Skalica

📷 V okrese Skalica našli sekeru zo staršej bronzovej doby

Počas prieskumu známeho archeologického náleziska v okrese Skalica, potrebného pre podklad na zabezpečenie zvýšenia jeho ochrany, sa našiel zriedkavý archeologický predmet – sekera zo staršej bronzovej doby. Informoval o tom archeológ Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave.

Na nálezisku ide o najstarší predmet

Doposiaľ je to z tohto skúmaného náleziska najstarší kovový predmet. Prieskum realizovali archeológovia Pamiatkového úradu SR, KPÚ Trnava a nadšenci archeológie z občianskych združení.

Menšia sekera má dĺžku 9,5 cm, rozšírenú vejárovitú sečnú časť, plytko prežliabnuté ploché strany s náznakmi bočných líšt a zahrotené tylo. Patrí do tzv. saského typu sekier, ktorého najstaršie exempláre sa vyrábali ešte z medi.

Počas prieskumu známeho archeologického náleziska v okrese Skalica, potrebného pre podklad na zabezpečenie zvýšenia jeho ochrany, sa našiel zriedkavý archeologický predmet – sekera zo staršej bronzovej doby. Zdroj: Matúš Sládok, KPÚ Trnava

Podobné sekery sa na Slovensku našli vo Veľkom Grobe (okr. Galanta), Úľanoch nad Žitavou (okr. Nové Zámky), Ludaniciach-Mýtnej Novej Vsi (okr. Topoľčany), Levoči, Valalikoch-Všechsvätých (okr. Košice-okolie), Barci (okr. Košice-okolie) a v Česku napr. v Prahe-Liboci, Lounech-Seběchleboch (ústecký kraj) a Žatci (ústecký kraj). Jadro ich výskytu je v strednom Nemecka a Sasku. Vyskytujú sa napr. aj v Maďarsku, Poľsku a Holandsku. Nachádzajú sa v pokladoch i ako ojedinelé nálezy.

https://www.nazahori.sk/2018/12/02/habansky-dvor-ukryval-historicke-mince/

Na západe Slovenska sa začali vyskytovať v neskorej fáze nitrianskej kultúry

V západných častiach Slovenska sa začínajú vyskytovať v neskorej fáze nitrianskej kultúry (cca okolo 1900 p. n. l.), kedy na juhozápadne Slovensko výrazne prenikal ľud únětickej kultúry z Moravy a sú typickým kovovým artefaktom počas celého jej trvania (končí okolo 1 750 p. n. l.). V úňetickej kultúre sa pri výrobe kovových predmetov už presadil bronz, zliatina medi a cínu. Na východnom Slovensku sa sekery tohto typu objavujú trochu neskôr, v závere koštianskej kultúry a pretrvávajú ešte v mladšom úseku kultúrneho komplexu Otomany-Füzesabony (do cca začiatku 17. storočia).

Počas prieskumu známeho archeologického náleziska v okrese Skalica, potrebného pre podklad na zabezpečenie zvýšenia jeho ochrany, sa našiel zriedkavý archeologický predmet – sekera zo staršej bronzovej doby. Zdroj: Matúš Sládok, KPÚ Trnava

V kraji sa našli dva ďalšie nálezy

V nedávnom období sa v Trnavskom kraji zo starších úsekov bronzovej doby našli dva ďalšie ojedinelé, ale náhodné nálezy. Oba na území Hlohovca. V roku 2017 bronzová čepeľ z tzv. dýky na palici z únětickej kultúry a v roku 2021 krátky meč (dlhá dýka) zo záveru kultúrneho komplexu Maďarovce-Věteřov-Böheimkirchen a začiatku mohylových kultúr z prelomu staršej a strednej bronzovej doby (16./15. storočie p. n. l.).

https://www.nazahori.sk/2021/10/05/nalez-hrobu-z-obdobia-stahovania-narodov-v-gbeloch/

Zdroj: Matúš Sládok, KPÚ Trnava

Redakcia

Recent Posts

📷 📺 Expozícia M.R. Štefánika Generál – osloboditeľ v jeho rodisku na Košariskách

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika v jeho…

5 hodín ago

Hádzaná: Záhoráci doma nestačili na Nové Zámky

Ani v treťom zápase Ligového pohára Niké Handball extraligy sa Záhoráci bodov nedočkali, keď na domácej…

7 hodín ago

📺 História Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Mohyla M. R. Štefánika bola slávnostne odhalená na Bradle v nedeľu 23. septembra 1928. O…

14 hodín ago

Svetový deň slobody tlače: Slobodné médiá sú súčasťou demokracie

Svetový deň slobody tlače: Zachovanie slobodných, nezávislých a pluralitných médií je kľúčové pre odolné a zdravé demokracie. Ochrana…

1 deň ago

V predvečer 105. výročia smrti Štefánika prijala jeho prasynovca prezidentka

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala dnes 3. mája 2024 prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku.…

1 deň ago

Oprava mostov medzi Lábom a Zohorom aj na Pezinskej Babe

Správca župných komunikácií II. a III. triedy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) kraji na základe vykonanej diagnostiky…

1 deň ago