Categories: Kopčany

📷 Lávka spájajúca slovenské Kopčany a české Mikulčice bez obmedzení voľne prejazdná

V nedeľu 15.3.2020 bola lávka cez rieku Moravu, ktorá spája moravskú obec Mikulčice a slovenské Kopčany voľne prejazdná. 

Bolo tak, aj napriek tomu, že v piatok 13.3.2020 ráno od 7:00 h vstúpili na Slovensku do platnosti ďalšie opatrenia, ktoré zamedzujú voľnému pohybu osôb cez hranice. Je to zavedené z dôvodu, aby sa aj takto  zabránilo možnému šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. 

“Osoby s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktoré prídu domov zo zahraničia, musia byť v 14-dňovej karanténe, osoby bez trvalého pobytu v Slovenskej republike a cudzinci nebudú pustení cez hranice,” uvádza sa v opatrení Ministerstva vnútra SR.

Projekt TTSK a Juhomoravského kraja

Lávka bola otvorená 29. októbra 2019, keď ju slávnostne odovzdali do užívania Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v spolupráci s Juhomoravským krajom. Lávka je financovaná z operačného programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Most je súčasťou projektu Lávka cez rieku Moravu vrátane prístupovej komunikácie v archeologickom parku Mikulčice – Kopčany.

Vyjadrenie Polície KR PZ v TT

“Krízový štáb rozhodol, ktoré priechody budú uzatvorené. Tento priechod nepatril medzi tie, ktoré do toho spadali, keďže ide o tzv. zelenú hranicu, ktorá sa neuzatvárala. Polícia v Trnavskom kraji uzatvorila hraničné priechody Moravský Svätý Ján – Hohenau a Skalica – stará cesta. Aktuálnu situáciu operatívne riešime. Krajský riaditeľ poslal na priechod Kopčany – Mikulčice hliadku, aby v prípade potreby mohla vzniknutý problém riešiť,”  povedala Martina Kredatusová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Po upozornení Polícia KR PZ v TT promptne reagovala a za veľmi krátky čas bola lávka uzatvorená (viď foto P. Mihál FB)  

ARCHÍV: Lávka ponad Moravu spojí kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a archeopark Mikulčice

Lávku ponad rieku Morava spájajúcu Kopčany a Mikulčice slávnostne odovzdajú do užívania v utorok 29. októbra 2019 trnavský župan Jozef Viskupič a hejtman Juhomoravského kraja Bohumil Šimek.

Dielo vzniklo v spolupráci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a Juhomoravského kraja s finančnou podporou programu Európskej únie Interreg, programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.

Začiatok stavby sa datuje na september 2017, v úvode tohtoročného leta kovové premostenie uložili na pripravené betónové piliere.

VIAC z archívu TU: http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/2816-lavka-ponad-moravu-spoji-kostol-sv-margity-antiochijskej-v-kopcanoch-a-archeopark-mikulcice

Angelika Kmecová

Recent Posts

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

16 minút ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

10 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

11 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

12 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

13 hodín ago

Aktuálne: Nález tela muža a zranení dvaja maloletí a žena v Rohožníku

Policajti bratislavskej krajskej kriminálky v súčasnosti preverujú okolnosti nálezu tela muža a zranenej ženy v…

13 hodín ago