Categories: Skalica

Do nemocnice v Skalici poputuje 3,6 milióna eur

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rozdelilo eurofondy na obnovu nemocníc. Medzi zdravotnícke zariadenia rozdelili 65,5 milióna eur. Do skalickej by malo ísť približne 3,6 milióna eur.

Dokopy uspelo pätnásť nemocníc. Vyše 20 miliónov eur pôjde do šiestich nemocníc patriacich finančnej skupine Penta. Približne rovnako by mali dostať aj tri zdravotnícke zariadenia, ktoré patria pod rezort zdravotníctva.

Takmer desať miliónov eur poputuje do troch samosprávnych nemocníc, skoro 11 miliónov do dvoch zdravotníckych zariadení patriacich do skupiny Agel. Približne 
3,6 milióna eur dostane skalická nemocnica patriaca pod Grafobal podnikateľa Ivana Kmotríka.

Najviac peňazí pôjde na nemocnice v Brezne a Poprade. Obe patria pod nemocnice rezortu a z eurofondov dostane každá po viac než sedem miliónov eur. „Popradská nemocnica použije peniaze na rekonštrukciu, prístavbu, materiálno-technické zabezpečenie, zdravotnícku techniku a zefektívnenie manažmentu pacienta, napríklad v prípade náhlej cievnej mozgovej príhody,“ povedal Drucker. Nemocnica v Brezne bude z eurofondov financovať rekonštrukciu. Bardejovská nemocnica patrí tiež pod ministerstvo zdravotníctva a získaných šesť miliónov eur využije na vybudovanie traktu urgentnej medicíny.

Z eurofondov sa však neušiel žiadny finančný príspevok väčším fakultným a univerzitným nemocniciam. „Sme si toho vedomí, peniaze väčšina z nich nemohla čerpať, pretože sú takzvanými podnikmi v ťažkostiach,“ povedal Drucker. Verí, že o milióny z eurofondov sa budú môcť uchádzať v ďalších eurofondových výzvach, kde je pre nemocnice pripravených vyše osemdesiat miliónov eur.

Ďalších sedemdesiat miliónov eur rezort investuje v tomto roku do fakultných a univerzitných nemocníc aj formou takzvaných kapitálových výdavkov, rovnako plánuje podobné sumy investovať aj v ďalších rokoch.

O peniaze sa v tejto výzve mohlo uchádzať 40 nemocníc, ktoré museli byť bez podnikových ťažkostí. 

Tlačová správa

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

14 hodín ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

16 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

17 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

1 deň ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago