Categories: Brezová pod Bradlom

📷 Brezová udržuje tradície fašiangov so zabíjačkou, aj keď je viac svíň ako prasiat

Fašiangy spojené s ochutnávkou zabíjačkových špecialít v sobotu 16. februára 2019 v Brezovej pod Bradlom.

Mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom, Technickými službami a Centrom voľného času Domček zorganizoval na námestí v Brezovej pod Bradlom program Fašiangy spojené s tradičnou ochutnávkou zabíjačkových špecialít.

V sprievodnom programe sa predstavili FS Brezová a Palko Bako z Miškech Dedinky. Pre deti od 10.00 hodiny prebiehal karneval, súťaže a nechýbali odmeny a teplý čaj.

Mäsiar Štefan: ” Robíme tradičnú ľudovú zabíjačku, ktorá na Myjavských kopaniciach už vymiera a k ochutnávaniu budú z neho tradičné výrobky.”

Na otázku, či rozhoduje aj fakt, aké je to prasa? Štefan s úsmevom odpovedal: “Nie je prasa ako prasa. Dnes je viac svíň ako prasiat!”

Fašiangy – tradícia

Je to trojtýždňový sviatok, ktorý v minulosti začínal sviatkom Troch kráľov 6. januára a končil Popolcovou stredou –  v roku 2019 to bude 6. marca. Toto obdobie predchádzalo štyridsať dennému pôstnemu obdobiu pred Veľkou nocou, kedy sa má upustiť od požívania mäsa. Preto boli fašiangy oficiálne považované za sviatok jedla. Jediným a hlavným účelom bolo dosýta sa najesť. Keďže fašiangy spájali s bujarými zábavami. Najväčšia fašiangová zábava sa konala na konci tohto obdobia v utorok a vtedy sa pochovávala aj basa.

Korene fašiangových zvykoslovných útvarov siahajú do dávnej minulosti slovanských pohanských predkov. Fašiangové obchôdzky a zábavy vrcholili na spoločnej veselici v krčme, kde sa z naturálií zozbieraných po celej dedine vystrojila hostina spojená s tancovačkou.

Tance šablárov patria k tradičným tancom na Záhorí. Tieto tance boli súčasťou obchôdzok mládencov po dedine. Ich účelom bolo symbolicky zabezpečiť prosperitu hospodárstva. Tie sa viažu predovšetkým k strednému Záhoriu, do ktorého spadá aj Borský Mikuláš, kde sa s týmto tancom môžete stretnúť aj v súčasnosti. V mestách je tradícia fašiangov spojená s plesmi a bálmi.

Slovo fašiang pochádza z nemeckého vast-schane, ktoré vo voľnom preklade znamená posledný nápoj. Symbolizovalo nastávajúci 40-dňový pôst pred Veľkou nocou, ktorý sa najmä v minulosti bral veľmi vážne. Práve preto mali byť posledné fašiangové dni, nazývané ostatky, dňami bujarej zábavy. Z veľkomoravského obdobia je z nášho územia známy názov mjasopust.

zdroj: NaZahori.sk a wikipedia.org

Redakcia

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

7 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

8 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

18 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

19 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

20 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

20 hodín ago