Senica

Festival Senická divadelná horúčka 2022 je v plnom prúde

Festival Senická divadelná horúčka 2022 je zameraný na autorskú tvorbu, divadlá hrajúce v nárečí, ale i na kvalitnú klasickú i alternatívnu profesionálnu produkciu, prebieha v septembri a októbri v Dome kultúry Senica.

8.9. Gbelské ochotnícke divadlo

Ako prvé sa predstaví 8.9. Gbelské ochotnícke divadlo Gbelík s autorskou inscenáciou Červené šatky, ktorá je ich druhou divadelnou hrou. Dej sa odohráva v dobe, ktorú si mnohí z nás pamätajú, v roku 1984. Môžete sa tešiť na pionierov, súdruhov, „šóru“ na pomaranče, holubičky mieru, ale aj veksláka, bony a spartakiádu.

12.9. Divadlo Falangír Kostolište

Druhým súborom Senickej divadelnej horúčky bude 12.9. Divadlo Falangír z Kostolišťa, s tiež autorskou hrou Išel Macek. Tento divadelný kus v podobe jarmočného predstavenia je o historicky najznámejšej osobnosti z Malaciek o Mackovi, ktorý si zabudol doma cepy.

19.9. Divadlo na trakoch Trakovice

Ďalším účastníkom festivalu bude Divadlo na trakoch z Trakovíc. 19.9. zahrajú komédiu Stana Šubíka Djzéra do sveta, ktorá pojednáva o snahe zviditeľniť sa – urobiť dieru do sveta. Viera vo vlastné schopnosti býva neotrasiteľná a ľudia si volia prostriedky pre nich typické, závislé na ich schopnostiach, nezriedka i tých preceňovaných. Hra bude v Trakovickom nárečí a nebudú chýbať ani hudobno-spevácke predely.

26.9. divadlo Gunagu Bratislava

Profesionálne predstavenie Herečky ponúkne 26.9. divadlo Gunagu z Bratislavy. Na súkromný kurz herectva sa prihlásia nielen mladí ľudia, ktorí sa chcú pripraviť na prijímačky na VŠMU, ale aj tri frustrované ženy. Bývalá štátna úradníčka (Zuzana Kronerová), poisťováčka (Gabika Dzuríková) a prekladateľka (Darina Abrahámová) sa nechcú stať herečkami, ale chcú si len vyriešiť problémy s mužmi, susedmi, partnermi…. Ich učiteľ (Viktor Horján) s nimi najprv cvičí chôdzu, pohyb, reč, nechá ich vyrozprávať a na záver ako „absolventské predstavenie“ zahrajú balkónovú scénu z Rómea a Júlie, ktorá sa zvráti v nechcenú grotesku.

29.9. Záhorácke divadlo Senica

Domáce Záhorácke divadlo vystúpi 29.9. s hrou Svatuškár, ktorá mala minulý rok premiéru. Svatuškár je Molierova hra Tartuffe pretlmočená do záhoráčtiny a zaoberá sa súčasným fenoménom exekúcií, o ktorom sa u nás veľmi nehovorí. Zákony a súdy, bohužiaľ, dávajú častokrát za pravdu klamárom a podvodníkom.

Pod maskou bezúhonnosti a cnosti sa novodobí Tartufovia predvádzajú na pódiách a obrazovkách tvrdiac, že zbohatnúť je pre každého hračka. Stačí sa iba držať ich skvelých rád. Inscenácia je plná situačných gagov, prvoplánového i druhoplánového humoru, prekvapivých zvratov, krásnych kostýmov a excelentných hereckých výkonov.

O čom svedčí aj to, že hra získala 1.miesto na Malej krajskej scénickej žatve v Trnave 2021. 

https://www.nazahori.sk/2021/09/29/foto-zahoracke-divadlo-s-novou-hrou-svatuskar/

6.10. Divadlo NA HAMBÁLKU Malacky

Matěj Balcar: PÁNSKY KLUB – slovenská premiéra

KOMÉDIA O EROTICKY ZÁVISLÝCH MUŽOCH JE TERAPIOU PRE VŠETKÝCH. A najmä pre tých, ktorí si myslia, že žiadnu terapiu nepotrebujú. Na sedení pre eroticky závislých sa zoznamujú majiteľ cykloservisu Edo, s učiteľom dejepisu a telocviku Cyrilom, so starnúcim rockerom s prezývkou Gigi, so scenáristom na dôchodku Prokopom a s ajťákom Martinom. Terapiu vedie čerstvo doštudovaná a nezadaná Linda,pre ktorú sa stretnutie s partiou rozličných mužských charakterov stáva osudovým krokom nielen v profesijnej kariére. Smiať sa prestanete až doma – teda možno.

Preklad a úprava: Vlado Zetek

Svetlo: Milan Kojs

Zvuk: Peter Hegyi

Výtvarná spolupráca: Tereza Langerová

Réžia: Vlado Zetek

Hrajú:

Linda – Nikoleta Brunclikova

Cyril – Samuel Uher

Edo – Matej Fischer

Gigi – Oto Divinský

Martin – Martin Mašek

Prokop – František Malec

Miladka a iné – Zuzana Bezáková Dĺžka podujatia: 90 minút

17.10. DS Svatopluk Hodonín

24.10. Mestské divadlo Trenčín

Dynamická, trošku rozmarná, no pritom intelektuálna komédia sa odohráva v roku 1905. Intelektuál Andrew Hobbs a jeho hanblivá manželka Adriana prežívajú partnerskú krízu. Do ich vidieckeho sídla zavíta na víkend bratranec Leopold so snúbenicou Ariel. Tá je však nenaplnenou láskou domáceho pána. Kolotoč vášne a humoru sa rozprúdi aj vďaka doktorovi Maxwellovi a jeho frivolnej partnerke. 

zdroj: Senická divadelná horúčka

Angelika Kmecová

Recent Posts

📺 Čo všetko čaká návštevníkov Skalice v letnej sezóne?

Letná turistická sezóna v Skalici bude v novom šate. Zaháji ju v sobotu 18. mája…

5 minút ago

V DSS pre dospelých Borský Sv. Jur využívajú smart technológie

Trnavská župa zlepšuje sociálnu starostlivosť aj vďaka SMART technológiám. Ukážkovým príkladom je DSS pre dospelých…

14 hodín ago

TTSK: Župa napreduje s výstavbou športovej haly v Senici

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) úspešne pokračuje vo výstavbe novej športovej haly pri Strednej odbornej škole…

19 hodín ago

BSK: Začala rekonštrukcia župnej cesty obcou Závod

Oprava cesty Závod: Medzi ďalšie úseky župných komunikácií, ktoré rekonštruuje Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja…

21 hodín ago

V sobotu otvorí Trdlofest vynovenú letnú turistickú sezónu v Skalici

Skalica sa zahalí do atmosféry folklóru a privíta návštevníkov lahodnou vôňou Skalického trdelníka. V sobotu…

22 hodín ago

📺 Na Búroch bude veľkolepá revival šou skladieb skupiny ABBA

Obec Borský Mikuláš pozýva na koncert známej revivalovej kapely ABBA WORLD REVIVAL z Prahy. Príďte…

23 hodín ago