Aktuality

Dnes je slnovrat, najdlhší deň a najkratšia noc

Prvý letný deň :Tohtoročný letný slnovrat nastáva v stredu 21. júna o 16.58 hodine. Najdlhší deň v roku 2023.

Viac ako 16 hodín denného svetla

Dnes tak bude deň najdlhší a noc najkratšia, a následne sa budú dni skracovať a noci predlžovať. Na severnej pologuli obvykle nastáva 20. alebo 21. júna, ale výnimočne môže pripadnúť aj na iný dátum. Na južnej pologuli je to, samozrejme, opačne a v tomto okamihu nastáva zimný slnovrat.

Severný pól je v tento okamih maximálne naklonený k Slnku, ktorého svit dopadá kolmo na obratník Raka. Čím ideme severnejšie od rovníka, tým je čas slnečného svitu dlhší, na južnej pologuli je to naopak. Za severnou polárnou kružnicou nastáva jav, ktorý sa nazýva polárny deň – slnko tu vôbec nezapadá. Presne na severnej polárnej kružnici nastáva polárny deň len raz do roka, a to v čase letného slnovratu.

Svätojánska noc

zdroj: NaZáhorí.sk

Starí Slovania, Kelti a rôzne germánske kmene verili, že v tento deň sa dejú magické veci. Prvý letný deň sa označoval aj ako svätojánska noc v predkresťanskom období.

Jedným z najstarších dôkazov o dôležitosti letného slnovratu vo svete je Stonehenge v Anglicku. Ide o megalitickú stavba, ktorá označuje okamih letného slnovratu. Každý rok sa na tomto posvätnom mieste konajú veľké oslavy letného slnovratu. 

Jánska noc má vraj svoju moc

zdroj: NaZáhorí.sk

Svätojánska noc je v súčasnosti európsky ľudový sviatok, ktorý nadväzuje na predkresťanské oslavy letného slnovratu (ako napríklad slovanská Koupadla alebo anglosaská Lithia). Je to akási oslava príchodu leta, prírodných síl a, samozrejme, lásky a milostného života. Údajne ide aj o magickú noc, ktorá je opradená mnohými legendami.

Najdôležitejšiu úlohu v letnej noci zohráva voda, oheň a zeleň. K typickým prvkom tohto sviatku patria svätojánske ohne, ktoré symbolizujú slnko, ktoré je počas letného slnovratu na vrchole svojej sily, a teda aj svätojánsku noc. Okrem toho však ľudia odjakživa verili v magickú silu svätojánskych bylín a bol to aj čas milostných afér.

Svätojánska noc sa slávi v predvečer sviatku kresťanského svätca Jána Krstiteľa, ktorý podľa súčasného kalendára pripadá na 24. júna. Ide teda konkrétne o noc z 23. júna na 24. júna, ktorá v roku 2023 pripadá na piatok-sobotu. Podľa Jána Krstiteľa je pomenovaný aj tento ľudový sviatok.

zdroj: wikipedia

Angelika Kmecová

Recent Posts

📺 Čo všetko čaká návštevníkov Skalice v letnej sezóne?

Letná turistická sezóna v Skalici bude v novom šate. Zaháji ju v sobotu 18. mája…

2 hodiny ago

V DSS pre dospelých Borský Sv. Jur využívajú smart technológie

Trnavská župa zlepšuje sociálnu starostlivosť aj vďaka SMART technológiám. Ukážkovým príkladom je DSS pre dospelých…

16 hodín ago

TTSK: Župa napreduje s výstavbou športovej haly v Senici

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) úspešne pokračuje vo výstavbe novej športovej haly pri Strednej odbornej škole…

21 hodín ago

BSK: Začala rekonštrukcia župnej cesty obcou Závod

Oprava cesty Závod: Medzi ďalšie úseky župných komunikácií, ktoré rekonštruuje Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja…

23 hodín ago

V sobotu otvorí Trdlofest vynovenú letnú turistickú sezónu v Skalici

Skalica sa zahalí do atmosféry folklóru a privíta návštevníkov lahodnou vôňou Skalického trdelníka. V sobotu…

1 deň ago

📺 Na Búroch bude veľkolepá revival šou skladieb skupiny ABBA

Obec Borský Mikuláš pozýva na koncert známej revivalovej kapely ABBA WORLD REVIVAL z Prahy. Príďte…

1 deň ago