Kopčany

📷 V Kopčanoch ukončili turistickú sezónu atraktívnym podujatím

V sobotu 30. septembra 2023 oficiálne ukončili turistickú sezónu v obci Kopčany podujatím Návrat Š.F. Lotrinského na panstvá Holíč a Hodonín.

Ten, kto si nestihol prezrieť atraktívne miesta tejto zaujímavej obce, nemusí smútiť. Prehliadku si môže dohodnúť aj mimo hlavnej turistickej sezóny.

Svoje panstvo navštívil F. Š. Lotrinský

Počas podujatia si návštevníci mohli prezrieť jazdeckú show, dobový sprievod, ktorý sprevádzal príchod Františka Lotrinského na svoje panstvo. Nechýbalo ani dobové predstavenie s koňmi v podaní divadelnej a kaskadérskej spoločnosti Štvanci, súbor historického tanca a hudby Reminiscencie ako aj digitálne graffiti – beztrestné maľovanie a písanie na národnú kultúrnu pamiatku. Určite si prišli na svoje aj gurmáni, súčasťou boli aj dobové a miestne špeciality ako napr. kačacina s lokšami či miestne sladké pochúťky.

default
V Kopčanoch oficiálne ukončili turistickú sezónu podujatím Návrat Š.F. Lotrinského na panstvá Holíč a Hodonín. Autor: Vladimír Miček
default
default

V Kopčanoch premiérovo spustili dve turistické centrá

Turistická sezóna 2023 bola v pamiatkovej zóne pre nás nová inovatívna. Prvýkrát sme spustili dve prevádzky. Presnejšie dve informačné centrá v dvoch pamiatkach – žrebčíne a v zrekonštruovanej kačenárni. Zároveň sme zaučili a mali v týchto pamiatkach aj nové sprievodkyne. Tie boli síce mladučké slečny vo veku 16 až 18 rokov, ale zvládli to bravúrne. Svedčí o tom aj fakt, že sme nemali žiadne problémy a nebolo jedinej negatívnej recenzie na googli,“ povedala o práve skončenej turistickej sezóne za obec Kopčany Erika Okániková.

Ja som si turistickú sezónu veľmi užila. Bolo to po prvýkrát, čo som takto sprevádzala. Bola to pre mňa dobrá skúsenosť aj v rámci môjho štúdia, keďže študujem pedagogiku. Sprevádzala som totiž aj väčšie skupiny žiakov a detí ako napr. Centrum voľného času a základné školy zo Skalice. Okrem toho som spoznala viacerých ľudí, keďže sem prišli z rôznych kútov Slovenska a Českej republiky. A aj tí mi rozprávali ich príbehy a zážitky, ktoré boli zas pre mňa obohacujúce,“ prezradila o svojich skúsenostiach 18-ročná Terézia.

Návštevníci si mohli vybrať z dvoch okruhov

V Kopčanoch návštevníkom ponúkajú dva rôzne okruhy. “Jedným je žrebčín, ktorý bol srdcovkou Františka Lotrinského a za panovania jeho manželky Márie Terézie sa stal aj cisárskym žrebčínom. A prezentuje sa tu najmä barokové obdobie. Druhým sú predovšetkým pamiatky z čias Veľkej Moravy a počas tejto prehliadky sa návštevníci dozvedia predovšetkým o dedičstve, ktoré nám tu zachovali ľudia žijúci v časoch Veľkej Moravy,“ vysvetlila Okániková.

Bola to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť, keďže to bol prvý rok, čo som brigádovala v rámci svojho štúdia. Malo to pre mňa význam aj z toho hľadiska, že som veľmi introvertný typ a teraz som sa naučila rozprávať s ľuďmi a spoznala som mnoho nového. Nie som z Kopčian, takže som si mnohé informácie musela najskôr naštudovať a postupne som sa dozvedala o našom kraji ďalšie nové informácie. Veľmi mi pomohli aj informácie od miestnych obyvateľov. Už teraz sa teším na budúcu sezónu,“ povedala o svojich skúsenostiach s prácou sprievodkyne Ema.

Ja som si túto brigádu našla na internete. Zaujala ma na prvý pohľad, keďže sa zaujímam o históriu. Tak som si povedala, že to túto turistickú sezónu skúsim a prijali ma. Mne osobne dala táto práca určite veľmi veľa, pretože som sa dozvedela nové informácie buď od ľudí alebo aj z podkladov, ktoré sme dostali od obce. Osobne ma prekvapilo, z akej ruiny dokázali Kopčany premeniť Kačenáreň na krásny plne funkčný objekt,“ doplnila ďalšia z mladých sprievodkýň Lucia.

Turistickú sezónu obohatila v Kačenárni možnosť občerstvenia

Kačenáreň tvorí aj ďalší dôležitý bod, keďže jej súčasťou sú aj priestory na občerstvenie. To využijú okrem návštevníkov pamiatok aj cykloturisti, keďže objekt stojí priamo pri cykloturistickej trase, ktorá vedie popri rieke Moravy a len niekoľko sto metrov od Mosta Veľkej Moravy, ktorý spája slovenskú a českú stranu.

Ak by niekto mal chuť navštíviť tieto čarovné miesta v Kopčanoch a okolí, nemusí zúfať napriek tomu, že hlavná turistická sezóna sa už skončila. „Aj mimo hlavnej sezóny si je možné dohodnúť prehliadku oboch okruhov. Stačí sa nám ozvať na telefonické alebo emailové kontakty, ktoré máme na webovej stránke obce a so záujemcami sa dohodneme na termíne,“ potvrdila Erika Okániková z obecného úradu v Kopčanoch, že pamiatky aj s odborným výkladom môžu turisti navštíviť aj v jesenných či zimných mesiacoch.

Vlado Miček

View Comments

Recent Posts

📺 Čo všetko čaká návštevníkov Skalice v letnej sezóne?

Letná turistická sezóna v Skalici bude v novom šate. Zaháji ju v sobotu 18. mája…

12 hodín ago

V DSS pre dospelých Borský Sv. Jur využívajú smart technológie

Trnavská župa zlepšuje sociálnu starostlivosť aj vďaka SMART technológiám. Ukážkovým príkladom je DSS pre dospelých…

1 deň ago

TTSK: Župa napreduje s výstavbou športovej haly v Senici

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) úspešne pokračuje vo výstavbe novej športovej haly pri Strednej odbornej škole…

1 deň ago

BSK: Začala rekonštrukcia župnej cesty obcou Závod

Oprava cesty Závod: Medzi ďalšie úseky župných komunikácií, ktoré rekonštruuje Správa ciest Bratislavského samosprávneho kraja…

1 deň ago

V sobotu otvorí Trdlofest vynovenú letnú turistickú sezónu v Skalici

Skalica sa zahalí do atmosféry folklóru a privíta návštevníkov lahodnou vôňou Skalického trdelníka. V sobotu…

1 deň ago

📺 Na Búroch bude veľkolepá revival šou skladieb skupiny ABBA

Obec Borský Mikuláš pozýva na koncert známej revivalovej kapely ABBA WORLD REVIVAL z Prahy. Príďte…

1 deň ago