivo sa na týchto miestach vníma i prípadné čiastočné odstavenie vozidla na chodníku. Pri úzkych uliciach je hraničnou v tomto ponímaní šírka, ktorá zabezpečuje bezproblémový prejazd kočíka s dieťaťom.

Viac tolerantnosti a vcítenie sa do situácie iného môže predísť radikálnym riešeniam, ktorých prospech by možno ocenili len niektorí jednotlivci.

MsP Malacky týmto otvára priestor na diskusiu k veci a na vyjadrenia obyvateľov mesta Malacky.
V nasledujúcom období chce Mestská polícia Malacky vytvoriť priestor i pre priamu diskusiu s policajtmi, ktorí majú zverené územné časti mesta (rajóny) do svojej starostlivosti – prostredníctvom mailového kontaktu.

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

7 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

8 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

18 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

19 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

20 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

21 hodín ago