Categories: Senica

📷 Seničan obnovuje po 89 rokoch na Slovensku predchodcu ľadového hokeja

Hovorí vám niečo šport bandy? Ak nie, nič si z toho nerobte, keď o ňom počul pred pár rokmi prvýkrát Lukáš Vépy, tiež mu nič nehovorilo. A teraz je zakladateľom a zároveň prezidentom Slovenskej asociácie bandy.

Rodený Seničan má za sebou hokejovú kariéru, keď pôsobil aj za morom vo vysokoškolských súťažiach. Keďže mu zdravie nedovolilo pokračovať v aktívnom športe, pustil sa do športu ako funcionár. Ale zhoda náhod chcela, že to nebolo v hokeji.

Spolu s otcom ešte len tento rok založili Slovenskú asociáciu bandy a v súčasnosti už pripravujú prvý štart slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta. Viac už prezradí o tomto športe prezident Lukáš Vépy.

Bandy je v našich zemepisných šírkach pomerne málo známy šport. Viete nám v krátkosti vysvetliť hlavné rozdiely medzi bandy a klasickým hokejom?

Bandy sa hrá s loptičkou, je to nekontaktný šport. Hokejka tam má inú veľkosť, iné zahnutie. To sú základné rozdiely. Samozrejme na veľkom bandy je väčšia ľadová plocha, ktorá sa pohybuje od 45 do 65 metrov na šírku a od 90 do 110 metrov na dĺžku. V zásade sa teda rozmery ihriska sa podobajú rozmerom futbalového ihriska. S futbalom má podobný aj počet hráčov, keď na zápas nastupuje 10 športovcov v poli a 1 brankár.

Je bandy samostatný šport alebo má s hokejom nejaký súvis?

Je to predchodca ľadového hokeja. Prvé začiatky sa datujú do polovice 19. storočia. Rozšíril sa hlavne do severských krajín ako Švédsko, Fínsko a hlavne Rusko v okolí Sibíri. Tam je obzvlášť rozšírený a populárny. Za čias Rakúsko-Uhorska sa hralo aj na našich rybníkoch. Ešte aj v období Československa sa tento šport u nás tešil popularite. Ale po príchode Kanaďanov, ktorí priniesli do Európy puk a klasické hokejky, dá sa povedať, že bandy na Slovensku vymrelo.

Na Slovensku tak bandy muselo ako šport začať od úplných začiatkov.

Je to tak. Založili sme v máji Slovenskú asociáciu bandy. Boli sme prijatí do Medzinárodnej federácie bandy. To boli prvé kroky. Odohrali sme prvý medzištátny zápas po 89 rokoch proti Českej republike. To bolo takisto v máji. V septembri sme sa zúčastnili na ME v rinkbandy. Skončili sme tam na 2. mieste. To boli prvé kroky a prvé úspechy novej asociácie bandy.

Čo na asociáciu čaká v najbližšom období?

Pred nami je v januári ďalšie veľké podujatie. Majstrovstvá sveta už na veľkej ploche v Číne. Momentálne sme v kategórii B, takže to bude ostrý začiatok. Nemáme síce veľké oči, ale v každom prípade chceme úspešne reprezentovať Slovenskú republiku.

Svetový šampionát sa uskutoční v ďalekej Číne, čo znamená, že to nebude lacná záležitosť.

Nebude to lacné, ale Slovenská asociácia bandy robí všetko preto, aby sme tam odcestovali. Pri tejto príležitosti by som rád poďakoval všetkým našim partnerom a sponzorom, ktorý nám pomáhajú nielen finančne. Vďaka ním môžeme postupnými krokmi tento šport rozširovať po Slovensku.

Spomínate rozširovanie po Slovensku. Aká je súčasná situácia?

V súčasnosti na našom území pôsobia tri kluby. Jeden je v Trenčianskych Tepliciach, druhý v Trenčíne a tretí je tu na Záhorí v Skalici. Snažíme sa o vznik ďalších dvoch vo väčších mestách.

Sme na Záhorí. Priblížte nám ten skalický.

Predsedom klubu je Juraj Ovečka, ktorý tam bandy stavia na nohy. Verím tomu, že klub bude postupne rásť a uberať sa správnym smerom.

Každý šport, má svoje pravidelné súťaže. Ako je na tom bandy?

Pripravuje sa aj spoločná česko-slovenská liga. Sme v rokovaniach s Českou asociáciou bandy o vzniku federálnej súťaže. V začiatkoch sa plánuje, že v nej bude hrať z každého štátu po tri mužstvá. Chceme to hrať turnajovým spôsobom cez víkendy. Predsa len chlapci, ktorí to hrajú sú amatéri alebo hokejisti, ktorí hrajú nižšie hokejové súťaže. Takýmto spôsobom chceme v začiatkoch postupovať. Verím, že to v budúcnosti prerastie do niečoho väčšieho.

Vy ste začínali s hokejom.

Áno, ja som hrával v minulosti ľadový hokej. Som rodený Seničan, tu som vyrastal a robil prvé kroky. S rodinou som sa neskôr presťahoval do Trenčína, kde som pokračoval v hokeji. Následne som pokračoval vo Vsetíne. Potom som zamieril za more, kde som pôsobil v univerzitnom hokeji v Kanade. Prišli však zranenia  a tak som bol nútený kariéru ukončiť. Teraz sa venujem bandy.

Čo bolo impulzom prejsť z hokeja na bandy?

Ako to chodí, bola to zhoda náhod. Pri mojej návšteve vo Švédsku u môjho dobrého priateľa takisto funkcionára bandy, ktorý tento šport rozvíja v Číne Erika Holmstroma sme sa bavili o bandy. Moja prvá reakcia najskôr bola – čo je to bandy?. A to sa považujem za človeka, ktorý má šport zmapovaný, napriek tomu ma to zaskočilo. Povedal mi o tomto športe viac, naštudoval som si materiály a s otcom sme si povedali, že pôjdeme do toho. Má to svoju históriu, bolo to už na Slovensku, prečo nie. Chcem to obnoviť a prilákať deti na zimné štadióny. Aby korčuľoval a hlavne mali z pohybu zábavu.

Aké boli prvé kroky?

Založenie asociácie, všetky legislatívne úkony, ktoré musí asociácia spĺňať. Prijatie do medzinárodnej federácie, kde sme museli predložiť plán rozvoja na nasledujúcich päť rokov. Ako ho chceme rozvíjať od mládeže až po seniorov, vrátane reprezentačných mužstviev mužov aj žien.

V bandy potrebujete aj rozhodcov. Ako ste na tom s nimi?

Máme už aj prvého rozhodcu. Je ním Mário Krist. Bol už na svetovom šampionáte žien vo Švédsku, Snažíme sa tento šport rozvíjať po všetkých stránkach.

Mário Krist nepíska iba bandy.

Je to tak, Mário je univerzálny rozhodca. Píska nielen hokej ale aj hokejbal a teraz už aj bandy. Vidí v tom zmysel, čo sme veľmi radi. Je priekopníkom medzi rozhodcami. Pevne veríme, že aj vďaka nemu dokážeme zaškoliť ďalších nových rozhodcov. 

FOTOGALÉRIA

Vlado Miček

Recent Posts

Na Záhorí skolaboval pretekár, vrtuľník ho prevážal v kritickom stave

V sobotu (27.4.2024) sa konal jediný Spartan Honor race v celej Európe v lokalite Záhoria.…

4 hodiny ago

Hádzaná: Záhoráci trojgólové vedenie neudržali

Hráči HC Záhoráci Stupava/Malacky siahali v 2. kole Ligového pohára o 5. až 8. miesto Niké Handball…

5 hodín ago

📷 Poznáte studničku v Mokrom Háji? Podľa povesti má zázračné účinky

V obci Mokrý Háj v okrese Skalica sa nachádza málo známa studnička, ktorá v minulosti…

15 hodín ago

Malacky: Lezenie po vlaku skončilo pre dve osoby nešťastím

Zásah elektrickým prúdom: V piatok (26.04.2024) krátko po 19.00 hod boli policajti železničnej polície KR…

16 hodín ago

Tragédia v Rohožníku: Pomoc malo zavolať dieťa

Tragédia v Rohožníku: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby informuje o vyslaní ambulancie RLP a RZP…

16 hodín ago

Prvomájové cyklopotulky Záhorím

Komisia pre kultúru, šport a vzdelávanie vo Veľkých Levároch pozýva v stredu 1. mája 2024…

17 hodín ago