Categories: Brezová pod Bradlom

📷 Legiovlak už je v Brezovej pod Bradlom

Od  utorka 30.apríla 2019 je pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika Legiovlak na vlakovej stanici v Brezovej pod Bradlom.

Slávnosti sa zúčastnili primátor Brezovej Jaroslav Ciran, zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Miroslav Lorinc a správca Nadácie Milana Rastislava Štefánika Pavel Šesták. Obhliadka Legiovlaku bude možná na brezovskej vlakovej stanici zdarma do 5. mája 2019.

Pavel Šesták správca Nadácie Milana Rastislava Štefánika: „Pre nás je Legiovlak celoročná misia po Slovensku. Prvou kapitolou je práve príchod do Brezovej pod Bradlom, kde sa pokloníme pamiatke generála Štefánika.”

Prínosom Legiovlaku je aj to, že ak má niekto v rodine informácie, že jeho predok bol legionár, vo vlaku získa základné informácie a dokážu mu pomôcť s objasnením rodinnej histórie.

Ozbrojené sily nezabúdajú na odkaz Štefánika

100. výročie tragickej smrti jednej z najvýznamnejších osobností novodobých dejín Slovenskej republiky si preto profesionálni vojaci pripomenú svojou účasťou na viacerých významných podujatiach.

Na železničnej stanici v Brezovej pod Bradlom 30. apríla 2019 vojaci podporili spomienku na hrdinov 1. svetovej vojny privítaním unikátneho historického Legiovlak-u, ktorý reprezentuje odkaz zakladateľov moderného štátu, ako aj prínos generála Milana Rastislava Štefánika k budovaniu československých légií.
   
“Sme vďačný akýmkoľvek akciám, ktoré napomáhajú rozvíjať tradície Slovenska. Jednou z nich je nepochybne udalosť, ktorú si pripomíname v týchto dňoch a tou je 100. výročie úmrtia generála Štefánika. V rámci akcií, ktoré sa k tomuto výročiu viažu je aj príchod Legiovlaku. Takéto podujatia k posilneniu týchto tradícií napomáhajú a rozširuje národné povedomie na Slovensku,“ vyjadril sa generál Miroslav Lorinc.

Jedným z najväčších verejných podujatí v tomto roku sú Celonárodné spomienkové slávnosti, ktoré vyvrcholia 4. mája 2019 v Brezovej pod Bradlom. 

Sprievodné podujatie ozbrojených síl začne slávnostným nástupom jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky o 10,00 hod. na Námestí gen. M. R. Štefánika a pokračovať bude o 13,00 hod.na Mohyle M. R. Štefánika na Bradle.

Výnimočnosť tohto podujatia potvrdí spoločný prelet slovenských vojenských lietadiel spolu s partnermi z Česka, Francúzska a Talianska. Práve tento spoločný prelet nad Mohylou generála M. R. Štefánika potvrdí silné politické a diplomatické úsilia generála M. R. Štefánika v zahraničí, ako jedného zo spoluzakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Angelika Kmecová

Recent Posts

Sviatočný deň aj parným rušňom Mazutka k Plaveckému hradu

Vlak s historickým parným rušňom Mazutka bude vypravený v Bratislave. Trasa povedie Záhorím cez Zohor, Lozorno,…

4 hodiny ago

Myjava: Na hasičskom dni predstavia zrekonštruovanú Tatru 2630

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Jána Mihálika Myjava, OZ Myjavská hasičská história, ostatné dobrovoľné hasičské zbory…

5 hodín ago

Aktuálne: Opakovaná hrozba výbušninou uzatvorila školu v Marianke

Bombové hrozby sa týkajú aj škôl v Malackách. Policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preverujú…

6 hodín ago

Študent skalického gymnázia v tíme Petra Sagana

Študent IV.B triedy skalického gymnázia Samuel Skladan sa stal členom nového slovenského prokontinentálneho cyklistického tímu…

20 hodín ago

Záhorie a Kopanice: Cez noc prehánky a výdatný dážď

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMU) vydal na túto noc do utorka 7.5.2024 doobeda, výstrahu 1. stupňa…

21 hodín ago

Pri tragickej nehode motorkára na Záhorí zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári zo svojej základne v Bratislave boli dnes popoludní vyslaní k nehode motocyklistu v…

22 hodín ago