Stupava

📷 Ešte len 12-ročný Jakub zo Stupavy je už vicemajster strednej a východnej Európy

Mladý, 12-ročný Jakub Gašparovič zo Stupavy je kartingovým pilotom. Preteká od sezóny 2018. Je slovenským reprezentantom, majstrom Slovenska, ale aj majstrom Českej republiky či vicemajster zóny strednej a východnej Európy. Je členom slovenského tímu LSR racing. Motokáry síce nie sú “mainstreamový” šport, ale Jakubov príbeh by mohol byť inšpiratívny pre mladú generáciu.

Zdroj foto: archív Jakub Gašparovič

Majstrom Slovenska trikrát po sebe

„Hneď vo svojej prvej závodnej sezóne sa stal celkovým víťazom Slovenského pohára a Moravského pohára.  Od sezóny 2019 sa zúčastňuje seriálu CEE Rotax Max Challenge pre zónu strednej a východnej Európy,“ povedal o Jakubovi jeho otec Milan Gašparovič.

V sezóne 2020 sa stal prvýkrát majstrom Slovenska a pridal aj titul vicemajstra Českej republiky. „Na pretekoch Euro Trophy v talianskej Adrii sa mu v obrovskej konkurencii podarilo umiestniť na skvelom 4. mieste v roku 2020 a následne na 3. mieste v roku 2021. S titulom majstra Slovenska si Jakub vybojoval svoju prvú účasť na majstrovstvách sveta. Preteky Rotax Max Challenge Grand Finals 2020 sa však kvôli pandémii COVID -19 neuskutočnili,“ doplnil M. Gašparovič.

Počas sezóny 2021 striedal Jakub kategóriu Micro Max (vek 8 – 11 rokov) a Mini Max (vek 10 – 13 rokov) a vyjazdil si svoj druhý titul majstra Slovenska. Pridal aj titul majstra ČR. Ako jediný Slovák vo svojej kategórii si vybojoval účasť na svetovom finále Rotax Max Challenge Grand Finals 2021, ktoré sa uskutočnilo v Bahrajne.

Zdroj foto: archív Jakub Gašparovič

Vicemajster zóny strednej a východnej Európy

V sezóne 2022 bol za slovenského šampióna Jakub s nedostižným bodovým náskokom korunovaný ešte pred skončením šampionátu. „Majstrom Slovenska sa tak stal už tretíkrát po sebe, opäť pridal aj titul českého šampióna a farby Slovenska, opäť ako jediný vo svojej vekovej kategórii, hájil na Rotax Max Challenge Grand Finals 2022 v portugalskom Portimao,“ uviedol otec mladého reprezentanta.

Po celkovom 4. mieste na CEE Rotax Max Challenge 2021, si Jakub vybojoval úžasné 2. miesto a stal sa vicemajstrom zóny strednej a východnej Európy pre rok 2022.

Jakub sa venuje aj plávaniu či wakeboardingu

V aktuálnej sezóne 2023 začal pretekať aj v talianskej sérii pretekov WSK (World Series Karting). „Jakub sa okrem motokár venuje aj plávaniu, dvakrát do týždňa absolvuje kondičný tréning, v letných mesiacoch je preňho výborným doplnkovým športom wakeboarding,“ uzavrel o svojom synovi Milan Gašparovič.   

Zdroj foto: archív Jakub Gašparovič

Jakub je vo svojich dvanástich rokoch

– vicemajster strednej a východnej Európy 2022 (trieda Rotax Mini Max)

– majster SR 2020 (trieda Rotax Micro Max)

– majster SR 2021 (trieda Rotax Mini Max)

– majster SR 2022 (trieda Rotax Mini Max)

– víťaz Slovenského kartingového pohára 2018, 2020

– vicemajster ČR 2020

– majster ČR 2021, 2022

– víťaz Moravského poháru 2018

– dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta Rotax Max Challenge Grand Finals

Zdroj foto: archív Jakub Gašparovič

Čo je karting?

Karting je druh motoristického športu, pri ktorom sa ako prostriedok pretekania používa motokára. Riadi sa medzinárodnými pravidlami FIA – Federation Internationale de sport Automobile. Pretekanie si vyžaduje platnú licenciu. Jazdí sa na špeciálnych motokárových okruhoch na Slovensku a v zahraničí.

Vlado Miček

Recent Posts

Košariská-Brezová: Prezidentka prijme prasynovca Štefánika

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok 3. mája 2024 predpoludním prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra…

3 hodiny ago

📷 Na Záhorí je nové zariadenie podporovaného bývania

Koncom apríla Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozšíril ponuku sociálnych služieb. Otvoril totiž nové zariadenie podporovaného…

5 hodín ago

📷 📺 Skalická nemocnica má nový špičkový mamograf

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť už včasné štádium…

6 hodín ago

Záhorácka Veterán Rallye a Svätodušný jarmok v Petrovej Vsi

Obec Petrova Ves sa aj tento rok stane dejiskom obľúbenej Záhoráckej Veterán Rallye a Svätodušného…

13 hodín ago

📷 Prvomájové retro oslavy v obci Dojč

Obec Dojč v okrese Senica sa stala známa svojou tradíciou humorných spomienok na prvomájové sprievody…

1 deň ago

Máj v Holíči: Mesiac plný podujatí a zábavy

Mesto Holíč sa v máji premení na centrum kultúry, zábavy a športu. Počas celého mesiaca…

2 dni ago